Kaks lihtsat suvist kondenspiima-maasikakooki

Jaanipäev ja mitteametlik suve algus on käes ja tõenäoliselt naudivad paljud pikki pühi maakodus või lihtsalt linnast välja sõites. Grillimise kõrvale ja lõpetuseks sobib alati ka suutäis magusat, aga kes see ikka viitsib suvisel ajal liialt küpsetamisele pühenduda. Siin on kaks hästi lihtsat maasikakooki, kus pearollis kondentspiim ja mille valmistamiseks on vaja vaid külmkappi. Ühe koogi puhul ka sügavkülma. Ja veidi aega, et kook jõuaks külmuda või tarretuda. Külmutatud siidine maasika-kondenspiimakook Algselt oli selle koogi nimeks maasika-daquirikook, kuna retsept sisaldab rummi (daiquiri on rumm tsitruselisega). Rummi ehk ka laiemalt lisatud kange alkoholi roll on sügavkülmutatud koogisisu mitte liiga kristalliliseks lasta...

Noore kartuli salat majoneesi, muna ja värske soolakurgiga

Noor õrn kartul, värske soolakurk, spargel ja roheline uba ning krõmpsuv redis salatis koos, kus kogu selle suvise salati seob üheks kokku Lemmik Provansaali majonees, mis valmistatud neitsioliiviõliga. See prantsuspärane salat on midagi, mis sobib suurepäraselt suvisesse aega kas siis iseseisvaks eineks või ka grillitud kraami kõrvale serveerimiseks. Kui salati koostisained on kõik maitseõrnad ja suvist värskust kandvad, siis sobib salatikastmeks hästi just delikaatse maitsega oliiviõliga majonees. Need uued juustu-, BBQ- ja küüslaugumajoneesid on saadaval Kaubamajas, Stockmannis, Coopis, Grossi ja Prisma kauplustes. Aates juulikuust ka Selveris, RRLektuses, Kaupmehes ja Rimis Oliivimajonees on saadaval kõikides kettides. Postitus sündis koostöös Polven Foodsiga.

Õuna-sibulamarinaadis sealiha BBQ majoneesi kastmega

Jaanid vaikselt lähenevad ja aeg hakata mõtteid sellel suunal sättida. Ja loomulikult on erinevad grillretseptid sel ajal au sees. Õuna-sibulamarinaad on väga mõnus marinaad, mis meil lemmikuks juba mitmendat hooaega. Magushapukas kodune õunamahl annab lihale väga mõnusa maitsenüansi. Sibulaga ei tasu sellise šašlõki puhul ka koonerdada, sest grillilt läbi käinud sibul kaob ka kiirelt taldrikult. Selle mahemagusa maitsega šašlõki juurde paku aga suitsuse maitse, tšilli ja tomatitega maitsestatud Lemmik BBQ majoneesi, mis aitab maitsed mõnusalt tasakaalu sättida ning maheda maitsega lihale veidi särtsu lisada. Need uued juustu-, BBQ- ja küüslaugumajoneesid on saadaval Kaubamajas, Stockmannis, Coopis, Grossi ja Prisma kauplustes. Aates...

Juustumajoneesiga marineeritud kanafilee

Tõsiselt juustuse maitsega majonees on midagi sellist, mida tahaks vahepeal lihtsalt lusikaga suhu pista. Majonees ja juust on midagi sellist, mille maitsed sobivad veatult kokku ja see on nii nauditav maitsekooslus. Just seepärast tasub Lemmik uust juustumajoneesi erinevatele toitudele maitsesära andmiseks kasutada. Juustuse parmesani maitsega majonees sobib väga hästi näiteks kana marinaadi, sest juustuse rammuse kastme sees maitselisa saanud kanafilee on tõeliselt hõrk pala, mis võib suure tõenäosusega sinu uueks lemmikuks saada. Juustumajoneesile tasub maitseks veel veidi küüslauku sisse riivida. Kanafilee võid horisontaalselt poolitada. Nii on lihtsam kindel olla, et ta ühtlaselt grillil läbi küpseb ja seest tooreks ei jää....

Kaks lihtsat hommikuleiba kuumaõhufritüüris

Kuumaõhufritüür tundub olevat tulnud selleks, et jääda. Tunnistan, et olin algselt üsna umbusklik selle uue köögimasina suhtes. Võtab päris palju ruumi tööpinnast ära ja miks mul peaks olema veel väike ahi, kui mul on seal kõrval suur ahi ja siis veel poolsuuruses ahi. Aega läks, sain mõned masinad katsetamiseks ja vaikselt hakkas mu kahtlev olek muutuma. Kuumaõhufritüüril on mitu arvestatavat eelist tavalise ahju ees. Esiteks küpsetamise kiirus. Sageli võib sama toidu umbes poole kiiremini seal valmis saada. Fritüür ei vaja soojenimisaega, vaid asub kohe “asja kallale”. Lisaks võtab ta ka laias laastus poole vähem energiat kui suur ahi ehk siis...

Külm peedisupp marineeritud kurgi ja mädarõikaga

Külmsupp on suvisel ajal ideaalne lahendus, kui tahta midagi kerget, jahutavat ja maitseküllast süüda. Meilgi on külm supp suveti sageli menüüs ja tundub, et paljud eestlased armastavad seda mõnusat suppi. Samas tundub, et meil veel arenguruumi on, sest Leedus on külma supi kultus omandamas uusi mõõtmeid. Nimelt on Leedus toimumas Roosa Supi Festival ja seda juba 31.mail ja Vilniuses, kus siis linn mattub roosadesse värvidesse ja loomulikult pakutakse seal festivalil kõigile palju roosat suppi. Idee tundub piisavalt pöörane ja samas on kindlasti selline äge festival külastamist väärt. Vilnius ei ole tegelikult ju kaugel ja üks mõnus nädalavahetus roosaks värvunud Vilniuses...

