Kohev noore kapsa pirukas muna-majoneesitainaga

See on mõnus kohev pirukas, kus kevadiselt erkroheline kapsas läheb täidiseks kohevalt munavahu-majoneesitainale. Tegemist on põneva ja väga maitsva retseptiga, mis sobib hästi ka eelseisvatesse lihavõttepühadesse pidulauale sättimiseks. Taina sees kasuta Hellmannsi klassikalist majoneesi, mis annab kapsapirukale nauditavalt tummise soolaka ja umamise maitse. Võimalusel kasuta piruka sees noort erkrohelist kapsast. See maitseb lihtsalt palju paremini, kui ületalve hoitud peakapsas ning aitab ühtlasi kevadetunnet tekitada. Postitus sündis koostööd Hellmannsiga.

Kaks salatit suitsuangerjast ja üks suupiste veel lisaks

Suitsuangerjas on mõnus tänuväärne tooraine, mida on vahel niisamagi mõnus nosida, aga millest saab ka mitmeid maitsemeeli hellitavaid toite valmistada. Suitsuangerjas on tänuväärne osaleja erinevates salatites, kuna tal on üsna tugev maitse ning teiste salatikomponentidega saab angerjale iseloomulikku maitset toetada ja raamida. Siin postituses on kaks üsna erinevat angerjaga salati retsepti. Üks kevadroheline ja kergem, kus köögiviljad, suitsuangerjas ja kartul kõik koos ühel salatitaldrikul kokku saavad. Teine salat on meie vana hea koorese kartulisalati töötlus, kus angerja rammusat maitset aitavad tasakaalu sättida hapukad kapparimarjad, mis on kala juurde alati hea valik. Kevadisest kirkast suitsuangerja-köögiviljadega salatist on üsna kerge sõltuvusse jääda,...

Viis lihtsat moodust, kuidas Gyoza pelmeene valmistada

Viči gyoza pelmeenid on mõnusalt lihtne lahendus, kui on vaja kiirelt lahendada järjekordne “mida-ma-täna-süüa-teen” paine. Gyouza pelmeene on erinevate täidistega alates klassikalisest lihatäidisest kuni minu lemmiku seente ja kanaga täidiseni välja. Viči gyoza pelmeenid on hästi õhukese tainakihiga, mistõttu on ka, loogiliselt, täidist sellevõrra rohkem. Pelmeenid on eelnevalt pastöriseeritud ja see teeb võimalikuks hästi kiire valmimise. Viie minutiga võid gyoza pelmeenidest teha maitsva roa ja siin on nüüd reastatud viis erinevat võimalust, kuidas võiks Viči gyoza pelmeene valmistada. Kõikidest mainitud ja pildilolevatest Viči gyoza pelmeenide valmistusviisidest on allpool pisut täpsemalt kirjutatud. Katseta ja vali oma lemmik välja 🙂 Aurutatud Viči...

Kaks täistaimset suupistet. Vastutustundlikust tarbimisest laiemalt

Keskkond, kliimamõju, vastutustundlik tarbimine ja kestlikkus on kõik need terminid, mille peale tänapäevases maailmas peaks üha enam mõtlema. Igapäevaselt oma valikuid ja otsuseid tehes mõjutame me tahes-tahtmata kas otseselt või kaudselt ümbritsevat keskkonda. Igal otsusel on mõju ja see puudutab ka toiduvalikuid. Üldteada on see, et loomsel toidul on suurem keskkonnamõju kui taimsel toidul, aga kas kätt poes avokaado järele sirutades mõtled sellele, kui kaugelt need viljad meile tuuakse ja kui suur on pahatihti selle kauba riknemise risk. Selle asemel võiks ehk valida küll taimseid toite, aga neid, mis meil siin kasvanud ja mida on vastutustundlikult tootes valmistatud. Väga suur...

Porru-kartuli püreesupp

Kartuli-porru püreesupp on meie peres aastaid, et mitte öelda aastakümneid olnud aukohal. Nii lihtne valmistada ja kogu pere lemmik. Kõik kolm last on selle supi peal üles kasvanud ja aeg-ajalt teen seda ikka ja jälle. No ei saa isu otsa! Võis hautatud porru ja kartuli koosluses on mingi vastupandamatu võlu. Tegelikult on sel supil juured Prantsusmaal ja seal kutsutakse seda peene nimega Vichyssoise ja seal serveeritakse seda külmana. Kindlasti mõnus ka nii, aga meie kodus on ta pidama jäänud pigem soojalt söödava supina.

Tomatine angerjahautis

Ma olen tõenäoliselt üle keskmise suur angerjasõber. Angerjahooaeg algab meil siis, kui jälle suveks end Tõstamaa läheduses asuvasse maakodusse asutame ja turulkäigud Pärnu turule sätin. Erinevalt Tallinna turgudest on Pärnu turul väga hästi kodumaist angerjat saada. Ja see on väga tänuväärne ja maitsev tooraine, millest tehtud SELLINE tomatine angerjasupp on saanud meie maakodu igasuviseks traditsiooniks külaliste vastuvõtmisel. Mulle hästi meeldib see, kuidas happeline tomat aitab rasvast angerjat tasakaalustada. Vahel on muidugi mõnus angerjat ka SELLISE selge supina teha, eriti siis, kui sinna saab noori kartuleid ja oma peenralt värsket aromaatset tilli lisada. Või siis lihtsalt marineerida SELLISEL täiesti lollikindlal ja...

