Rohke rosmariini ja veinikastmes kanakintsud

See on väga mõnusa maitsekooslusega roog, kus lihale aitab mahlasust ja sära anda veinist, küüslaugust ja rosmariinist kaste. Maitsekooslus on selline, et roog sobiks hästi ka pidupäeval lauale sättida. Alvarinho vein annab kastmele mõnusalt värskust ja happelisust, seda omakorda täiendab sügav ja küps portvein.  Tegelikult peaks siin lihaks olema nahaga ja kondistatud terve kalkunikints, aga kuna seda lihatükki on meie kaubandusest keeruline kätte saada, siis broilerikintsuliha on ka igat pädev asendus. Kui sul õnnestub kusagilt kalkunikints hankida, siis proovi kindlasti ka see variant ära. Kintsuliha peaks olema nahaga, mis siis mõnusalt krõbedaks küpseb. Kondid võid eemaldada, aga võid kasutada ka...

Menemen ehk Türgi munahüüve köögiviljadega

Minu hiljutisel reisil Istanbuli tutvustati meile traditsioonilist Türgi hommikusööki ja kõigi lemmikuks sai sel rikkalikul laual tomati ja paprikaga munahüüve, mil nimeks menemen. Mina ei olnudki sellest roast enne kuulnud ja peale maitsmist sai sellest koheselt üks lemmikuid ja tekkis kindel teadmine, et seda tahan kindlasti kodus järgi teha. Tegemist on tegelikult väga lihtsa roaga, kus esmalt tuleb sibul, paprika (soovitavalt roheline, mida minul kahjuks sel korral ei õnnestunud leida) ja tomat pannil ära hautada ja sinna peale siis lahtiklopitud munad kallata. Selline köögivilja-munahüüve kui vaja kellelegi seletada. Maitsestamine ka ülemäära keeruline ei ole. Sobivad kuivatatud ürdid (mina kasutasin punet)...

Istanbul. Gastronautidele

Istanbul sihtkohana pakub uskumatus koguses kirevat muljete ja emotsioonide virr-varri ühendades ühelt poolt Aasia ja teisalt Euroopa ja olles kultuuride ja religioonide sulatuskohaks, on see suurlinn suutnud elegantselt võtta parima mõlemalt poolt ja luua tõeliselt kosmopoliitse, sõbraliku ja eluterve täiel rinnal hingava suurlinna. Minul oli võimalus Istanbuli külastata GoTürkiye kutsel ja initsiatiivil. Olen äärmiselt tänulik selle suurepärase võimaluse eest. Türgis olin enne käinud, aga Istanbulis mitte. Küll oli Istanbul meil juba mõnda aega selles listis, mida soovisime kindlasti lähiajal külastada. Seda suurem oli rõõm kutset saades ja teades, et põhirõhk sellel mõnepäevasel reisil läheb toidule ja eelkõige tänavatoidule. Mida ägedamat...

Röstitud hapusai peedi-heeringasalati ja kiirmarineeritud värske kurgiga

Toitev ja samas tervisesõbralikult köögiviljane võileib, mis saanud innustust skandinaavlaste legendaarsest smørrebrød´ist. See nimetus tähendab küll võileiba, aga tegelikult on see sageli pisut rohkem kui lihtsalt võileib ehk siis meie mõistes pigem einevõileib, mis annab kohati omaette söögikorra mõõdu välja. Siin võileivas saavad kokku krõbedaks röstitud hapusai, mädarõikane heeringa-peedisalat, kiirmarineeritud noor kurk ja kõige tipus troonivad veel heeringaviilud ja keedetud vutimuna. Hästi mõnus toitev ja maitseküllane kooslus. Sobib nii peolauale kui ka korralikuks vahepalaks. Postitus sündis koostöös Vičiga.

Võileib muna-heeringa-avokaadosalatiga ja murupestoga

Kevadel on värskest tärkavast kraamist valmistatud pestod kohustuslikud, et oma pikast talvest kurnatud keha veidi turgutada. Esimesed kevadised tärkajad on pungil vitamiinidest ja nii tasubki muru niitmise asemel hoopis tähelepanelikult vaadata ja söödavad taimed muru seest hoopis välja noppida ning nendest siis üks mõnus pesto teha. Söögiks võib kasutada tavapärast karulauku, aga lisaks sünnivad süüa ka nurmenukulehed, vesihein, naat, võilillelehed, kupatatud nõges (et ei kõrvetaks), laugulised ja veel mitmed meie ümber kasvavad taimed. Kui pesto on valmis, siis naudi seda krõbedaks röstitud leival koos avokaado, heeringa, muna ja sibulaga. Soovi korral võid veel kodujuustu lisada. Tulemuseks on väga maitsev ja...

Noore kapsa ja wakame vetika salat heeringa ja krevettidega

See on reipalt roheline ja hästi kerge kevadine salat, mis sobib hästi näiteks õhtuseks kergeks taldrikutäieks peale trenni või lihtsalt siis, kui kõht veel kerget suutäit nõuab. Soolakas heeringas, magusa alatooniga wakame vetikas ja noor kapsas, delikaatne krevett ja mahlased redis ning kurk annavad kokku väga nauditava kooslusel. Sellises salatis on vähe süsivesikuid, aga palju vitamiine ja loomulikult tänu heeringale ka ohtralt oomega-3 rasvhappeid, mis on igati tervisesõbralik ja südame tervise eest hoolitsev valik. Kui tahad salatile veidi toekust veel lisada, tõsta taldrikule veel üks keedetud muna. Postitus sündis koostöös Vičiga.