Rohke rosmariini ja veinikastmes kanakintsud

See on väga mõnusa maitsekooslusega roog, kus lihale aitab mahlasust ja sära anda veinist, küüslaugust ja rosmariinist kaste. Maitsekooslus on selline, et roog sobiks hästi ka pidupäeval lauale sättida. Alvarinho vein annab kastmele mõnusalt värskust ja happelisust, seda omakorda täiendab sügav ja küps portvein.  Tegelikult peaks siin lihaks olema nahaga ja kondistatud terve kalkunikints, aga kuna seda lihatükki on meie kaubandusest keeruline kätte saada, siis broilerikintsuliha on ka igat pädev asendus. Kui sul õnnestub kusagilt kalkunikints hankida, siis proovi kindlasti ka see variant ära. Kintsuliha peaks olema nahaga, mis siis mõnusalt krõbedaks küpseb. Kondid võid eemaldada, aga võid kasutada ka...

Menemen ehk Türgi munahüüve köögiviljadega

Minu hiljutisel reisil Istanbuli tutvustati meile traditsioonilist Türgi hommikusööki ja kõigi lemmikuks sai sel rikkalikul laual tomati ja paprikaga munahüüve, mil nimeks menemen. Mina ei olnudki sellest roast enne kuulnud ja peale maitsmist sai sellest koheselt üks lemmikuid ja tekkis kindel teadmine, et seda tahan kindlasti kodus järgi teha. Tegemist on tegelikult väga lihtsa roaga, kus esmalt tuleb sibul, paprika (soovitavalt roheline, mida minul kahjuks sel korral ei õnnestunud leida) ja tomat pannil ära hautada ja sinna peale siis lahtiklopitud munad kallata. Selline köögivilja-munahüüve kui vaja kellelegi seletada. Maitsestamine ka ülemäära keeruline ei ole. Sobivad kuivatatud ürdid (mina kasutasin punet)...

Istanbul. Gastronautidele

Istanbul sihtkohana pakub uskumatus koguses kirevat muljete ja emotsioonide virr-varri ühendades ühelt poolt Aasia ja teisalt Euroopa ja olles kultuuride ja religioonide sulatuskohaks, on see suurlinn suutnud elegantselt võtta parima mõlemalt poolt ja luua tõeliselt kosmopoliitse, sõbraliku ja eluterve täiel rinnal hingava suurlinna. Minul oli võimalus Istanbuli külastata GoTürkiye kutsel ja initsiatiivil. Olen äärmiselt tänulik selle suurepärase võimaluse eest. Türgis olin enne käinud, aga Istanbulis mitte. Küll oli Istanbul meil juba mõnda aega selles listis, mida soovisime kindlasti lähiajal külastada. Seda suurem oli rõõm kutset saades ja teades, et põhirõhk sellel mõnepäevasel reisil läheb toidule ja eelkõige tänavatoidule. Mida ägedamat...

Röstitud hapusai peedi-heeringasalati ja kiirmarineeritud värske kurgiga

Toitev ja samas tervisesõbralikult köögiviljane võileib, mis saanud innustust skandinaavlaste legendaarsest smørrebrød´ist. See nimetus tähendab küll võileiba, aga tegelikult on see sageli pisut rohkem kui lihtsalt võileib ehk siis meie mõistes pigem einevõileib, mis annab kohati omaette söögikorra mõõdu välja. Siin võileivas saavad kokku krõbedaks röstitud hapusai, mädarõikane heeringa-peedisalat, kiirmarineeritud noor kurk ja kõige tipus troonivad veel heeringaviilud ja keedetud vutimuna. Hästi mõnus toitev ja maitseküllane kooslus. Sobib nii peolauale kui ka korralikuks vahepalaks. Postitus sündis koostöös Vičiga.

Võileib muna-heeringa-avokaadosalatiga ja murupestoga

Kevadel on värskest tärkavast kraamist valmistatud pestod kohustuslikud, et oma pikast talvest kurnatud keha veidi turgutada. Esimesed kevadised tärkajad on pungil vitamiinidest ja nii tasubki muru niitmise asemel hoopis tähelepanelikult vaadata ja söödavad taimed muru seest hoopis välja noppida ning nendest siis üks mõnus pesto teha. Söögiks võib kasutada tavapärast karulauku, aga lisaks sünnivad süüa ka nurmenukulehed, vesihein, naat, võilillelehed, kupatatud nõges (et ei kõrvetaks), laugulised ja veel mitmed meie ümber kasvavad taimed. Kui pesto on valmis, siis naudi seda krõbedaks röstitud leival koos avokaado, heeringa, muna ja sibulaga. Soovi korral võid veel kodujuustu lisada. Tulemuseks on väga maitsev ja...

Noore kapsa ja wakame vetika salat heeringa ja krevettidega

See on reipalt roheline ja hästi kerge kevadine salat, mis sobib hästi näiteks õhtuseks kergeks taldrikutäieks peale trenni või lihtsalt siis, kui kõht veel kerget suutäit nõuab. Soolakas heeringas, magusa alatooniga wakame vetikas ja noor kapsas, delikaatne krevett ja mahlased redis ning kurk annavad kokku väga nauditava kooslusel. Sellises salatis on vähe süsivesikuid, aga palju vitamiine ja loomulikult tänu heeringale ka ohtralt oomega-3 rasvhappeid, mis on igati tervisesõbralik ja südame tervise eest hoolitsev valik. Kui tahad salatile veidi toekust veel lisada, tõsta taldrikule veel üks keedetud muna. Postitus sündis koostöös Vičiga.