Aprikoosikook peidetud martsipani ja tibakese tüümianiga

Esileht / Määramata / Aprikoosikook peidetud martsipani ja tibakese tüümianiga

Aprikoosi-, virsiku-, ploomi- ja teiste luuviljaliste koogid on minu jaoks kindlasti ühed lemmikud. Hästi head mahlased viljad, kus piisavalt ka hapusust sobivad ideaalselt üheks lihtsaks ja suviseks koogiks. Kindlasti võib teha ka vana head kohupiima või ricotta virsikikooki, mis on ajatu klassika, kuid väga mõnusa vahelduse saab pakkuda ka lihtsalt õhukesele krõbedale tainapõhjale paigutatud viljadega, kus siis maitseks kas pähkleid, maitseürte (näiteks münti või tüümiani), kaneeli, mett, vaniljesuhkrut, haput moosi, martsipani või mida iganes. Fantaasiaga ei tasu koonerdada.

Minu selle hooaja esimene aprikoosikook sündis üsna spontaanselt. Turult tõin ära hästi huvitava aprkoosisordi – värvilt pigem virsik ehk heledam, kui tavapärane aprikoos. Maitselt ka ei üks ega teine – vähem jahune ja mahlasem kui tavaaprikoos, samas ikkagi hoopis teistsugune kui virsik. Koogipõhjale kasutasin veel ära parasjagu järelejäänud martsipani ja maitseürdiks sättisin peale terrassil vohavat tüümiani.

Koogi valmistamise jaoks läheb vaja:
500 gr pärmi-lehttainast
ca 700 gr aprikoose, virsikuid või nektariine (kivid eemaldatud, sektoriteks lõigatud)
ca 150 gr külmkapikülma martsipani
1 dl muscovado suhkrut
sidrunimahla
tüümiani
serveerimiseks kas jäätist või vaniljekastet

Tee nii: rulli tainas ahjuplaadi suuruseks ja kata sellega ahjuplaadi põhi ja küljed. Taina põhja peale riivi külmkapist võetud martsipani. Külmkapikülm martsipan on üsna hästi riivitav, toasoojana muutub ta pehmeks ja kleepuvaks. Laota martsipanile aprikoosisektorid. Nirista peale sidrunimahla ja puista suhkrut. Suhkru asemel võid kasutada ka näiteks punasesõstraželeed, mis soojenda vedelaks ning nirista aprikoosidele peale.
Küpseta ca 200 kraadises ahjus kuni koogi servad on kaunilt kuldpruunid ja aprikoosid küpsenud.
Võta ahjust välja ja lase enne lahtilõikamist veidi taheneda (kuumalt on koogi täidis üsna vedel, kuid jahtudes tõmbab jälle tahedamaks).
Serveeri vaniljejäätise palliga või vaniljekreemiga.
Maitseb imeliselt suviselt 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.