Juustukastmes pasta brokoli ja spinatiga

Kevad annab endast märku mitmel moel ja sel aastal on kevade saabumine ootamatult varane. Lumi sulab, esimesed kevadlilled lükkavad otsustavalt oma ninasid maapinnale ja veebruari viimastel päevadel oli kuulda juba lõokest ja kuldnokka. Imeline! Päevade pikenemise ja soojeneva päikesega käib kaasas ka toidulaua muutumine rohelisemaks ja kergemaks. Ei isuta enam tummiste hautiste või toitvate padade järele. Tahaks midagi kergemat ja kevadisemat. Üheks selliseks toiduks, millel mõnusalt kevadine nägu, on juustuses kastmes pastaroog, kus erkrohelisteks silmadeks sätitud brokoli ja spinat. Juustukastmes pasta ja rohelised köögiviljad on väga maitsev kooslus ja valmistamine on samas lihtne nagu lapsemäng. Tulemuseks on külluslikult pasta ümber...

Heeringapirukas peedi ja porruga kartuli-rukkijahupõhjal

See on üks väga maitsev pirukas! Kuigi esmapilgul ei pruugi heeringa peale mõeldes mõtted just pirukale minna, siis seda kooslust tasub küll katsetada. Soolakas heeringas, seltsiks magusa alatooniga peet, võis hautatud porrulauk ja rustikaalne padu-Eesti toorainetest valminud pirukapõhi annavad kokku kulmu kergitama paneva ja maitsemeeli üllatava väga mõnusa koosluse. Siin pirukas võid kasutada VIČI klassikalist, suitsumaitselist või ka eriti rasvast heeringat. Kõik annavad omamoodi mõnusa maitenüansi. Postitus sündis koostöös VIČI-ga.

Soja-seesamikastmes marineeritud heeringaga suupisted mädarõikakreemiga

Meie oma vana tuttav heeringas saab hoopis uue maitsenüansi, kui teda röstitud seesamiseemnetega, ingveri ja küüslauguga maitsestatud sojakastmes marineerida. Sellist heeringat saab serveerida mustal leival. Kreemisust lisab suupistele mädarõikavaht ja pisut krõmpsuvat tektsuuri ning hapukat maitset saab lisada hapukurgiviiluga. Selline pisut teistmoodi maitsekooslus on mõnus värskendus ja justkui sümbol, et ürg-Eesti heeringas ja must leib võivad Aasia köögi maitsetega ka väga edukalt koos tangot tantsida. Postitus sündis koostöös VIČI-ga.

Heeringas mädarõika-hapukoorekastmes

Heeringas ja hapukoor on kooslus, milles ei pea pettuma. Soolakas ja intensiivse maitsega heeringas saab hapukoore abil mõnusalt mahedama maitseviimistluse. Selles hapukoorekastmes heeringas tuleb maitselisa andma veel särtsakas mädarõigas ja siin võid kasutada nii purgist võetud või siis riivitud värsket mädarõigast. Lisaks veel hakitud sibulat, marineeritud või hapukurki, värskeid ürte ja lihtne ning nii maitsev ja eestipärane heeringavaagen ongi valmis. Sobib hästi nii pidulauale koos musta leivaga serveerimiseks kui ka tavapäeval võileivale või keedetud kartuli kõrvale sättimiseks. Postitus sündis koostöös VIČI-ga.

Suupistelauale kaks ideed. Rootsi heeringa-munasalat ja särtsaka hapukapsaga heeringas

Kodumaa sünnipäeva eel tasub vaikselt sättima hakata. Kleidid ära triikida, püksid viiki ajada ja mõtteid pidulaua katmise suunas mõlgutama hakata. Siin on kaks heeringaga suupistet, sest see pidupäev ilma heeringa ja kiluta oleks nagu jõulud ilma hapukapsa ja verivorstita. Samas on need mõlemad suupisted pisut kosmopoliitset hingust lisaks saanud. Rootsipärane heeringa-munasalat on küll koostisosade poolest nii Eesti kui vähegi olla saab, samas on tegemist Rootsis levinud moodusega, kuidas heeringat serveerida. Teine suupiste on muidu igati eht-Eesti koostisainetest – must leib, hapukapsas, heeringas ja jõhvikad – samas tuleb hapukapsale maitset lisama täiesti eksootiline sriracha kaste. Ja jääb üle ainult üllatuda, kui...

Pidulik heeringatarrend roosaka heeringaga

Eesti Vabariigi sünnipäev on peatselt tulemas ja nagu igal aastal kerkib ka sel korral küsimus, mida pidulauale panna. Kui jõulude puhul on kindel, et hapukapsas ja verivorstid peavad kindlasti laual olema, siis kodumaa sünnipäeva puhul peale kiluleiva mingit kindlat toitu polegi. Seega tasub meie tuttavatest toiduainetest midagi maitsvat ja põnevat valmistada, mis aitaks väärikalt pidupäeva tähistada ja pidulauda katta. Heeringas, kartul, räim, hapukoor ja veel mitmed meile igiomased toiduained on need, millega tasuks sel päeval pidulauda katta. Üheks maitsvaks ja pilkupüüdvaks suupisteks on heeringatarrend, mida saab serveerida õhukesel mustal leivaviilul. Valmistada ei ole seda keeruline, ainult veidi aega on tarretumiseks...