Galette on peen
nimetus ühele küpsetisele, kuid tegelikult on see pärit Prantsuse köögis ning galet tähendab lapikut munakivi.
Tegemist on siis üsna rustikaalse lapiku küpsetisega, mida vormitakse
vabakäeliselt. Teisisõnu on galette
õhuke, ümmargune ja vabakäeline ilma vormita ahju pistetav küpsetis, millele
saab tainale täidiseks sättida erinevaid komponente.
Galette võib olla nii soolane kui magus. Kõige levinumad on
marjade või puuviljadega galette´id,
kus lamedaks rullitud tainale sätitakse lihtsalt erinevaid täidise komponente
ja ääred tõstetakse siis täidise peale.
Hetkel, kui suvine marjaaeg on just kätte jõudnud, võiks mõnusalt lihtsa valmistuskäiguga vabakäelist pirukat sagedamini küpsetada. Koos kohupiimatäidisega annavad suvemagusad marjad tulemuseks väga mõnusa ja mahlase tulemuse. Tervisliku piruka jaoks kasuta tainapõhjas speltajahu, mis muudab taina küll rullides ja vormides pisut rabedamaks, aga oma rustikaalse maitsega sobib täistera speltajahu samas väga hästi küpsetise iseloomuga. Loomulikult võid kasutada ka tavalist jahu, seda kulub sama kogus nagu retseptis toodud speltajahu.
tainakorvis – see on väga maitsev ja samas sümpaatselt maalähedane, pisut lapsepõlve
meenutav kooslus.
minutit
150 g vaarikaid, punaseid sõstraid vm punaseid marju
või. Haki noaga või peeneks ja näpi siis tainas ühtlaseks. Lisa külm
vesi ning töötle tainas ühtlaseks. Aseta toidukile sees külma umbes pooleks
tunniks kuni tunniks.
suhkru ja sidrunimahlaga. Marjakatte jaoks sega marjad suhkru ja tärklisega.
Tõsta tainas külmkapist välja ja vormi tainast umbes kanamuna suurused
pallikesed. Rulli need jahusel pinnal lapikuks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud
ahjuvormile. Iga tainaketta peale tõsta üks-kaks lusikatäit kohupiimasegu.
Sinna peale tõsta tärklise ja suhkruga segatud marjad. Voldi tainaservad
täidise peale. Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit, kuni tainas on küps ja
täidis hakkab kergelt pruunistuma.
Retsept ilmus 2018.aasta aprillikuises ajakirjas Oma Maitse.
Vasta