Suvikõrvitsasai tüümiani ja kitsejuustuga

Esileht / Määramata / Suvikõrvitsasai tüümiani ja kitsejuustuga

Hetkel tundub toidublogijate lemmikteemaks olevat suvikõrvits. Uputab!
Kõigil, kel suvikõrvits aias kasvamas, tuleb rakendada oma fantaasiat ja energiat selleks, et pealekasvav laadung kuidagi ära tarbida või tarbimiskõlbulikult säilitada.
Aet oma blogis andis Evelin Ilveselt pärineva väga intrigeeriva võtme, kuidas suvikõrvitsast šokolaadikooki valmistada. Tasub kindlasti järeleproovimist.


Mina omalt poolt täiendaksin suvikõrvitsast meisterdatud pannkookide, täidetud kujul küpsetamise, pirukategemise, koogivalmistamise, pajaroogadesse paigutamise jne jada suvikõrvitsa saiaga.
Maitsev ja mahlane mõnus suutäis, suvikõrvitsa mahlasus, kitsejuustu soolakas maitse ning tüümiani ürdine paitus muudavad selle saia nauditavaks isegi ilma igasuguse võileivakatteta.
Näiteks minu laps, kes on deklareerinud, et ta kitsejuustu ei söö, sööb seda saia kahe suupoolega. Ja ma ei avalda talle koostisosasid 😉
Idee kitsejuustu ja suvikõrvitsat saia sisse panna pärineb Jamie’lt, kuid põhitainana kasutan oma lemmik lollikindlat Itaalia stiilis küpsetiste pärmitaniast. Sama põhiretsepti järgi saab teha näiteks imemaitsvat foccacia‘t.
Saia küpsetamiseks varu aega. Pärmitainas tahab rahulikult kerkida (mina kergitan alati pigem kauem, kui retseptis ette nähtud). Selle saia puhul kulub ca 2+ tundi eelkergituseks ja 0,5 tundi kuni tund koos täidisega kergitamiseks. Ajakulu saab igati tasutud!
Pärmitaina põhiretsept on:
ca 200 ml käesooja vett
1 pakk ehk 11 gr kuivpärmi
0,5 dl oliiviõli
ca 400-450 grammi jahu (täpset jahukogust on raske anda, pigem jälgi, et moodustuks sõtkutav sitke tihe tainas)
1,5 tl soola
soovi korral ka 1 spl vedelat mett (annab mõnusalt magusa maitse ka soolasele saiale)
Pane kaussi käesoe (või natuke soojem, kuivpärm kannatab kuni 42 kraadist soojust) vesi, lisa sinna oliiviõli ja mesi. Sega jahu sisse sool ja kuivpärm ning kalla jahusegu vedeliku sisse. Sõtku kuni tainas on läikiv ja lööb käte/laua küljest lahti. Kui on olemas köögiabiline, kel sõtkumisfunktsioon on ka olemas, jäta see vajalik kuid tüütu protseduur talle teha. Taina paksust tuleks iga kord reguleerida – tulemuseks peaks olema üsna paksu ja sitke olemisega pärmitainas.
Pane tainas kaussi, kata rätiga ja jäta sooja kohta vähemalt kaheks tunniks kerkima. Maht peaks vähemalt kahekordistuma.


Minu tainas nägi peale kergitamist välja umbes kolmekordne ehk selline mõnus švamm.

Täidis
Taina kerkimise ajal riivi ca 400-400 grammi suvikõrvitsat. Raputa suvikõrvitsale veidi meresoola, sega ja pane riivile nõrguma, et liigne vedelik välja vajuks. Taina kerkimise aeg on nõrutamiseks täitsa piisav. Riivi ca 100 grammi kitsejuustu (hästi sobib ka soolakas feta) ning pudista varte küljest paras peotäis tüümiani. Sega kitsejuust ja tüümian.
Võta tainas kausist, vajuta vaikselt kogu õhk välja, kalla jahusele tööpinnale ning sõtku suvikõrvits taina sisse. Võid teha ka rulli põhimõttel, ehk keerata suvikõrvitsatäidise taina sisse. Järgmisena lisa kitsejuustu-tüümiani segu. Võid samuti spiraalina tainast keerata, et juustukeerud jäävad mõnusate suutäitena saia sisse.
Vormi 2 pätsi (või siis üks ja pirakas) ning pane ahjuplaadile rätiga kaetult veel ca 0,5 kuni 1 tunniks kerkima.

Siin pildil on üks ja pirakas päts retseptis toodud kogusega

Küpseta 200 kraadises ahjus (soovi korral pöördõhuga) ca 25-30 minutit, kuni sai on parajalt pruuniks pealt küpsenud. Saia läbiküpsemist saab kontrillida veel leiva põhjale koputades – küpsenud leival on õõnes heli.


Tõsta ahjust, lase veidi jahtuda ning naudi näiteks hea võiga. Või ka niisama (minu perele maitseb näiteks ilma lisanditeta).

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.