Kõige parem mustikapirukas

Esileht / Määramata / Kõige parem mustikapirukas

Ma üldiselt hoian end tagasi ülivõrdes hinnangute eest toitude pealkirjades. Selle mustikapiruka parimaks tituleerimise võttis enda peale elukaaslane (kes elus mõned koogid on maitsta saanud ehk teisisõnu kelle karm saatus on sundinud teda lakkamatult minu rohkem ja vähem õnnestunud köögikatsetusi maitsma).
Mulle täiesti ootamatult kõlas seda kooki maitstes tema suust hüüatus: “See on kõige parem kook!”. Ma ise taandasin siis selle kõige-kõigema hinnangu siiski vaid mustikapirukale, aga hästi maitsev tuli see kooslus välja küll. Mulle endale meeldis väga just mustika ja kaera kooslusest tekkiv maitsekombinatsioon. Koogi idee tekkis mitme idee liitmisel, paigas oli vaid see, et tahtsin kaeraküpsistest põhja ja mustikad sõbraks sättida. Vahune beseekiht lisandus sel põhjusel, et ma ei olnud rahul koogi murjam-mustikase väljanägemisega. Valge vahuse pealiskihiga üritasin kindlasti küll kaunihingelist, kuid veidi mustakoonulist kooki kaunistada. Ja vaat mis sellest välja tuli – kõige parem mustikakook 🙂

Kook ise sai selline, et vaja läheb põhja jaoks:
ca 150 g Digestive küpsiseid köögikombainis purustatuna
50 g võid
Sega sula- või pehme või küpsisepuruga ja suru küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 24-26 cm läbimõõduga vormi põhjale ja külgedele.
Mustikase vahekihi jaoks:
400-500 g mustikaid
1-2 sl jahu või tärklist
1 dl muscovado suhkrut
1/2 tl kaneeli
poole sidruni mahl
Sega mustikad jahu, suhkru, kaneeli ja sidrunimahlaga ning kalla vormi küpsistest põhja peale.
Küpseta 180-200 kraadi juures ca 25-30 minutit.

Beseekihi jaoks läheb vaja 2L või 3M suurusega munavalget, 0,5 dl suhkrut ja sidrunimahla. Vahusta munad koos sidrunimahlaga (võid lisada ka näpuotsatäie soola, see aitab munavalgel vahustuda). Enne tugeva vahu teket lisa vaikselt niristades juurde suhkur. Vahusta kuni hästi tugeva vahu tekkimiseni. Määri munavalgekiht mustikasele kihile, alanda ahju kuumust ca 150 kraadi peale ja küpseta, kuni besee pealiskiht ja munavalgetipud on kergelt kuldpruuni jume saanud. Minul kulus selleks ligi pool tundi.
Lase veidi jahtuda (mina lõikasingi pildistamise jaoks koogi veidi liiga soojana lahti, seepärast oli sisu veel veidi vedel. Hiljem tahenes see ilusti ära).
Lõika vette kastetud noaga ja puhasta nuga iga kord kui uut tükki lõikad. Mustikas määrib muidu säravvalge beseekihi ära.
Loodetavasti järjestub see mustikapirukas ka teiste isiklikes koogi edetabelites kusagile esimesse otsa 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.