Minu hommikused lemmikud munaroad

Esileht / Määramata / Minu hommikused lemmikud munaroad

Hommikusöökidega on mul üsna huvitavad suhted. Mingil eluperioodil tekivad ühed lemmikud ja siis olen järjekindlalt ja pöördumatult igal hommikul täpselt samal lainel. Kas on see hommikune mõttelaiskus või mingi muu põhjus, aga minu hommikusöögid kipuvad olema üsna ühelaadsed. Kui oli kaerakliipudru lainel, siis ikka pikka aega järjest. Või kui müslitama hakkasin, siis pikkadeks-pikkadeks kuudeks ja imestamisväärse lojaalsusega. Hetkel olen ma juba paar aastat hommikuse munaroa lainel. Variatsioonid hommikusöögiga on järgmised: kas söön munast tehtud hommikusööki või jääb täna hommikusöök vahele. Perele keedan puhkepäevahommikuti putru, küpsetan ahjus sooje võileibu või teen pannkooke. Kui need ilusti valmis, siis teen endale….ühe munaroa. Ikka vabapidamisel kana munadest ja rohke köögiviljaga. Endal ka juba väike sportlik huvi, et kaua see periood  nüüd kestab.

Minu kaks lemmikut munarooga on aga omlett kitsejuustuga või siis praemuna soojade köögiviljade ja õrnsoolalõhega. Mõlema koosluse jaoks olen avastanud täiesti asendamatuks saanud maitselisandi viikingite soola näol, mis annab nii munale, köögiviljaroogadele kui ka kalale mõnusalt mitmekihilise umamise ja õrnalt suitsuse maitse.
Need mõlemad hommikused taldrikutäied valmivad vaid mõne minutiga, seega võib neid valmistada ka kiiretel argihommikutel. Võileibade valmistamine või pudru keetmine võtab tõenäoliselt rohkemgi aega. Kooslusi saab ka vastavalt külmkapi või köögiviljariiuli koosseisule alati veidi varieerida. Ja kes suurem lihasõber, võib loomulikult ka peekonit mõlemale variandile seltsiks sättida.


Lihtne omlett kitsejuustuga
Omlett on toit, milleta oleks maailm palju nukram koht. Mulle meeldib omletti valmistada ja meie pere viiele liikmele meeldib omletti süüa. See lihtsus ja kiirus, millega omlett valmib, on nauditav. Paar lihtsat nõksu, mida valmistamisel silmas pidada ja minu maitse järgi täiuslik munaroog ongi valmis.

Minu lemmikuks on omlett, mis ei ole üleküpsenud. Ehk siis omlett tuleks veidi enne lõplikku valmimist pannilt ära tõsta, sest järelkuumuses hüübib muna veel veidi aega edasi. Vähemalt on minu kiiksuks selline keskelt veel veidi kreemjas omlett ja selle variandi puhul lisab kreemisust veel kuuma omleti vahele pistetud kitsejuust. Minu omlett valmib ainult munast ehk siis mingit lisavedelikku ma munale ei lisa. Praadimisel kasutan võid, sest see annab lihtsalt kõige parema maitse. Ja omlett peab minema kohe kuumale pannile ehk siis munamassi ei tohi koos panniga soojendama hakata. Maitsestamiseks kasuta kas lihtsalt soola ja pipart või siis SEDA Viikingite soola, mis on saanud minu lemmikuks maitsestajaks omleti valmistamisel.