Heeringa-kodujuustukaste karulaugu ja noorte ahjukartulitega

Noored mõnusad krõbedad ahjukartulid koos kodujuustu-heeringa ja karulaugukastmega on nii kevade näo ja maitsega, et neid võiks kasvõi iga päev süüa. Karulauguga siin kastmes ei ole vaja koonerdada. Heeringat säti ka mahedamaitselisele kodujuustukastmele sisse lahke käega. Nii pole soola lisada vajagi. Kartuleid on kõige lihtsam ja kiirem variant teha kuumaõhufritüüris. Nii valmivad nad vaid veerand tunniga ja tulemuseks on krõbeda ümbrise ja mõnusalt pehme sisuga ahjukartulid, mis heeringa-kodujuustukastmega väga nauditava koosluse moodustavad. Postitus sündis koostöös Vičiga.

Juustukroketid kahel moel

Need on mõnusad Hispaania tapaste laualt pärit ampsud, mida võib sättida nii pidulauale kui ka pühapäevalõunaks perele pakkuda. Kui ühe suupistes saavad kokku pähkline Argal Curado juustu ja serrano sink, siis ei saa libastuda. Juurde tasub pakkuda paprikamajoneesi, mis krõbeda kattega singi-juustupallidel tõeliselt särada laseb. Sarnaseid kroketeid võib teha ka tuunikalaga ja kartuliga. Ka need jäävad väga mõnusad. Siin retseptis võid ära kasutada ka eelmisest päevast järele jäänud kartulid. Nii saad neile lihtsa vaevaga uue elu anda. Kartulikroketeid võid valmistada nii kuumaõhufritüüris kui ka tavalises ahjus. Neid mõnusaid Herkkumaa maitsemajoneese leiad Coopist, Selverist, Grossi toidukaupadest, Stockmannist ja Kariamarketitest. Argal juustud...

Iberico seakarree punase veini ja rosmariini marinaadis

Iberico siga on üleilma kuulus tõeline Hispaania delikatess. See on nagu sealiha wagyu ja seepärast tuleks sellesse lihatükki ka aupaklikult suhtuda. Iberico siga on tuntud oma marmoriseeritud liha ja väga rikkaliku maitse poolest, mis saavutatakse peamiselt tammetõrudel põhineva dieediga. See on tõeline maitseüllatus ka neile, kes muidu arvavad end sealihast kõike teadvat, sest tegemist on hästi mahlase ja pehme lihaga, mille maitse ei ole teiste sealihadega võrreldav. Iberico sead on tõusead, kes on valdavalt vabapidamisel ning söövad  lisaks tammetõrudele Ibeeriale omaseid ürte, juurikaid ja mahakukkunud oliive. Sügisene rasvumisperioodi tammetõrudieet ongi üheks võtmeks, mis annab nende sigade lihale vastupandamatult hõrgu ja...

Kevadeigatsusega pikitud kausitäis kapsa ja vetikaga

Ma ei tea, mis see täpsemalt on, aga igal aastal hakkab märtsi lähenedes hinges justkui midagi murduma. See tuim talvine kaamos hakkab vaikselt-vaikselt maad andma mingile ärevale ootusele. Võtad koerad kaasa, teed looduses pikema ringi, tabad tihaste säutsumist ja ootamatult muutunud valgust ning miski sunnib sind järsku sügavalt hingama. Ja veel. Ja veel. Justkui oleks järsku keegi hapniku lahti keeranud ja pisut tolmunud kopsud vajavad nüüd värske õhu pealevoolu. Vana tolmune õhk välja ja uus kevadiselt laetud turgutav õhuvool peale. Kindel märk. Kevad ei ole enam kaugel. Valgus on muutunud ja see annab vaikselt, kuid järjekindlalt tunda ka kehas. Toidueelistused...

Heeringas hapukoorekastme all kolme sibula, kalamarja ja kapparitega

Heeringas ja hapukoor, hapukoor ja heeringas. See on kooslus, milles ei pea pettuma ja mis maitseb võrratult aastanumbrist, meeleolust, põhjusest või kellaajast sõltumata. Midagi igitoimivat on soolaka rammusa heeringa ning kreemise kergelt hapuka hapukoore koosluses. Nii lihtsalt on, et kui muud mõtted otsa saavad, siis sobib suurepäraselt pidulauale lihtsalt heeringat hapukoorekatte all sättida. Mäletan, et lapsena oli meil sageli laual heeringas hapukooreteki all ja sinna sätiti veel lisaks tomateid. Mingi ajani arvasin, et see ongi standard ja alles hiljem avastasin, et heeringas, tomat ja hapukoor ei ole üldse liiga levinud kooslus. Küll aga tasub seda kindlasti proovida, sest see toimib...

Heeringasuupisted musta leiva, vutimuna ja kurgiga

Pidulikul puhul võib EV aastapäeva valguses lauale sättida midagi lihtsalt valmivat, pilkupüüdvat ja samas lihtsa vaevaga valmivat. Just selliseks suupisteks on Viči roosa heeringaga suupisted, mille valmistamiseks kuluvad vaid mõned minutid. Hästi mugav on kasutada Viči õlita heeringat, mille puhul jääb ära mässamine pakendisse jääva õliga ja heeringa võib pakist otse lõikelauale tõsta ilma vajaduseta seda enne nõrutada. Muidu annavad aga heeringale maitselisa mädarõikane toorjuust, krõmpsuv kurgiviil, parajalt kreemise munakollasega vutimuna ja loomulikult meie must leib, mis EV sünnipäeval lausa kohustuslik. Puista veel peale peeneks hakitud sibulat ja murulauku ning väga maitsev ja mõnus suupiste ongi valmis. Postitus sündis koostöös...