Münt ja hernes paras paar, supina ja pestona!

Esileht / Määramata / Münt ja hernes paras paar, supina ja pestona!

Kui kusagil on hernest, siis seal peaks olema ka münti. Need kaks moodustavad täiusliku koosluse.
Peaaegu täpselt aasta tagasi postitasin mündiste herneste retsepti, mis sobivad ülihästi lihakõrvaseks taldrikule erksat rohelust lisama.
Samal teemal jätkates lisan tõestuseks, et mündi ja herne kooslus ei ole mitte juhuseiklus, vaid õnnelikult jätkuv kooselu, veel kaks retsepti – mündise hernepüreesupi ja herne-mündipesto crostinid mozzarella juustuga.

Mündipesto on hästi meeldiv vaheldus tavapärastele suupistetele – värskele mündimaitselisele pestole lisab kaalukust mozzarella juust ja särtsu võib lisada ka hakitud tšillipipraga. Pesto valmistamiseks tuleks saumikseri või köögikombini abil kokku suristada paar-kolm korralikku peotäit värskeid herneid (mida mahlasemad, seda parem), paar oksa mündilehti, ca 100 gr toorjuustu, 50 gr riivitud pecorino või parmesani juustu, oliiviõli parajalt kreemise konsistentsi saavutamiseks, soola ja pipart. Mina jätsin nii küüslaugu kui ka pähklid panemata, kuna delikaatne ja õrn hernemaitse jääb mõnus just tagasihoidlikuma partnerluse puhul. Soovi korral võib muidugi eelpoolnimetatud pesto komponente lisada. Hapukust võib lisada veel mõne sortsu sidrunimahlaga.
Rösti kas ciabatta või muu Prantsuse/Itaalia tüüpi oliiviõliga piserdatud saiaviilud, võimalusel tee seda grillil, maitse jääb võrratult mõnusam. Hõõru krõbedatele saiadele paar triipu küüslauku.

Aseta saiaviiludele korralik ports hernepestot, lisa ribadeks tõmmatud mozzarella juustu ja kõige peale näpuotsaga veel hakitud tšillipipart. Viimiste värskelt jahvatatud musta pipra ja oliiviõliga.
Mündise pesto idee on pärit Jamie’lt, kuid töö käigus päris palju mugandatud saanud.

Mündine hernepüreesupp kuulub ka kindlasti lihtne aga maitsev kategooriasse.

Supi valmistamise jaoks läheb vaja ca 300 gr puhastatud värskeid herneid, peotäis rohelist sibulat, paar mündivart, 50 gr võid, 1/2 l kanapuljongit, 2 kartulit ja vahukoort/toorjuustu/hapukoort vm supile kreemisema oleku andmiseks. Soola ja pipart maitsestamiseks.
Hauta potis või sees hakitud roheline sibul. Lisa mündilehed ja herned, kuumuta või sees läbi ja kalla peale kuum puljong. Hauta mõned minutid, lisa kooritud ja tükeldatud kartul ning keeda, kuni kartul on pehme. Püreesta, lisa koor, toorjuust või sulatatud juust. Lase veel korra keema tõusta ning maitsesta lõplikult. Serveerimisel võid lisada koort või ka krutoone. Maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt, nii et vastavalt ilmale võid kasutada nii soojendamiseks kui ka jahutamiseks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.