Hapukapsasupp. Lihtsuse võlu.

Esileht / Määramata / Hapukapsasupp. Lihtsuse võlu.

/prindi retsept/
Mõnusat ja maitseküllast uut 2011. aastat!
Peale pühade söömaaegu ihkab hing midagi lihtsat ja head.
Sellesse ihalusse sobis ideaalselt meie vana hea hapukapsasupp. Hea hapukapsasupp on midagi sellist, mis soojendab alati hinge Supini jõudsin üsna spontaanselt – kodus leidus pühade ajal Ülemiste Keskuse turult ostetud Jõgeva memmede valmistatud imemaitsev hapukapsas, paar suitsutatud seasaba (täitsa kogemata avastasin selle vahva toote, Rakvere kaubamärgi all müüakse), kruupe, sibulat ja porgandit leidus kappides niikuinii: kõik see kokku annab päris hea alguse hapukapsasupi õnnestumiseks. Meile meeldib kõige rohkem ilma kartulita hapukapsasupp: tundub kuidagi ehedam. Kes aga soovib kartulit lisada, siis veidi enne supi lõplikku valmimist tuleks supivedelikku lihtsalt mõned kartulid kuubikutena lisada.

Kogused olid umbkaudu sellised:
500 gr head hapukapsast (Uus-Kongo, Kadarbiku või tubli turutädi tehtud)
300 sealiha (sobib nii suitsutatud ka kui ka tavaline läbikasvanud sealiha)*
1-2 porgandit
1-2 sibulat
1 dl kruupe
võid ja õli
tomatipastat
soola, pipart ja suhkrut maitsestamiseks
maitserohelist
hapukoort
vett või puljongit täpselt niipalju, et saaksid endale paraja paksusega supi
Valmistuskäik on lihtne, kuid hea supi jaoks on vaja parasjagu aega.
Mina tegin nii, et panin hapukapsa koos lihaga, kruubiga ja veega (mida peaks olema niipalju, et kapsas on kaetud) ahju hauduma. Aega kulus selleks 2,5 tundi (võib ka kauem hautada, sellele toidule teeb aeg ainult head).
Supi viimistlemiseks koorisin ja riivisin sibulad ning porgandid ning hautasin vaiksel kuumusel või  ja õli sees pehmeks. Lõpupoole lisasin veel tomatipasta ning kuumutasin ka selle porgandi ja sibulaga koos rasvaines läbi.
Õngitsesin potist lihakraami välja ning lõikasin liha tükkideks. Lisasin supile porgadi-sibula-tomatipasta segu. Suppi maitsestasin soola, pipra ja suhkruga (suhkru kogus sõltub paljuski kapsa hapususest, magus tasakaalustab haput hästi). Soovi korral võib maitse lisamiseks kasutada ka puljongit (näiteks puljongifondist valmistatud) või vett, et saaks paraja paksusega supi. Lisasin ka puhasatatud lihatükid supile.
Serveerimisel lisa juurde hakitud maitserohelist ning soovi korral hapukoort. Minu meelest maitseb suurepäraselt ilma igasuguse hapukooretagi 🙂
Ja nagu paljudele suppidele kombeks, eriti heaks muutub järgmisel päeval.

* Kui kasutad toorest liha, siis pane see algul külma veega keema ning riisu vaht. Ainevahetuse jääke ei ole mõtet lasta supi sisse keeda. Peale seda lisa kapsas ja kruup ning jäta supp hauduma.

Paleoretsepti puhul jäta kruubid lisamata ning hapukapsa kogust võid suurendada või lisada muid supiköögivilju.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.