Mahlane kirsikook kodujuustukattega

Esileht / Määramata / Mahlane kirsikook kodujuustukattega

Suvi on oma küllusesalved avanud ja käes on marjaaeg. Koogiküpsetajatele üks tänuväärne aeg, sest marja- ja puuviljakoogid on vähemalt minu jaoks ühed inspireerivaimad. Suurepärane maitse ja värskus tuleb marjadest, koogimeistril jääb üle vaid veidi omapoolset lihvi anda.

Kirss oma ilusa sügavpunase värvi, mahlaka ihu ja mõnusa happesusega on kui loodud kooke kroonima. Kirsi puhul on ainuke oht see, et koogitäidis jääb liiga vedel, kuna kirss on hästi mahlakas vili, mis kuumutades palju vedelikku välja annab. Kookide läbivettimist aitab vältida kirsside tärklisega segamine: poole kilo kirsside kohta võib arvestada umbes 1spl tärklisega, mis tuleks lihtsalt kirsitäidisele juurde segada enne küpsetamist (koos suhkruga).

See kodujuustuga kirsikook on lihtne, minu jaoks suvekodu iseloomuga küpsetis. Mitte liiga magus, lihtne, kättesaadavatest toorainetest valmistud meeldivalt mahlane hapuka vahekihiga kook. Maitseb imeliselt koos külma piimaga.

Põhja jaoks läheb vaja:
4 dl jahu (mina kasutasin nisujahu ja graham jahu pooleks)
0,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
0,5 tl soola
100 gr võid
1 muna
Sega kuivained omavahel ning lisa kuubikuteks lõigatud külm või. Haki segu kas suure noaga kiiresti läbi, et tekiks puru või surista köögikombainis “pulse” režiimil kuni puru tekkimiseni. Löö lahti muna, lisa see tainale ja sega veelkord läbi. Tekkima peaks vormitav tainapall. Kui tainas jääb ikka purutaoliseks, siis lisa supilusikatäie kaupa jääkülma vett kuni tainas on palliks vormitav. Aseta tainas vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Jahtunud tainas lõika viiludeks ning vooderda sellega lahtikäiva vormi põhi ja ääred. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures ca 5-7 minutit.
Täidise jaoks läheb vaja:
400 gr kivideta kirsse
1 spl tärklist
0,5 dl suhkrut (kasutasin muscovadot)
soovi korral 2 spl kirsi- vm marjalikööri (minul oli jõhvikaliköör)
Purusta kirsid saumikseriga, lisa liköör, sega suhkur tärklisega ja kalla kirsimassi sisse. Kalla eelküpsetatud tainale.

Kodujuustukatte jaoks läheb vaja:
600 gr kodujuustu (sobib ka kohupiim või toorjuust)
3 muna
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
Suru kodujuust läbi sõela, suru kahvliseljaga peenemaks või kasuta kartulipressi (mina tegin viimasega, eesmärk on suured kodujuustuterad veidi peenestada), lisa juurde munad, suhkur ja vaniljesuhkur. Kui kasutad kohupiima või toorjuustu, siis sega see kohe munade ja suhkruga. Sega mass ühtlaseks ja tõsta lusikatäite kaupa kirsitäidisele (kallates lükkaks pealiskiht kirsikihi laiali). Küpseta 180 kraadi juures 45 minutit. Enne lahtilõikamist lase koogil veidi jahtuda. Mina kaunistasin kooki kirsside ja melissilehtedega.
Naudi roheluses aiatoolil koos külma piimaga.

Koogi idee on pärit raamatust “Kodukirja parimad palad”

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.