Reisimise juures on üks vahva asi see, et ka maitsemeeltele on see omamoodi uurimisretkeks uute maitsekoosluste maailma. Mulle tegelikult väga meeldib see olukord, kui oled tellinud endale lauale roa, mille kohta sul on algselt olematu teadmine. Siis algab vaikselt uurimisretk – esmalt nuusutades ja siis maitstes saab hakata sukelduma uutesse maitsetesse. Kõige eredamalt joonistus see välja Hiina reisil – kuna menüüd olid reeglina meile mõistetamatud ja teenindajad ka inglise keelt ei osanud, siis tuli tihti suhu tõsta toitu, mille puhul polnud halli aimugi, millega tegemist on või mida oodata. Ja see on omamoodi lahe.
Indoneesias oli asi märgatavalt lihtsam ja kuigi Indoneesia köök mind ehk väga jalust ei rabanud, leidsin ikkagi mõned uued lemmikud. Nende hulgast kõige-kõige lemmikum oli kindlasti beef rendang või veise rendang ehk rendang daging kohalikus keeles.

Tegemist on vürtsise ja kookospiimas hautatud veisega. Üsna omapärane ja väga hästi toimiv kooslus. Beef rendangi retsepti leiab ka Malaisia köögist, kuid allikad tunnistavad siiski kui ühest suust, et tegemist on Indoneesiast, täpsemalt Sumatra saarelt, levima hakanud retseptiga. See on olnud toit, mida pakuti erilistel puhkudel – kas siis pidupäevadel või ka aukülalistele. Toidu valmistamine ei ole küll üks-kaks-kolm kiirusel teoks saav protsess, vaid pigem tunde nõudev ettevõtmine, kuid see tasub end igati ära. Lisaks sellele kehtib ka beef rendangi puhul reegel, et seistes muutub ta ainult paremaks, seega tasub teha valmis ikka korralik suur potitäis ja süüa seda ikka mitmel korral. Ära ei tüüta see rikkalik hautis küll kindlasti.

Beef rendangi puhul on üheks põnevaks viimistlusviisiks kerisik nimeline lisand, mis tähendab värsket riivitud kookospähklit, mis on pannil kuldseks küpsetatud ja siis peenestatud nii, et tekib kergelt pastataoline mass. Kerisiki valmistamise kohta täpsemat infot saab lugeda SIIT, ning tegelikult ei juhtu ka midagi, kui see lisamata jätta. Maitsetäius moodustub muidugi just siis, kui ka see viimane lihv roale anda.
Beef rendangi valmistamine algab vürtspasta tegemisest.
Vürtspasta jaoks läheb vaja:
pöidlasuurune jupp ingverit (või kui on käepärast, siis teist samapalju galangali)
2-3 sidrunheina valge osa
5 šalottsibulat
5 küüslauguküünt
1 tl kurkumipulbrit (soovi korral, minu versioon oli kurkumiga)
kümmenkond kuivatatud tšillit, eelnevalt vees leotatuna või ca 3-4 värsket tšillit, seemned eemaldatud
Vürtspasta koostisosad tuleks kas blenderis või siis uhmris peenestada, et tekiks ühtlane pasta. Vajadusel võib lisada veidi vett või kookospiima, kui pasta liiga kuivaks kipub jääma.

Kohaliku traditsiooni järgi valmistatakse vürtspasta suurel kivist uhmril. Hea poorne kivipind aitab hästi aineid peenestada. Tegin isegi kokakoolis käsitsimeetodil seda pastat. Kahjuks olid need uhmrid veiid liiga rasked kaasatoomiseks 🙂
Kiirem ja puhtam meetod on muidugi blender või purustaja, millega saad loetud sekundite jooksul vürtspasta valmis.

Järgmisena tuleb teemaks vürtside ja ülejäänud koostisainete ettevalmistamine, milleks on vaja:

ca 1 kg veiseliha, kuubikuteks lõigatuna
õli praadimiseks
1 kaneelikoor 
3-4 nelgitera
3 tähtaniisi
1 tl koriandriseemneid
4-5 kardemoni
1 sidrunheina vars, tükeldatuna
400 ml kookospiima
200 ml vett
2 tl tamarindipastat (selle võib asendada ka sidruni- või laimimahlaga, kuna tamarind annab hapukat maitset)
6 kaffirlaimi lehte, peenestatuna (võib asendada näiteks riivitud laimikoore ja tibakese laimimahlaga, teine soovitatud asendus on paar loorberilehte ja veidi riivitud sidrunikoort)
6 sl kerisiki ehk röstitud kookospähklit (sellest oli juttu eespool)
1-2 sl pruuni suhkrut
Soola maitsestamiseks. 
Kuumuta pannil õli, lisa pannile vürtspasta ja lisa kaneelikoor, nelgid, tähtaniis ning kardemonikaunad ning kuumuta, kuni vürtsid muutuvad aromaatseks. Teine võimalus on needsamad vürtsid kergelt pannil röstida (et muutuksid aromaatseks) ning siis uhmerdada ja lisada juba peenestatult vürtspastale. Mõlema meetodi puhul jäi lõpptulemus vürtsikas ja maitsetihe. 
Lisa pannile veiseliha ja sidrunhein ning hauta minut-paar. Lisa kookospiim, tamarind, vesi ning hauta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni liha on poolpehme. Lisa kaffirlaimi lehed ja soovi korral kerisik ehk röstitud kookoshelbed ning suhkur ja sool. Alanda kuumus minimaalseks ning hauta 1-1,5 tundi, kuni liha on täpselt nii pehme, et peale vajutades laguneb koost. Maitsesta soolaga ja vajadusel lisa veel suhkrut, et maitsed paika läheksid. 





Serveeri koos aurutatud basmati või jasmiiniriisiga. Puista peale värsket hakitud koriandrit. 

Selle hautise võid teha valmis ka eelmisel päeval – selline variant sobib hästi näiteks siis, kui soovid reedeõhtustele külalistele tõeliselt hõrku rooga pakkuda. Maitse muutub seistes aina paremaks. 


Paljud toidu jaoks vajaminevad vürtsid ja maitselisandid on saadaval Umamis ja Piprapoes ning neid saab tellida veebist ehk siis toorainete puuduse taha ei tohiks beef rendangi tegu jääda. 


Rendangi retsept, veidi muudetuna,  pärineb SIIT blogist.   


Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.