Koorene lõhe-kartulisupp roheliste hernestega

Esileht / Määramata / Koorene lõhe-kartulisupp roheliste hernestega

Lihtsa vaevaga ja kiirelt valmiv lõhe-köögiviljasupp, mille siidine olemus ja külluslik maitse paneb lausa heldima. Sellise toitva supiga saab ära toita terve pere ja sageli söövad seda isukalt isegi need, kes muidu suuremad kalasõbrad ei ole. Kuna supp valmib kiirelt, siis sobib see hästi ka argiõhtu lauakatmise mure lahendamiseks. 

Sellise supi puhul on võimalik koorese leeme tekitamiseks kasutada erinevaid võimalusi – klassikalise meetodi järgi võiks lisada supile rammusat koort, kes aga armastab aasiapäraseid maitseid, võib tavapärase koore asendada hoopis kookoskoore või -piimaga, mis sinna kooslusesse ka suurepäraselt sobib. Samas võib kasutada ka meie rahvuslikuks aardeks kujunenud Merevaigu sulatatud juustu, viimasel juhul tuleks supile ainult veidi täiendavat vedelikku lisada, et supp liiga paksuks ei muutuks. Seega, iga perenaine leiab oma lemmiku mooduse ja maitsekoosluse. Valge veini lisamise otsustab ka igaüks ise – vein annab kooresele supile vajaliku kerge happesuse, samas ei juhtu ka midagi, kui vein lisamata jätta. Sel juhul võib hapukust lisada sidrunipipraga. Sidrunimahla lisamisel tuleb olla ettevaatlik, kuna koorene supp võib happe mõjul tükiliseks muutuda. 



Koorene lõhe-köögiviljasupp
4-le 
Valmistamisaeg: 25 minutit
400 g lõhefileed, tükeldatuna
1-2 sl oliiviõli
1 sl võid
Pool porruvart, tükeldatuna
1 suurem porgand, tükeldatuna
2 keskmist kartulit, tükeldatuna
6 dl kala- või köögiviljapuljongit
1 dl valget kuiva veini (võid ka ära jätta)
4 dl 35%-list koort või kookoskoort või 200 g merevaiku (viimasel juhul lisa supile täiendavalt vett või puljongit)
200 g rohelisi herneid (võid kasutada sügavkülmutatud herneid)
Peotäis värsket tilli, hakituna
Soola ja pipart või sidrunipipart
Kuumuta paksupõhjalises potis õli ja või segu. Lisa potti tükeldatud porru ja hauta paar minutit aeg ajalt segades. Lisa tükeldatud porgand ja hauta paari minuti jooksul läbi. Lisa potti valge vein ja kuumuta keemiseni. Tõsta potti tükeldatud kartul ja puljong ning lase keema tõusta. Keeda vaiksel tulel kuni kartul on pehme ehk ca 10 minutit. Lisa nüüd koor, kookospiim või -koor või sulatatud juust ja lõhekuubikud koos roheliste hernestega. Kuumuta paar minutit ja tõsta siis pott tulelt. Arvesta sellega, et lõhetükid valmivad edasi ka kuuma supi sees . Maitsesta soola ja pipraga. Serveerides puista peale värsket hakitud tilli.

Retsept valmis koostöös Peetri Lõheäriga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.