Kuigi hetkel näitab väljas kraadiklaas tubli 14 kraadi (brrrr!) ja meie rannikul asuvas maakodus on tuul lausa läbilõikavalt jäine, siis ei tasu meelt veel heita ja küll see suvi ka kord jälle tagasi tuleb. Koos oma päikesepaiste ja kuumusega. Või kui arvestada seda, et selle aasta mai- ja juunikuus saime me päikesepaistet ning suvesooja nii rikkalikult, siis ei söenda hetkel küll sajatama hakata ja loodan, et tegu on lihtsalt väikese, Eesti suvele üsna omase kõrvalekaldega ja varsti taastub siiski soe suvi.
Suvel olen üsna veendunud lihtsate toitude fänn. Maakodu ja suveküpsed viljad ei soosi kuidagi toiduga trikitamist. Kõik on kõige maitsvam ja mõnusam just oma eheduses ja puhaste maitsete kaunis kooskõlas, mida käsi kohe ei tõuse liialt maitsetama ega vürtsitama.
Sellise lihtsa toidu loogika alla sobivad hästi ka suvised peedipõhised külmsupid, mis pärit slaavi köögist. Parimad, kui valmistamisel kasutada noori värskeid peete ja maitsvaimad soojal suveajal. Olen kindel, et linnakodus jahedamaks tõmbunud ilmadega neid suppe serveerides mõjuksid nad pehmelt öeldes veidralt.

Külm selge leemega peedisupp kartuliga ja värske soolakurgiga
Külm peedisupp keefiriga
Tunnistan ausalt, et minu jaoks oli pisut segane külmsuppide holodniku ja svekolniku omavaheline eristatavus. Kui uurida erinevaid retsepte, siis muutuvad piirid üsna häguseks ja tegelikult võib tõenäoliselt leida praktiliselt identseid retsepte mõlema nime alt. Külm peedisupp oleks siis lihtustatud ja teemat kokkuvõttev üldnimetus. Natuke uurides selgus, et holodnik on teisisõnu külm borš, mis pärit Valgevene, Leedu, Läti, Ukraina ja Poola köögist. Vene köögis saab samalaadne supp nimeks svekolnik. Nii et tegelikult ongi tegemist praktiliselt sama asjaga, millel lihtsalt mitu erinevat valmistuskäiku. Kellel teistlaadset infot, see võib märku anda. Seega ei hakka ka mina siin ei üht ega teist suppi kuidagi muudmoodi tituleerima, kui külmaks peedisupiks, kuigi erinevusi valmistuskäigus on mitmeid. Võin kinnitada, et maitsvad ja mõnusad supid on mõlemad ja siin kehtib see reegel, et iga perenaine või -mees töötab enda jaoks sobivaima retsepti lihtsalt ise välja.

Supile erksama värvi andmiseks lisa peedile alati ka veidi veiniäädikat. See aitab vältida peedi kahvatuks muutumist ja annab samas supile peedisuppidele iseloomuliku hapukasmagusa maitsenüansi (magusat saad siis lisada suhkrut tasakaaluks lisades).

Kasutades Food Studio aedviljapuljongit, on supi valmistamine eriti lihtne. Kui muna välja jätta, siis on tegemist ka täistaimse ehk veganitele sobiva supiga. Loomulikult sobivad selle supi jaoks ka teised puljongid – proovi kasvõi klassikalise kanapuljongiga. Supile lisatud värske soolakurk annab aga supile veel märgatava tervisekasu – on ju soolakurk kõige klassikalisem hapendatud köögivili. Supi maitsestamisel võid kasutada aga soolakurgi vedelikku.

Supi peale saputa nii hakitud rohelist sibulat kui ka hakitud peedipealseid. Noorte peetide pealseid ei tasu kohe kindlasti minema visata. Kui parasjagu supitegu plaanis ei ole, kasuta neid lihtsalt salatites ja külmades kastmetes ära.

Külm peedisupp kartuli ja värskete soolakurkidega
4-6-le
3-4 keskmise suurusega peeti, riivituna (hoia peedipealsed alles)
2 keskmise suurusega noort kartulit, riivituna
2 küüslauguküünt, peeneks hakituna
2 värsket soolakurki, riivituna
750 ml FoodStudio aedviljapuljongit
1-2 sl valge veini äädikat
peedipealseid, hakituna
soola, suhkrut ja musta pipart maitsestamiseks
ohtralt rohelist sibulat ja tilli, hakituna
2-3 keedetud muna, koorituna ja poolitatuna
Keeda koorimata peedid kuni need on pehmed, jahuta ja koori. Teine võimalus on küpsetada peete ahjus kas kaanega savipotis või fooliumi sees kuni need on pehmed (sõltuvalt peedi suurusest ca 45-60 minutit). Jahuta ja koori. Riivi peet, kartul ja kurk.
Kalla potti aedviljapuljong, lisa sinna riivitud kartul ja peet ning veiniäädikas. Lase keema tõusta ja keeda ca 15 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Lisa hakitud peedipealsed ja küüslauk ning keeda veel paar minutit. Maitsesta supp suhkru, soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Jahuta supp täielikult. Jahtunud supile lisa riivitud soolakurk. Sega kõik veel läbi, kontrolli maitseid – jahtunud supp võib maitseid veidi muuta. Vajadusel lisa soola, suhkrut või äädikat (viimase asemal võib kasutada ka soolakurgi vett). Jaota taldrikute vahel, puista peale ohtralt värsket tilli, rohelist sibulat, hakitud peedipealseid ning aseta igasse taldrikusse keedetud poolitatud muna. Soovi korral võid supile lisada ka veidi rediserattaid.

Suviste suppide värviküllus on lummav. Isegi maal vabapidamisel kasvavate kanade munade rebu muutub suve saabudes silmipimestavalt päikesekollaseks.

Siia supi sisse sobib hästi ka lisada kas hakitud maasuitsusinki või ka heeringat. Nii saab tulemuseks toeakama eine, mis ka mehisema isuga sööjate kõhud peaks hästi ära täitma.


Külm peedisupp keefiriga
Kogus: 4-6-le
3-4 keskmise suurusega peeti,
2 lühikest kurki kurki
6 keedetud muna
6 dl keefirit
750 ml Food Studio aedviljapuljongit
3 rohelist sibulat
sidrunimahla
hakitud värsket tilli ja rohelist sibulat
soola, pipart, suhkrut ja veiniäädikat
Keeda koorimata peete kuni need on pehmed, jahuta ja koori. Teine
võimalus on küpsetada peete ahjus kas kaanega savipotis või fooliumi
sees kuni need on pehmed (sõltuvalt peedi suurusest ca 45-60 minutit).
Jahuta ja koori. Haki peet ja kurk. Haki munad. Sega potis kokku puljong, keefir, hakitud peet ja suurem osa hakitud kurgist ning munast. Maitsesta supp soola, pipra, suhkru ja veiniäädikaga, kuni magusa-hapu soolase tasakaal on paigas. Hoia serveerimiseni jahedas. Serveerides tõsta suppi kas kaussi või purkidesse, puista peale hakitud muna ja kurki ning ohtralt värsket tilli. Serveeri jahutatuna.

Postitus sündis koostöös Food Studioga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.