Avokaado-kurgi-mündi külmsupp

Esileht / Määramata / Avokaado-kurgi-mündi külmsupp

Mõned asjad siin elus on võluvalt lihtsalt ja lihtsalt võluvad. Külmsupid suvisel soojal ajal kuuluvad nende hulka. Koorimise ja tükeldamise vaev, siis väike nupulevajutus ja valmis nad ongi. Värskendav, tervislik, kerge ja maitsev. Lihtsa elu ülistuseks.

Avokaado on meie kodus juba aastat paar ka täiesti kultusvilja tasemele tõusnud. Rõõm on sellest, et kui veel mõni aasta tagasi oli ikka tõeline katsumus poest söömiskõlbuliku avokaado leidmine – või siis oli valikus tavahinnast umbes kolm korda kallimalt müüdav “ready-to-eat” avokaado -, siis nüüdseks võib olukorda päris heaks hinnata. Rimis on pea pidevalt müügil võrgus 750 g pakkides Hass avokaadod. Hass on avokaadode eliit – tumeda koore ja hästi kreemja pehme sisuga. Viimased korrad on küll Rimi võrgus müüdavad avokaadod olnud veidi üleküpsenud, seega tasub neid enne ostu veidi kombata. Õige avokaado koor peab olema vajutusel veidi vetruv, kuid siiski veel tiheda viljalihaga. Lössivajuv avokaado jäta parem poodi – tulemuseks on kardetavasti pruuniks tõmbunud viljalihaga alligaatoripirn (see on muidu avokaado üks nimetustest). Teistes poodides on avokaadovalik ka selline, millele võib anda rahuldava hinnangu.
Avokaadot tasuks oma toidulauale võimalikult sageli sättida. Mõnusalt pehme sisuga avokaado viljaliha sobib hästi näiteks võiete asendamiseks. Leivale määrides on väga tervislik, maitsev ja ka kaunilt erkroheline leivakate olemas ning igasugused halva kolesterooli kollid ka koheselt eemale hoitud. Avokaado oma suhteliselt rasvarohke viljalihaga on igati tervisesõber, sest kõik avokaado rasvad lähevad hea kolesterooli kontole ning aitavad üldist toonust ja tervist ilusas tasakaalus hoida.
Külmsupp avokaadost koosneb aga järgmistest komponentidest:
300 g värsket kurki
1-2 küüslauguküünt
2 avokaadot (korralikult küpse viljalihaga)
mõned värske mündi lehed
150 g maitsestamata jogurtit (nt Kreeka jogurti tüüpi paksem jogurt)
Sidrunimahla
soola ja pipart
oliiviõli
soovi korral jääd

Koori avokaado ning tükelda. Kurgi võid koorida, kuid võid ka koos koorega tükeldada (eeldusel, et kurgi koor ei ole mõru). Koori küüslauk. Aseta avokaado, kurk, küüslauk, münt ning jogurt blenderisse ning blenderda kõik ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa maitse järgi sidrunimahla.
Serveerides nirista peale veidi oliiviõli, lisa veel jogurtit, jahvata peale värskelt jahvatatud musta pipart ning serveeri võimalikult külmalt.
Soovi korral võid blenderisse lisada ka jääkuubikuid ning supi koos nendega valmis blenderdada. Saad eriti jahutava tulemuse. Enne veendu aga, et kasutatav blender on piisava võimsusega ning jää masinat ära ei lõhu. Mina kasutasin KA blenderit ja seal on olemas eraldi funktsiooninupp jää purustamiseks, seega peaks masin olema lisaks muudele kasulikele funktsioonidele ka korralik jäälõhkuja.

Paleoretsepti puhul kasuta jogurti asemel kookospiima

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.