Pulgavinkud ja maisimuffinid väikese vinkuga. Lasteaia lõpupeole igati sobilikud

Esileht / Määramata / Pulgavinkud ja maisimuffinid väikese vinkuga. Lasteaia lõpupeole igati sobilikud
Mai teine pool on käes ja koos sellega on alanud ka lasteaedade ja koolide lõpetamise aeg. Kõik sasipead saavad kammitud ja kasitud ning kaharatesse kleitidesse või värskelt viigitud pükstesse surutud. Selline vahva aeg, milles ka veidi nukrust, sest paljude sõpradega enam igapäevaselt kokku ei saa. Ootamas on aga palju uut ja põnevat, mis ei lase nukrusel liialt võimust võtta. Ja esialgu tuleb üks etapp pidulikult ja meeldejäävalt lõpetada. Ka meie peres on sel aastal kaks lõpetamist. Pere pesamunal tuleb lasteaiaga hüvasti jätta, pere vanim saab aga gümnaasiumiga ühele poole. Tähistamist ja pidutsemist jagub!

Kui gümnaasiumilõpetaja puhul enam laste pidulauast ei ole vaja rääkida, siis väiksematele lastele sobiv pidulaud on alati paras peavalu. Kui oma lapse puhul tead, mida ta sööb ja mida mitte, siis suurema lasteseltskonna puhul võib sageli kaetud laua ääres kuulda väga põhjapanevaid hinnanguid toidu kohta ning teada saada, mida kõike keegi ei söö. Enam-vähem lollikindlaks laste peotoiduks on kujunenud meil viineripirukad, aga vahel tahaks midagi uut ja põnevat. Ei ole olemas lojaalsemaid ja kirglikumaid vinkusõpru, kui lasteaiaealised või siis ka eelkooliealised jütsid. Seepärast on ka siin toodud kahe retsepti puhul pearollis vinku, aga seekord siiski veidi teistmoodi koosluses. Kel soovi viineripirukate vahele midagi põnevat, täiesti teistmoodi katsetada, võiks ette võtta kas maisijahust vinkumuffinite või siis pulgavinkude valmistamise. Pealtnäha sarnase olemisega tainas annab tulemuseks kaks päris erinevat suupistest, mis kindlasti laste lemmikuks saavad. Mõlema suupiste sisse on peidetud Rannarootsi EHE sarja viiner, mille lihasisaldus on tervelt 90%. Nii ei pea ka muretsema need emad, kes tervisliku toitumise poolt ja kahtlaste lisaainete vastu võitlevad.

Pulgavinkud
Sellised pulga otsa torgatud krõbedas ja kuldkollases tainas küpsetatud vinkud ei jäta ühtegi last külmaks. Samal moel võib valmistada ka vinkupontšikuid ehk siis ilma pulgata tainas vinkud õlis kuldseks küpsetada. Lastele on samas pidulikuks snäkiks väga mõnus haarata pulga otsa torgatud suupistet. Käed jäävad ka puhtaks. Ja ketšupit tuleb piisavas koguses läheduses hoida 😉
Kogus: ca 24 pulgavinkut
Ca 2,5 dl õli friteerimiseks
1 pakk Rannarootsi EHE viinereid, pooleks lõigatuna
1,5 dl jahu
1,5 dl maisijahu (nt Veski Mati maisijahu)
1 tl suhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
Näpuotsaga soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
1,5 dl piima
1 suurem muna, lahtiklopituna

Kuumuta kitsamas kastrulis keskmisel kuumusel õli. Sega tainas. Selleks sega omavahel jahud, suhkur, sool, küpsetuspulber. Teises kausis sega omavahel piim ja muna. Ühenda segud omavahel ja sega ühtlaseks. Torka pooliku viineri sisse puidust tikk või varras ning keeruta poolitatud viinerit tainas. Kontrolli õli temperatuuri. Selleks viska õli sisse tükike saia. Kui see särisedes kohe küpsema hakkab, on õli parajal temperatuuril. Hoia õli keskmisel kuumusel, muidu kipub küpsetis liiga kiirelt küpsema. Friteeri osade kaupa tainas keerutatud viinereid õli sees. Proovi pulga otsa torgatud vinkud tõsta kastrulisse nii, et nad jääksid püsti vastu kastruli äärt. Teise võimalusena küpseta pulgavinkusid külili koos pulgaga ja keera siis vahepeal pallikesele teine külg, et ta ühtlaselt küpseks. Võid pallikesed ka ilma pulgata valmis küpsetada ja siis alles pulga otsa torgata. Jälgi, et õli sees oleks kogu tainaga kaetud osa. Kuldpruuniks küpsenud vinkud tõsta majapidamispaberile nõrguma. Serveeri võimalusel soojalt või siis ka jahtunult. Torka pulgavinkud näiteks poolitatud suure tomati sisse. Siis on hea sealt igaühel haarata. Paku juurde meelepärast ketšupit või dipikastet.

Vinkumuffinid
Mõnusalt kuldkollased muffinid, mille seest uudishimuliku vinku nina paistmas. Hea lihtne ja kiire valmistada ning kindlasti ka laste lemmik. Kui soovid, siis lisa muffini seest nina välja pistvale vinku nina otsa veel hea peotäis riivitud juustu. Juust ja vinku on väga head sõbrad ja neile meeldib koos ühes muffinis uhkeldada

Kogus: 12 muffinit
12 Rannarootsi EHE viinerit
2,5 dl nisujahu
2,5 dl maisijahu (nt Veski Mati maisijahu)
1 tl küpsetuspulbrit
2 muna
2,5 dl piima
75 g võid, sulatatuna
Näpuotsaga soola ja suhkrut
Soovi korral riivitud juustu
Serveerimiseks meelepärast ketšupit
Pane ahi sooja 200 kraadi peale. Ahjus soojenemise ajal sega valmis tainas. Selleks sega omavahel jahud, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Teises kausis sega sulatatud või, lahtiklopitud munad ja piim. Ühenda omavahel mõlemad segud. Sega vaikselt tainast tõstes, kuni tükke enam pole. Ära üle sega, siis muutub tainas tuimaks ja kuivaks. Jaga tainas 12 muffinivormi vahel. Torka igasse muffinisse püsti viiner (võid viineri alumise osa ära lõigata, siis seidab viiner paremini püsti). Kui soovid, puista iga muffini peale ka riivitud juustu. Küpseta ahjus ca 15 minutit, kuni muffini sisse torgatud tikk puhtana välja tuleb. Serveeri kas soojalt või külmalt ning juurde paku meelepärast ketšupit.


Postitus sündis koostöör Rannarootsi Lihatööstusega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.