Hapukapsarösti peekoni ja juustuga. Natuke hapukapsajuttu ka lisaks

Esileht / Määramata / Hapukapsarösti peekoni ja juustuga. Natuke hapukapsajuttu ka lisaks

Viimases ehk oktoobrikuises Oma Maitse ajakirjas kirjutan lähemalt ka meie vanast heast hapukapsast. Erinevaid hapukapsaretsepte katsetades – seekord proovisin veidi kaugeneda meie hapukapsasupist ja jõhvikatega hapukapsasalatist – leidsin endale mitu uut lemmikut. Üks, millest juba mitmendat korda vaimustun, oli hapukapsarösti. Lihtne ja kiire lahendus, kuidas hapukapsast krõbedad pätsikesed küpsetada. Toekust lisavad kapsale peekon, juust ja muna. Sellised hapukapsaröstid on pärit maalt, kust meile ka hapukapsas tulnud on ehk siis Saksamaalt.

Esmalt veidi sellest, miks hapukapsast võiks süüa. Alustada võiks ehk sellest, et hapukapsas käärib piimhappebakterite toimel ning needsamad probiootilised bakterid on tõelised kingitused meie seedetraktile, ainevahetusele ja  seetõttu kogu tervisele. Eks algab tervis ju eelkõige toidust ja seedetrakti seisukorrast, seetõttu on nii mikro- kui makrotoitaineid seedida ja imenduda aitav hapukapsas tõhus abiline. Hapukapsas aitab võitlusvalmina hoida meie immuunsüsteemi, töötab detokseerijana, aitab hoida kontrolli all vererõhku ja kolesterooli, leevendada ja ära hoida põletikulisi protsesse, tugevdada luid, ennetada vähiohtu, parandada nägemist ja aidata veel lugematute erinevate hädade puhul. Hapukapsas reguleerib ka rasva imendumist organismis ning on seetõttu väga hea valik rasvumise ja diabeedi korral. Ei pea vist lisama, et hapukapsas ise on väga kalorivaene, sisaldades vaid 20 kcal 100 g kohta.
Võtmesõnaks hapukapsa puhul on hapnemise tulemusel tekkinud probiootilised bakterid. Need on asendamatud abilised meie ainevahetuse töökorras hoidmiseks, kes aitavad imenduda mineraalidel ja annavad meie organismile B- ja K-grupi vitamiine. Eraldi tasub välja tuua selle, et K2 vitamiin aitab koostöös D-vitamiiniga kaltsiumit luudesse paigutada ning takistades samas kaltsiumi ladestumist arteritesse ja teistesse organistesse. Tänapäevase eluviisi kaasnähtudeks on sageli ka pärmseened ja tasakaalust väljas mikrofloora meie soolestikus. Eriti kerkivad need probleemid esile peale antibiootikumikuuri, peale mida tasuks toetada oma organismi kasulike bakteritega. Samavõrra, nagu aitavad sel puhul apteegis purgikestes müüdavad probiootiliste bakteritega kapslikesed, aitab ka oluliselt odavam ja lihtsam lahendus ehk hapukapsas.
Hapukapsast ostes eelistage lahtiselt müüdavaid hapukapsaid, kus on võimalik kapsas eelnevalt ka proovida. Õige hapukapsas on krõmpsuv ja karge. Liiga pehmeks läinud hapukapsa ei ole kõige parem valik.
Kui aga hapukapsas koju toodud, siis võib ka hapukapsarösti valmistamise ette võtta.

Hapukapsarösti peekoni ja juustuga
4-le
Valmistamisaeg: 30 minutit
500 g hapukapsast, nõrutatuna (nõrutatud mahl kasuta ära toiduvalmistamise juures või joo niisama ära)
100 g peekonit, tükeldatuna
1 sibul, hakituna
100 g juustu, riivituna
1 muna + 1 munakollane
2-3 sl täistera nisujahu
Soola ja pipart
Õli ja võid praadimiseks
Nõruta hapukapsas. Kuumuta pannil õli ja prae sibulat koos peekoniga pannil, kuni sibul on läbipaistev. Ära pruunista. Sega omavahel sibul ja peekon, muna ja munakollane. Lisa riivitud juust ja sega läbi. Lisa hapukapsas, jahu, sool ja pipar ning sega kõik läbi. Kuumuta pannil õli ja või segu ning tõsta pannile suurema supilusikaga pätsikesed. Vajuta pätsikesed lusikaseljaga natuke lamedamaks  ning prae mõlemalt poolt 3-4 minutit, kuni pätsikesed on kuldpruunid ja krõbeda pealispinnaga. Serveeri kohe, lisa juurde hakitud rohelist sibulat või murulauku.


Retsept ilmus 2015.aasta oktoobrikuises ajakirjas Oma Maitse

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.