/prindi retsept/
Ma pean tunnistama, et dolmad on minu jaoks see toit, mis kipub sõltuvust tekitama. Hapukas ümbrises kaneeline-mündine riisi täidis sobitab kõik maitsed ideaalselt kokku.
Dolmasid süüakse väga paljudes riikides: üldistatuna seal, kus Ottomani impeerium kunagi ajaloo jooksul laiunud on. Dolma juurde sobib ideaalselt jogurtikaste (tzatziki tüüpi) ning kuigi kombestik näeb ette, et lihaga dolmasid süüakse soojalt ja lihata dolmasid nii soojalt kui külmalt, siis maitsesid need lambahakkliha-riisi täidisega suutäied väga suurepäraselt ka otse külmkapist võetuna.
Dolmade valmiskeerutamise kohta leiad detailsemat infot SIIT
1 purk konserveeritud viinamarjalehti
200 gr basmati riisi
200 gr (lamba)hakkliha
3 spl värsket hakitud või 1 spl kuivatatud ja purustatud münti
1 spl kaneeli
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
2-3 sidrunit
Õli
Soola-pipart
Serveerimiseks granaatõunaseemneid ja riivitud sidrunikoort
Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ja hauta sibulad keskmisel kuumusel läbi. Selleks kulub umbes 5 minutit. Lisa küüslauk ja hauta veel mõned minutid. Lisa pannile hakkliha, prae läbi kuni toorest liha enam näha ei ole. Lisa kuivatatud või värske münt, kaneel, sool ja pipar. Samale pannile lisa ka riis ning prae kergelt läbi kuni riisiterad on läbipaistvad. Võid lisada pannile ka väikese koguse vett ja lasta sellel riisisse absorbeeruda.
Serveeri koos granaatõunaseemnete ja värskelt riivitud sidrunikooreribadega.
Vasta