Kirgiisi kanalihašašlõkk

Esileht / Määramata / Kirgiisi kanalihašašlõkk

See lihtne, kuid samas üllatavate koostisosadega kanašašlõki retsept pärineb minu hea sõbranna Naša retseptivaramust. Kirgiisi päritolu kohta ei oska muud kommenteerida, kui et selle nimetuse all on see retsept käsikirjaliselt üles märgitud saanud. Peipsi ääres elava rahva seas on sel moel valmistatud šašlõkk populaarseks saanud. Naabrinaine Rita, kelle varamust on pärit suurepärane Peipsi sibulapirukas, armastab sedamoodi tehtud kana väga. Ja Rita juba head asja oskab hinnata 🙂

Tegemist on hästi geniaalse ideega – kana marineerub lahtiklopitud muna ja jahu segus ning hiljem küpsetades moodustub liha pinnale midagi paneeringu taolist, mis hoiab liha mahlad lihas sees.
Kanaliha puhul tuleks eelistada nahaga tükke – need on kindlasti mahlasemad kui ilma nahata tükid. Sobivad hästi väiksemad kintsulihatükid (koos kondiga) see tähendab, et mitte need sabaga suured tükid. Kindlasti võib proovida ka samal moel valmistada sealiha või siis hoopis kanakoibi, tiivaotsi, kalkunit vm liha.
Liha valmistamise jaoks läheb vaja 2 kg kana kintsuliha (vm liha), soola, pipart, 1 dl 10%-list äädikat (NB! pudelis on 30%-line, ehk siis tuleb lahjendada 1:3, mina kasutasin hoopis valge veini äädikat, mis on 6%-lise happesisaldusega), 2 muna, 2 spl jahu. 2 või rohkem sibulat.

Klopi munad lahti, sega jahuga, lisa äädikas, maitse järgi soola ja pipart. Sega marinaad läbi ja veereta kanakintsusid marinaadis. Võid kintsutükid ka väiksemaks lõigata, siis küpsevad need kiiremini läbi. Lõika sibularattad ja lisa marinaadile. Soovi korral haki meelepäraseid ürte ja lisa ka neid marinaadile. Võid panna marinaadi koos lihaga kilekotti ja siis külmkapis aeg-ajalt kotil teist külge keerata, et liha saaks ühtlaselt marinaadiga kokku. Lase paar tundi marineeruda.
Grilli, kuni liha on küps. Kõige mugavam on seda teha grillresti vahele asetatud lihatükke grillides. Samamoodi võid grillida ära ka kogu marinaadis olnud sibula (see on minu lemmik).

Küpsusastet kontrolli noaga liha kõige paksemasse kohta torgates – kui eralduv vedelik on selge, siis on kana küps. Kui vedelik on punakas, siis vajab kana veel küpsetamist.
Söö koos värskete salatiga ja lavašiga. Maitseb väga mahlaselt ja meeldib isegi neile, kes muidu kanaliha suured sõbrad ei ole (nagu näiteks mina ise) 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.