Värska šašlõkk. Vana kooli tegija

Esileht / Määramata / Värska šašlõkk. Vana kooli tegija

Värska šašlõkk oli eelmise aasta tegija. Maks ja Mooritsa kaubamärgi all müüdav täpselt sellenimeline toode oli ootamatult maitsev just selline aus vana kooli šašlõkk, mis muudab meeled härdaks. Šašlõkk, mille maitse toob meelde lapsepõlve jaanipäevad, kus lubati koolivaheajale komandeeritud  kriimuliste põlvedega lastel kord suve jooksul kuni hommikuni koos teiste samasuguste suvejoovastuses pägalikega ringi mütata ja suurtes kogustes grillitud liha ja jäätist vaheldumis sisse ahmida. Need maitsed ja natuke metsistunud olek vahelduseks kooli korrapärasele kellast-kellani režiimile ja maitsetule koolisöökla jahukastmele, on senini selgelt meeles.
Seepärast sai proovitud sedasama vana hea Värska abil tehtud šašlõkki ka kodus valmistada. Ja tulemuses pettuma ei pidanud. Värska vesi oma soolasuse ja süsihappegaasiga lisanduva mulliga töötleb liha mõnusalt pehmeks, nii et see lausa sulab suus. Hästi lihtne ja väga toimiv moodus mahlase ja pehme liha valmistamiseks.

Üheks põnevaks lisaabiliseks selle šašlõki valmistamisel oli sel korral Emile Henry keraamiline grillimise plaat, kus saab varraste otsa aetud liha ilusti valmis küpsetada ilma ohuta, et liha liialt kõrbeb või söestub. Sütel grillides jääb rasva tilkumise tõttu alati see oht, et vahepeal jälle leegi üles viskab ja siis mõned tükid veidi ära kõrbevad. Saviplaat kuumeneb ühtlaselt ja küpsetab ka ühtlaselt. Tulemus jääb mõnusalt mahlane ja tunduvalt tervisesõbralikum, kui söestunud külgedega grillliha.

 Sellised saviplaadid on saadaval Home Decori poes (hetkel küll väljamüüdud, kuid üsna pea peaks jälle uus partii sisse tulema).
Savist grillplaat sobib hästi ka ahjus grillelemendi all grillimiseks, kui vahepeal jälle tubastele tegevustele keskenduda tuleb.
Värksa šašlõki valmistamiseks läheb vaja:
1 kg sea kaelaliha (läbikasvanud liha jääb kõige mahlasem)
50 ml õli
100 ml valget veini või veiniäädika-vee segu või sidrunimahla-vee segu
3-4sibulat jämedate ratastena
suur peotäis peterselli, hakituna
1 sl vedelat mett
1 kuhjaga teelusikatäis meresoola või kvaliteetseid soolahelbeid
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
ca 0,5 l Värska vett

Sega marinaadiained, välja arvatud Värska, kokku.
 Lõika liha parajateks tükkideks – esmalt ristikiudu ca 1,5-2 cm paksused viilud ja siis sealt kuubikud 4-5 cm pikkuste servadega. Kalla marinaad lihale, kääri käised üles ning sõtku ja masseeri nüüd kogu marinaad umbes 5 minuti jooksul liha sisse. Suru ja pigista kohe mõnuga. See etapp on hästi oluline mahlase ja maitsva lõpptulemuse jaoks.
Jäta liha marinaadis seisma vähemalt 2-4 tunniks. Kalla siis peale Värska vesi nii, et liha oleks Värskaga kaetud ja lase veel paar tundi kuni üleöö seista.
Lükka liha varrastele vaheldumisi sibulaga, jäta lihatükkide vahele väikesed vahed ning aseta vardad ettevalmistatud sütele või grillile küpsema. Metallvardad on head seepärast, et nad kuumenevad ka ise ning hakkavad liha seestpoolt küpsetama. Teisisõnu sobivad metallvardad just nendele lihadele, mille puhul eeldatakse läbiküpsemist.
Orienteeruv küpsemisaeg peaks olema ca 15-20 minutit, aga siinkohal soovitan küll usaldada iseenda silmi ja vajadusel ka hambaid (võid kontrolliks lihtsalt üht tükki proovida).
Mõnusat grillimist!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.