Korea bibimpap

Esileht / Määramata / Korea bibimpap

Korea köögiga esimene kokkupuude oli mul juba aastaid tagasi Korea reisil käies. Tegemist on päris huvitava seguga Aasia köökidest – fragmente leiab nii Jaapanist, Hiinast kui ka teistest Aasia riikidest. Esmalt vaimustas mind see, et kiirtoiduna pakutakse seal nori lehe sisse rullitud erinevaid täidiseid ehk siis meie mõistes sushirulle. Imeodav ja imemaitsev! Üllatusi pakkus selle riigi toit rohkelt. Loomulikult on Korea signaaltoiduks kimchi ehk tšilliga hapendatud Hiina kapsas. Seda süüakse seal tõepoolest absoluutselt iga toidukorra juurde. Suuri kapsatünne võis ka iga majapidamise õuel näha. Teine, väga spetsiifiline ja Korea köögile iseloomulik maitse on Daesang terav tšillikaste, mis on ühtaegu magus, terav ja kergelt hapukas paks pasta. Seda lisatakse ka väga paljudele toitudele, muuhulgas bibimpapile.
Muide, kes soovib väga autentset Korea kööki Tallinnas nautida, võib läbi astuda Gotsu Kim´s Kitchenist. Korealaste poolt peetav söögikoht pakub täiuslikult korealikke maitseid. Muuhulgas ka võrratud bibmpapi.

Vürtsikas, tervislik ja rikkalik taldrikutäis on kui tõeline pidusöök. Ettevamistamiseks veidi aega kulub, kuid samas on kõik Korea köögist pärit bibimbapi koostisosad lihtsad ja mingeid erilisi kööginippe ei ole vaja kasutusse võtta. Selle toidu puhul on kõige mõnusam see, et igaüks saab maitsed ja koostisosad enda jaoks meelepäraseks timmida – kellele liha, kellele köögivilju ja kellele tšillikastet rohkem.
300 g veisehakkliha
1 väiksem suvikõrvits, peenteks ribadeks lõigatuna
Soola
200 g spinatit, kiirelt õli sees läbi praetud
2 porgandit, koorituna ning peenteks ribadeks hakituna
400 g riisi
4 muna
Mungoa idusid, kiirelt keevast veest läbi lastuna ning kurnatuna
Seesamiõli
Seesamiseemneid
3 tl meresoola
Õli
Tšillikastet serveerimiseks (nt spetsiaalne Korea tšillikaste Daesang terav oakaste on müügil Nimini gurmees ja MoMo poes )
Soovi korral miso supi vedelikku või puljongit (pulbrist)

Tõsta suvikõrvitsaribad ja 1 tl soola kaussi, kalla peale külm vesi nii, et suvikõrvits oleks kaetud ning jäta see ca 20 minutiks seisma. Kurna ning vajuta pisut kuivemaks. Sega omavahel spinat, 2 tl seesamiõli, paar näputäit seesamiseemneid ning sool.
Keeda riis pakendi l olevate juhiste järgi. Hoia riis soojas. Kuumuta pannil õli ning prae porgantid keskmisel kuumusel paar minutit, tõsta porgand pannilt. Hoia soojas. Samal pannil prae läbi hakkliha, maitsesta soolaga ning tõsta pannilt. Hoia soojas. Puhasta pann majapidamispaberiga ning prae pannil mune umbes 3 minutit või soovitud küpsusastmeni.
Jaota riis kaussidesse. Lisa hakkliha ja köögiviljad ning aseta kõige peale muna. Lisa praetud muna ning serveerimiseks tõsta igale portsule lisaks veel tšillikastet ja kuuma misosupi vedelikku või puljongit.

Retsept ilmus 2013. aasta novembri-detsembri ajakirjas Toit ja Trend
Paleoretsepti puhul jäta riis lisamata

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.