Kuidas grilli ahjuna kasutada. Mõned lihtsad pirukad ja suupisted saviplaadil küpsetatuna

Esileht / Määramata / Kuidas grilli ahjuna kasutada. Mõned lihtsad pirukad ja suupisted saviplaadil küpsetatuna

Sel suvehooajal oleme mõnuga hullanud saviplaadiga, mida saab kasutada tavalisel grillil. Kuumal suvel tundus üsna vastuvõetamatu idee palavas toas veel kuuma ahjuga jändama hakata. Kogu söögivalmistamine kandus sujuvalt õue. Kui grillil liha ja köögiviljade küpstamine on pigem tavapärane, siis selleaastaseks lahedaks avastuseks oli kuumakindel saviplaat. Kui sul on olemas suletava kaanega grill, siis saabki lihtsa vaevaga endale ahju kombineerida. Kusjuures küpsetistele peaks sel moel tekkima kiviahju efekti meenutav maitse.

Lihtne kombinatsioon kahest täisteratortillast, juustust ja spinatist

Seenepirukad grillil. Miks mitte?

Üks korralik pärmitaina focaccia juustu ja rosmariiniga. Täiesti võimalik ka grillil küpsetada.

Meie oleme reeglina kasutanud söegrilli, et maitse veel ehedam oleks. Elava tule vastu ei saa miski. Samas saab sellist saviplaati edukalt ka gaasigrillil kasutada. Igal juhul tasub järeleproovimist.
Toon siin mõned lihtsad ideed, mida saab SELLISTE Emile Henry savist grilliplaatidega valmistada. Oleme ise järele proovinud ja tulemust võime ainult kiita.

Grillitud täisteratortillad juustu ja spinatiga
Esmalt üks kõige lihtsam variant. Grillitud tortillad sulava juustu ja erkrohelise spinatiga on muutunud meil juba täiesti traditsiooniks. Lapsed sätivad end nende valmimise ajal grilli juurde ritta ja kui muidu kipub spinat ehk veidi ninakirtsutust tekitama, siis sellisel moel süüaks ülikasulik spinat ära vähimagi nurinata.

Idee on lihtne. Tuleb võtta kaks tortillat, soovitavalt täistera varianti. Kahe tortillaketta vahele tuleb panna ohtralt riivitud juustu, kusjuures siin tasub katsetada erinevaid juustuvariante – väga maitsev on kitsejuust, laste lemmik on mozzarella ja parmesani kombo, teravama maitse armastajatele sobiks kindlasti sinihallitusjuust, mõnus on ka suitsujuust jne. Spinat tuleks enne kiirelt pannilt või seest läbi lasta ja siis veidi väiksemaks hakkida. Ega siis muud kunsti polegi, kui et kahe ketta vahele juustu ja pannilt läbi käinud spinatit. Suru tortillad veidi kokku, raputa saviplaadi peale veidi jahu ning grilli seni, kuni juust parasjagu sulanud. Enne lahtilõikamist lase veidi seista.

Samalaadset suupistet võib teha ka pannil. Siis tuleks pannile lihtsalt veidi õli või võid panna ja tortilladuot koos täidisega veidi aega praadida.
 
Kukeseenepirukad
Endal oli esialgu ka päris põnev, kas pirukategu grillil ikka õnnestub või mitte. Õnnestus väga hästi ja saviplaat ning elav tuli annavad maalähedastele seenepirukatele veel eriti mõnusa maitse. Alustada tuleks kukeseente ettevalmistamisest. Puhastatud ja tükeldatud seened tuleks pannil või sees praadida. Praadimise ajal lisa ka hakitud sibulat ning soovi korral ka hakitud küüslauku, tüümiani, punet, tilli või soovi korral ka veidi tšillit. Kui soovid kreemist täidist, sega seentele lisaks veel merevaiku. Maitsesta soola ja pipraga.
 
 
Tainana kasuta võiga pärmi-lehttainast. Rulli jahusel pinnal tainast ristkülikud ning aseta iga ristküliku keskele kukeseenetäidis. Keera ristkülik diagonaalselt kokku, et tekiksid kolmnurksed taskud. Vajuta servad korralikult kinni. Võid “liimina” kasutada näiteks munavalget või ka lihtsalt vett. Aseta valmis kolmnurgad grillile asetatud ja kuumale saviplaadile, sulge grilli kaas ning küpseta seni, kuni pirukad on valmis ja kuldpruunid. Söö kohe, sest muidu söövad teised kõik ära 🙂
 
Saviplaadi focaccia juustu ja rosmariiniga
Saviplaat armastab ka pärmitainast. Ei ole vist kellelegi saladus, et üks korralik pizza valmib ikka saviahjus ja päris tulel. Saviplaadi ja söegrilli abil saab midagi vaese mehe pizzaahju sarnast ka ise kokku kombineerida. Vähemalt meile meeldib küll nii mõelda. Foccaccia on aga üks äraütlemata mõnus saialine
 
 
 
500 g nisujahu
2 tl soola
1 pakk kuivpärmi
2-2,5 dl käesooja vett
80 ml oliiviõli (nt SEDA suurepärast tugevamaitselist oliiviõli)
1 sl suhkrut
soolahelbeid
rosmariinioksi
Riivitud juustu pealeriputamiseks
jahu rullimiseks
oliiviõli serveerimiseks
Kaalu kaussi jahu, lisa sool, sega juurde kuivpärm ja suhkur. Kalla juurde oliiviõli ja vesi (esialgu ära kogu veekogust taina sisse kalla). Sõtku ühtlaseks tainaks. Kui tainas tundub liiga kuiv ja ei hakka kokku, lisa vett. Sõtku tainast umbes kümme minutit, kuni see on ühtlane ja läikiv. Sama protseduuri puhul aitab ka tainakonksuga köögikombain, mis peaks taina mõnusaks palliks sõtkuma. Pea silmas seda, et liiga suure jahusisaldusega tainas muudab saia liiga kuivaks, nii et tainas peaks olema parajalt pehme.
Rulli või vormi tainas jahusel pinnal ümmarguseks või ovaalseks ühtlaseks lamedaks pätsiks. Tõsta jahusele savist ahjuplaadile. Jäta umbes üheks tunniks sooja kohta kerikima.
Kerkinud taina peale puista riivitud juustu ning rosmariini. Aseta eelkuumutatud grillile. Küpseta saia ca 20-30 minutit, kuni see on mõnusalt kuldpruuniks küpsenud. Valmis saiale võid piserdada veel täiendavalt oliiviõli ning serveerida oliiviõli koos kuuma saiaga, kuhu saab siis saia dippida.
 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.