Maitsva ja mahlase omleti jaoks läheb vaja (kogus 1-le):
2 muna, lahtiklopituna
ca 1 sl võid
soovi korral ca 50 g kitsejuustu, tükeldatuna
värsket hakitud murulauku või rohelist sibulat
Viikingite soola või soola ja pipart
Meelepäraseid köögivilju, pannil grillituna
Klopi munad lahti. Võid soola ja pipra lisada munamassi sisse, kuid mina eelistan maitsestada omletti alles päris lõpus. Sulata pannil või. 2 munast valmistatud omleti jaoks vajad ca 22-24 cm läbimõõduga panni. Keeruta panni nii, et kogu panni pind oleks kaetud sulanud võiga. Kui või pannil enam ei kihise ja on ühtlaselt sulanud, kalla munasegu pannile. Muna peaks hakkama kohe hüübima. Tõmba pannilabidaga munamassi äärtest veidi tagasi, et vedel munamass saaks sinna asemele valguda. NB! Kui muna on peaaegu hüübinud, kuid pealispind veel kergelt vedel, puista omletile juust  ning keera siis omlett taskuks ehk üks pool teise peale. Omleti küpsemine ei tohiks rohkem aega võtta kui 1-2 minutit. Maitsesta omlett kas viikingite soolaga või tavapärase soola ja pipraga. Omleti küpsemise ajal võid kõrval pannil grillida või küpsetada meelepäraseid köögivilju. Serveeri omlett kohe ja serveerides puista peale värskeid hakitud ürte.


Lihtne praetud härjasilm köögiviljade ja õrnsoolalõhega
See on nüüd üks neist kooslustest, millest on pea võimatu küllastuda. Köögiviljade kombineerimisega saab taldrikule väikseid vahetusi teha, kuid üldiselt on pehme kollasega praemuna minu jaoks üks neid toite, mis jääb alatiseks lemmikute nimistusse.

Köögiviljalisanditest meeldib mulle munale lisaks sättida kindlasti lehtkapsast, mis pannilt kiirelt läbi käinud ja munaga koos küpsenud. Hästi mõnus mahlane jääb samal moel tehtuna ka suvikõrvits ning seeni sobitan ka sageli sinna pannile. Seekord varusin oma lehtkapsa ja valged shimeji seened Fruitxpressi veebipoest, mis on äraütlemata mugav ja lihtne võimalus puu- ja köögiviljade tellimiseks. Hommikul tellisin ja lõunaks oli kaup kohal. Ei mingit poode mööda trampimist ja avastusi, mida kõige täna jälle poes ei ole. Loomulikult sobivad hästi ka tavalised viilutatud šampinjonid, aga mulle meeldivad shimeji seened just oma veidi magusa ja pähklise maitse tõttu.

Loomulikult maitsestasin nii köögivilju, muna kui ka õrnsoolalõhet väikese näpuotsatäie viikingite soolaga. Tootjale peaks ainult soovitama, et selle soolapurgi kork võiks olla juba aukudega, et oleks mugav soola otse purgist toidule saputada.

Ja siis veel sellest õrnsoolalõhest. Ma võiksin ju muidugi väita, et olen taas ise teinud ja soolanud, aga no vahel satub ka meie lauale poest valmiskujul ostetud õrnsoolakala. Kui parasjagu enda valmistatud kala käepärast ei ole, siis eelistan kas Stockmannist ostetud ja lahtiselt müüdavat lõhet või siis Peetri kalaärist Nõmme turult ostetud kala. Need on tõeliselt head. Minu kogemused pakendatuna müüdavate kalade osas on küll olnud sellised, et enam ei kipu neid ostma ega proovima. Värskest õrnast kala maitsest, mida õrnsoolakalast eeldaks, ei ole nende puhul küll juttugi ja mõned on ikka kohe täitsa halva maitsega olnud. Kes soovib aga ise kala valmistada, siis päris mitu erinevat retsepti leiab ka siit blogist, kui otsingusse “graavilõhe” sisestada.
Minu munaroog valmib aga lihtsalt. Kuumuta pannil kas või või ka näiteks kookosrasv, mida mina olen hakanud siin kombinatsioonis kasutama. Esmalt säti siis pannile parajateks tükkideks rebitud lehtkapsas, suvikõrvitsaviilud, seened, tomatipoolikud või muu meelepärane. Sinnasamasse tee ka munale paras koht ning löö üks muna köögiviljadele lisaks. Maitsesta pannitäis kas soola-pipra või viikingite soolaga. Vahepeal sega lehtkapsast ja keera suvikõrvitsal teine külg. Kui muna parajalt küps, siis säti kogu pannitäis taldrikule ning lisa taldrikule ka mõned viilud õrnsoolalõhet. Saputa ka lõhele veidi viikingite soola ja serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.