Bataadibrownie neile, kes soovivad süümekateta maiustada

Esileht / Määramata / Bataadibrownie neile, kes soovivad süümekateta maiustada

Jaanuarikuus on vist üleüldine see, et peale ohjeldamatuid pidusööke ja hea-parema manustamist, isutab kõigil millegi kergema ja tervislikuma järgi. Vahukoor ja valge jahu ei ole hetkel tegijad. Kohe üldse ei isuta ei magusat kookide ega saiakeste järgi. Õnneks sai veel aasta lõpul valmis tehtud jaanuarikuisesse Oma Maitse ajakirja juurikate lugu, kuhu sai koondatud mitmeid väga mõnusaid juurikate retsepte ning vähem ja rohkem tuntud juurikad ka üksipulgi lahti kirjutatud. Kel huvi, võib ajakirja lettidelt haarata. Sinnasamasse rubriiki sai valmistatud ka bataadibrownie. Kusjuures selgus, et bataat on igati mõnus nii köögi- kui koogiviljana.

See brownie on maius, mis liigitub patuvabade hulka, kuid maitseb hõrgult igale maiasmokale. Brownile omaselt jääb tulemus veidi nätske. Bataat annab browniele mahlase ja küllusliku maitse, lisaks sellele on bataat ka tervisesõbralik lisand. Tavapärase valge jahu asemel on nende brownie´de puhul kasutatud mandlijahu, mille võib asendada ka riisi-, tatra-, kookos- või muu meelepärase ja gluteenivaba jahuga.
1 suurem bataat (ca 600 g), koorituna ja tükeldatuna
3 muna
75 g võid
5 sl mett (kes soovib magusamat kooki, võib magusat rohkem lisada või siis näiteks hakitud datleid, rosinaid vm lisada)
3 sl mandlijahu (võid asendada ka kookos- või riisijahuga)
3 sl naturaalset kakaopulbrit
2 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
½ tl küpsetuspulbrit
Näpuotsaga soola

Esmalt küpseta bataat. Selleks kuumuta ahi 200 kraadini. Koori ja tükelda bataat ning aseta vähese veega kaetud ahjuvormi. Küpseta, kuni bataat on pehme. Püreesta bataat purustajas või blenderiga.
Klopi munad lahti ja kalla munadele juurde bataadimass. Lisa sulatatud või, mesi, vanillisuhkur ning sega kõik korralikult läbi. Sega omavahel kõik kuivained ning ühenda mõlemad massid. Sega kõik ühtlaseks ning kalla võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Ahjuvormiks sobib umbes 20×25 cm kandiline vorm või ca 26 cm läbimõõduga ümmargune vorm. Küpseta 170 kraadi juures umbes 35-45 minutit, kuni brownie keskosasse torgatud tikk jääb puhtaks.

Kes soovib, võib lisaks proovida ka üht patuvaba ja väga maitsvat peedibrowniet rukkijahuga, mille retsepti leiad SIIT.

Retsept ilmus 2015.aasta jaanuarikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.