See pähkliküpsis ehk florentiin on tõeliselt jõulumaitseline krõbe maiuspala.
Lisaks traditsioonilistele piparkoogimaitselistele mandlitele peidab sel aastal nii mõnigi mandliküpsis ennast sõpradele-tuttavatele viidavasse isetehtud maiustustega karpi.
Mandariinid-apelsinid on ju ikka olnud jõuluaja vitamiinipommid ning mandlilaastudega koostöös moodustab apelsinikoore aromaatsusest hõrk ja krõbe maius. Tumeda šokolaadiga glasuuritud põsk annab lisaks veel kergelt mõrkja maitse ja jääb üle vaid imestada, et nii lihtsalt ja vähesest koostisainetest moodustub sedavõrd pidupäevamaitseline suutäis.
Vaja läheb:
200 gr mandlilaaste
100 gr tuhksuhkrut
2 munavalget
1 suure apelsini riivitud koor
Õli plaadi määrmiseks
Tumedat šokolaadi
Loputa apelsin kuuma veega ning hõõru pind kareda nuustikuga üle, et koortele pritsitud keemia eemaldada. Riivi apelsinikoor peene riiviga. Klopi lahti 2 munavalget, lisa apelsinikoor, tuhksuhkur ning sega ettevaatlikult mandlilaastud sinna sisse. Määri ahjuvorm õliga. Vormi märgade kätega mandlimassist pätsikesed ja aseta need ahjuplaadile. Vajuta pätsikesed märja kahvli vm abivahendiga võimalikult lamedaks vältides samas aukude tekkimist (aukude kohalt vormi mandlisegu tagasi).
Küpseta 150 kraadi juures 12-15 minutit, kuni florentiinid hakkavad kergelt pruunistuma. Lase ahjuplaadil jahtuda ning lükka siis spaatli või noaga ettevaatlikult ahjuplaadilt lahti.
Sulata šokolaad veevannis või mikrolaineahjus ning kasta florentiinide üks külg sulašokolaadi sisse. Lase jahtuda.
Retsept ilmus 2010 detsembrikuises Oma Maitses ajakirjas
Vasta