Scones ehk mustika-vaarikaskoonid valge šokolaadiga

Esileht / Määramata / Scones ehk mustika-vaarikaskoonid valge šokolaadiga

Scones (eestikeelne vaste peaks olema skoonid, mist kõlab küll veidi omapäraselt, kuid samas ei ole ma paremat varianti ka kohanud) on küpsetis, mis pärit brittidelt, täpsemalt šotlastelt, ning mis on kellaviietee kaaslane.

Väidetavalt on skoonid ehk ka Scottish Quick Bread saanud oma nime Stone of Destiny’lt (või siis ka Scone’ilt), ehk siis paigalt, kus Šoti kuningaid krooniti.

Klassikalised skoonid on ümmargused kohevad saialised (kakukesed või pätsid ja veidi karaskit meenutavad lihtsad küpsetised), mille vahele määritakse moosi ja rammusat kreemi (clotted cream) vm või siis ka kolmnurksed ja rulli põhimõttel valmistatud värskete või kuivatatud puuviljadega/marjadega saiad (fruit/berry scones). Reeglina on taina sees (hapendatud) piimatoode ja tainas kergitatakse sooda ja küpsetuspulbri toel. Variatsioone skoonidest leiab seinast seina, seega on kohati keeruline määratleda, kust algab skoon ja lõpeb muu saialine.
Minu tehtud skoonid on siis need rulli põhimõttel tehtud ja marjade ning valge šokolaadiga täidetud saiad. Imeliselt maitsvad soojana kui  marjade mahlasus, taina krõbedus ja kohevus ning valge šokolaadi rikkalik vaniljene maitse on kui loodud kooslusena maitsemeeli paitama.

Taina valmistamise puhul tasub silmas pidada, et kõik koostisained peaksid olema külmad ning kokkusegamise protsess peaks olema üsna kiire, et või ei hakkaks sulama. Külm või ja kiirelt töödeldud jahu (mis ei lase jahul kleepjaks muutuda, mis on näiteks sõtkumise eesmärk) on skoonidele omase mureda saia eelduseks.
Retsept on lihtne ja vaja läheb:
5 dl jahu
1 dl suhkrut
2 tl küpsetustuspulbrit
1 tl soodat
1 muna
1 sidruni riivitud koor
1/2 tl soola
1 dl piima + 1 dl hapukoort
2-3 dl vaarikaid
2-3 dl mustikaid
100 gr valget šokolaadi
150 gr külma võid väikesteks tükkideks lõigatuna
Esmalt pane ahi 200 kraadi peale soojenema.
Sega omavahel külmkapikülmad piim, hapukoor ja muna.
Sega tainakausis jahu, suhkur, küpsetuspulber, sooda, sidrunikoor ja sool. Lisa hakitud külm või ning töötle kiirelt kas noaga või köögikombainis või jahu hulka kuni ühtlase puru tekkimiseni. Liiga kaua ei tohiks sõtkuda ehk siis või peaks jääma külmaks, mitte käesoojuses pehmeks muutuma. Lisa piima-hapukoore-muna segu ning vormi tainas. Vajadusel reguleeri taina paksust piima või jahuga. Tulemuseks peaks olema ühtlane vormitav tainas.Väldi liigset taina mudimist ning proovi kogu protsess kiiresti ja võimalikult külmade algainetega lõpule viia. Vormi tainapall.
Laota tööpinnale küpsetuspaber ja raputa tööpinnanale küpsetuspaberi peale ohtralt jahu, pane jahule tainapall, raputa see jahuga üle ja rulli ristkülikuks nii, et tainas jääks küpsetuspaberile. Puista peale marjad ja riivitud valge šokolaad ning küpsetuspaberi ja spaatli abil tainast kergitades keera tainas rulli. Lõika rullist kolmnurkselt saiad, aseta need ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus ca 20 minutit, kuni rullid on kergelt pruunid ja küpsed.

Ahjust võetud skoonidele nirista peale veevannil sulatatud valget šokolaadi (võid lisada šokolaadile ka veidi vahukoort, kui soovid pehmemat glasuuri). Otse pliidil sulatades võib valge šokolaad väga kergesti üle kuumeneda ja tükiliseks muutuda.
Kaunista värskete marjadega ning mündi- või melissilehtedega. Parimad värskelt küpsetamise päeval kas soojalt või leigelt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.