Riisi ja lambalihatäidisega viinamarjalehed ehk dolmad

Esileht / Määramata / Riisi ja lambalihatäidisega viinamarjalehed ehk dolmad

/prindi retsept/
Ma pean tunnistama, et dolmad on minu jaoks see toit, mis kipub sõltuvust tekitama. Hapukas ümbrises kaneeline-mündine riisi täidis sobitab kõik maitsed ideaalselt kokku.

Dolmasid süüakse väga paljudes riikides: üldistatuna seal, kus Ottomani impeerium kunagi ajaloo jooksul laiunud on. Dolma juurde sobib ideaalselt jogurtikaste (tzatziki tüüpi) ning kuigi kombestik näeb ette, et lihaga dolmasid süüakse soojalt ja lihata dolmasid nii soojalt kui külmalt, siis maitsesid need lambahakkliha-riisi täidisega suutäied väga suurepäraselt ka otse külmkapist võetuna.
Dolmade valmiskeerutamise kohta leiad detailsemat infot SIIT

1 purk konserveeritud viinamarjalehti
200 gr basmati riisi
200 gr (lamba)hakkliha
3 spl värsket hakitud või 1 spl kuivatatud ja purustatud münti
1 spl kaneeli
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
2-3 sidrunit
Õli
Soola-pipart
Serveerimiseks granaatõunaseemneid ja riivitud sidrunikoort
Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ja hauta sibulad keskmisel kuumusel läbi. Selleks kulub umbes 5 minutit. Lisa küüslauk ja hauta veel mõned minutid. Lisa pannile hakkliha, prae läbi kuni toorest liha enam näha ei ole. Lisa kuivatatud või värske münt, kaneel, sool ja pipar. Samale pannile lisa ka riis ning prae kergelt läbi kuni riisiterad on läbipaistvad. Võid lisada pannile ka väikese koguse vett ja lasta sellel riisisse absorbeeruda.

Võta segu pannilt, kontrolli maitset.
Aseta purgist võetud viinamarjalehed enda ette nii, et rootsuga pool jääb sinu poole ning läikiv pool on vastu lauda. Korraga võta enda ette üks leht, aseta lehe keskossa üks supilusikatäis täidist. Keera esmalt enda poole jäävad lehe alumised otsad tihedalt täidise ümber. Siis keera lehe küljed mõlemalt poolt kokku ning veereta dolma üleni viinamarjalehe sisse.
Vooderda pannipõhi katkiste viinamarjalehtedega. Aseta dolmad lahtine leheosa allapoole tihedalt pannile üksteise kõrvale. Kalla peale niipalju vett, et dolmad oleksid kaetud. Juurde lisa sidrunitest pressitud mahl ja riivitud sidrunikoor. Aseta raskuseks kummuli taldrik peale ja lase vaiksel tulel haududa. Hauta kokku vähemalt 1 tund. Igaks juhuks võib enne katsuda, kas viinamarjalehed on piisavalt pehmed. Poes saadaolevad viinamarjalehed on erinevad ja täpset pehmekshautamise jaoks vajaminevat aega on raske öelda.

Serveeri koos granaatõunaseemnete ja värskelt riivitud sidrunikooreribadega.

Retsept ilmus Oma Maitse 2011 jaanuarinumbris

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.