Tere pühapäeva hommikut! Sooja suvikõrvitsasaia soovite?

Esileht / Määramata / Tere pühapäeva hommikut! Sooja suvikõrvitsasaia soovite?

Vahel kohe juhtub, et inimesel läheb uni ära kell 4 hommikul (ealised iseärasused?). Esimese tunni lihtsalt vähkred, mõtted peas keerlemas. Siis hakkab väljas juba täiesti valgeks minema ja edasine küljekeeramine tundub mõttetu. Pere teised liikmed nohisevad häirimatus rahus edasi ja ühel hetkel ei karga pähe paremat mõtet kui kööki hiilida ja ülejäänud pere ärkamise ajaks soe sai valmis küpsetada.

Kuna köögilaualt vaatas vastu üks eelmisel õhtul värskelt peenralt ära naksatud suvikõrvits, siis ei pidanud ka palju pead murdma, millisele küpsetisele seekord keskenduda. Suvikõrvitsai!
Minu üks lemmik on ka kitsejuustu ja tüümianiga sai, seekord sai aga tehtud eriti lihtne moodus, mis annab tulemuseks tervisliku ja mahlaka sepiku ning tänu suvikõrvitsale seisab ka tavapäraselt kauem mahlane ja värske. Toodud kogusest tuleb välja kaks parajat saiapätsi.
Saia valmistaimse jaoks läheb vaja:
1 suvikõrvits (minul oli ca 300 grammine) riivituna
1 tl soola
30 gr presspärmi või 1 pakk kuivpärmi
3 dl käesooja vett
2 spl pruuni suhkrut või mett
5 dl graham jahu (või ka näiteks rukki-, kaera- vm täistera jahu)
4 dl nisujahu
0,5 dl oliiviõli
soovi korral ürte – münti, tüümiani, basiilikut vm
päevalilleseemneid (minul olid need kahjuks otsa saanud ja nii vara hommikul ei saanud ka kaubandusvõrgule panustada, muidu oleks kindlasti need ka tainasse lisanud).

Kitsejuust suvikõrvitsasaial. Ilus algus päevale!

Tee nii: riivi suvikõrvits, puista sool suvikõrvitsale ning aseta sõelale nõrguma. Aeg-ajalt raputa ja keera riivitud massi, et võimalikult palju vedelikku eralduks. Lahusta presspärm toasoojas vees. Lisa vette umbes kolmandik kogu jahukogusest (3 dl nisujahu) ja sega. Lase ca 20 minutit räti all kerkida.
Kui kasutad kuivpärmi, siis sega see lihtsalt jahu sekka ja sega koos jahuga vee sisse.
Kerkinud tainamassile sega juurde ülejäänud jahu(d), nõrutatud suvikõrvits, suhkur või mesi, oliiviõli, üridid ja seemned ning sõtku kuni läikiva tainamassi moodustumiseni. Tainas peaks kausi ja käte küljest lahti lööma. Minul teeb selle tüütu, kuid vältimatu töö ära tubli koduabiline köögilaual. Tuleb tunnistada, et ma tõesti ei armasta kättpidi taina sees jauramist.
Raputa tainapallile veidi jahu, vormi massist kaks ühesuurust vorstikest ning pane õliga või küpsetuspaberiga kaetud vormi kerkima. Mina lasin rätiku all umbes tund aega kerkida ja siis oli viimane aeg sai ahju pista, sest kerkinud tainas tahtis üle vormi äärte valguda.
Küpseta 220 kraadi juures ca 30 minutit.
Võta saiad ahjust ning määri pealispind sulavõiga. Jäta veidikeseks jahtuma.
Ja selleks ajaks, kui pere ärkab, saab saiast parajalt pehmeid värske saia viile lõigata. Saiakatteks sobis sel pühapäevasel hommikul kitsejuust ja paar päeva varem soola pandud lõhefilee.

Kitsejuurstuga ja soolalõhega – värske sai on igal juhul parim hommikune ära ärataja

Unetusel võib oma positiivne mõju olla, igal juhul oli väga mõnus hommikukohvi kõrvale soojal saial serveeritud võileibu haugata.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.