Waldrofi salat. Kevadine trööst enne umbrohuhooaega.

Esileht / Määramata / Waldrofi salat. Kevadine trööst enne umbrohuhooaega.

Salatisõprade jaoks on praegune aeg ikka veel paras ikaldus. Ma ei pea siin silmas seda, et meie poodides varustatus kuidagi nigel oleks. Pigem vastupidi. Värsket kraami jagub aastaringselt, aga samas on sügis-talv-kevad ikkagi see periood, kus tuleb läbi ajada poes pakutavaga ja maja ümber korjatud kraamist valmistatud fantaasiasalatid peavad jälle uut suve ootama. Õnneks on küll tunneli lõpus juba valgus paistmas ehk siis esimesed peotäied naati ja lauku olen juba oma maja tagant kokku kraapinud ja siis iga üleloetud liblet hoolikalt toidu sisse sättinud. Kõhtu paraku veel varakevadisest kraamist täis ei saa ja seni tuleb poes pakutavale keskenduda.

Võib öelda, et Waldorfi salat on maitsekoosluste klassika. Magus õun, krõmps sellerivars, rikkalik Kreeka pähkel ja viinamari – need on Waldorfi salati aastate, et mitte öelda rohkem kui sajandi jooksul paika loksunud maitsed, millel on oma võlu ka tänapäeval. Kui tahad toekamat salatit, võid lisada veel praetud ja tükeldatud kanafileed.

2 suuremat õuna, tükeldatud
2‒3 sellerivart, tükeldatud
1 dl Kreeka pähkleid, röstitud (nt Germund valikust)
1 little gem, jääsalatit või muud rohelist salatit
peotäis tumedaid viinamarju, poolitatud ja seemned eemaldatud
Kaste:
1 dl paksemat maitsestamata jogurtit (nt Valio uus vähendatud rasvasisaldusega Kreeka jogurt)
2 sl majoneesi
peotäis värskeid petersellilehti, hakitud
1 tl mett
poole sidruni mahl + riivitud sidrunikoort
soola ja pipart
Valmista esmalt salatikaste. Selleks sega jogurt, majonees, hakitud petersell, mesi ning sidrunimahl ja -koor. Maitsesta soola ja pipraga.
Tõsta kaussi tükeldatud õunad, seller ja viinamarjad. Piserda sidrunimahlaga ja vala peale kaste. Naudi kas iseseisva roana või lisandina liha- või kalaroogade juurde.


Paleoretsepti puhul jäta jogurt lisamata ja suurenda veidi majoneesi kogust.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.