Kirju koer. Tiba tervislikumaks tuunitud

Esileht / Määramata / Kirju koer. Tiba tervislikumaks tuunitud

Kirjul Koeral on lapsepõlve maik. Ei ole vist ühtegi last, kes ei oleks omal ajal sünnipäevadel seda nostalgilist kooki sisse ahminud. Vahel ka nii, et hiljem oli süda veidi paha. Kardetavasti kordus järgmisel korral sama skeem. Või siis ise oma esimesi köögikatsetusi tehes seda maiust kokku mätsinud, keel suunurgast väljas. Isetehtud koogil oli kohe teine ja ikka hoopis parem maitse juures 🙂 Mingi müstiline maitsevõlu on sellel koogil ning see tundub olevat ajas muutumatu arvestades seda, milliseks hitt-tooteks sai Kalevi eelmisel aastal väljalastud Kirju Koera komm.

Paraku on selle koogiga see väike mure, et kui täiskasvanulikult veidi koostisainetesse süveneda, siis pehmelt öeldes ei ole tegemist tervisesõbra koogiga. Suhkrut kulub sinna parasjagu, assisteerivad nii magusad küpsised, pahatihti natuke liiga värvilised marmelaadid ja muud mitte just kõige soositumad koostisained.
Kui eelmise aasta lõpul Oma Maitse novembrikuises numbris nägin kirjukoeralikku kooki, milles oli põhirõhk pähklitel ja kuivatatud puuviljadel, lõi mul tulukese põlema. Mõned lihtsad ja käepärased asendused ning koogist saab kerge vaevaga üsna tervislikuks liigitatava maiuse. Kusjuures maitse selle all ei kannata, pigem vastupidi. Erinevaid pähkleid ja puuvilju võib üsna vabalt vahetada ja kombineerida. Eksimisvõimalust on pea olematu. Peaasi, et kook korralikult kokkumätsitav ja hiljem lõigatav oleks. Varu endale lihtsalt lahke käega pähkleid, kuivatatud puuvilju ning tumedat šokolaadi lähedusse.

100 g võid, toasoojana
2 muna
4-5 spl mett
2 sl kakaopulbrit
50 ml Vana Tallinna likööri (võid selle ära jätta, aga see lisab hästi mõnusa maitse)
150 g tumedat šokolaadi, sulatatuna
100 g täisteraküpsiseid, tükeldatuna
200 g erinevaid pähkleid, peenemaks hakituna (mandlid, sarapuupähklid, pistaatsiapähklid jm. Hea valiku pähklitest ja kuivatatud puuviljadest leiad näiteks Germundi tootevalikust www.germund.ee )
100 g datleid, peeneks hakituna
100 g kuivatatud jõhvikaid
soovi korral veel muidu puuvilju või pähkleid.
näpuotsaga soola
Töötle mikseriga toasoe või kohevaks. Lisa mesi, sega läbi ning lisa siis ükshaaval munad.Järgmisena lisa kakaopulber, näpuotsaga soola ja liköör. Sulata šokolaad, jahuta veidi ning kalla siis või- ja munasegu hulka. Sega ühtlaseks. Järgmisena lisa küpsised, pähklid ja puuviljad. Sega ühtlaseks massiks. Laota tööpinnale toidukile ning aseta mass sinna peale “vorstikesena”. Vormi mass tihedaks ühtlaseks vorstiks, keera toidukile ümber ning aseta külma tahenema (vähemalt 8 tundi). Enne serveerimist võid veel tuhksuhkrut peale puistata.
Nii lihtne see oligi ja maitseb oi-kui-hea!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.