Suure tõenäosega tekitab esimese hooga termin “räim tomatis” paraja naerupurske. Toit või asi! Plekkpurgis, igavese säilivusajaga ja omandanud kuulsuse, et seda süüakse siis, kui tõesti enam midagi paremat süüa ei ole. Selle konservi osas väga vastu ei vaidlegi. Ega ta nüüd tea mis hõrk suutäis pole.
Teine asi on aga juhul, kui oled kalaturult värske räime koju toonud, selle ära puhastanud ja siis parimaid komponente – Peipsi sibul, korralik tummine tomatikaste, veidi värsket loorberit ja head oliiviõli, tuttavate kaudu soetatud mahlane küüslauk – kasutades ühe tõelise maitsepommi valmis teinud. See on midagi sellist, mida ühele kalasõbrale pikalt seletama ei pea.

Räim tomatis on tegelikult päris korralik mugavusroog. Ega temaga liiga palju jändama ei pea. Tavapärane kalade praadimine on kordades tüütum. Selle roaga võib arvestada ka seda, et maitse vajab veidi tõmbamisaega ja on kindlasti väga mõnus ka teisel-kolmandal-neljandal-jne päeval, kuigi tõenäoliselt saab lihtsalt enne otsa. Sibulaga ei tasu koonerdada, see on minu jaoks ka üks kindel lemmik. Vastavalt kellegi terava roa taluvusele sobib sinna lisada ka kas tšillipipart või siis cayenne´i pipart. Mulle meeldib see toit just mõnusalt vürtsikana.

Ca 500 g puhastatud räime (pea ja sisikond eemaldatud)
2 sibulat, koorituna ja poolratastena
soovi korral hakitud küüslauku
3 dl purustatud tomateid või tomatikastet
1 dl oliiviõli
1 sl suhkrut
1 tl soola
Musta pipart
Soovi korral cayenne´i pipart
Mõned loorberilehed
Lao kalad ja sibularattad vaheldumisi ahjuvormi. Sega
omavahel purustatud tomatid, suhkur, õli, sool, must pipar ja soovi korral cayenne´i
pipar. Kui kasutad küüslauku, lisa ka see kastmele. Kalla kaste kaladele. Suru kastme sisse mõned loorberilehed. Küpseta
eelkuumutatud ahjus ca 180-200 kraadi juures umbes 15 minutit. Tõsta vorm
välja, lase jahtuda ning soovi korral lao kalad purki. Säilita jahedas. 
Retsept ilmus 2014. aasta Oma Maitse veebruarinumbris
Paleoretsepti puhul asenda suhkur naturaalse meega

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.