Uskumatult kuum ja troopilise iseloomuga suvi kestab jätkuvalt ning kuumalaine ei näita veel mingeid vaibumise märke. Kõik jahutavad söögid-joogid on igati päevakorral ning pliidi juurde ei kipu küll vabatahtlikult astuma. Külmad supid on olnud sellisel kuumal ajal igati
päeva päästjateks, mis aitavad lõunasöögi mure lihtsa vaevaga lahendada.
Lisaks sellele on tegemist hästi maitsvate ja samas kõhtu mitte koormavate kausitäitega, mille söömise järel jõuad soovi korral veel mere ujumistiirugi teha. Värske suvine kodumaine kraam vajab ju vähe. Natuke tagasihoidlikku maitsestamist ja puhtad õiged maitsed teevad oma töö juba ise.
Siia supi sisse saab edukalt ära kasutada näiteks eelmisest päevast järele jäänud keedetud kartulid. Õigupoolest jääbki supp mõnusam, kui kartul ei
ole värskelt keedetud. Samuti sobib supi sisse sättida pisut värsket soolakurki, mis ehk paar päeva liiga kaua purki seisma jäänud. Hapukas kurk aitab supile just õiget maitselisa anda ja mõnus on supi sisse üheaegselt lisada nii värsket kurki kui ka soolakurki. Tummist maitseb aitab aga lisada suitsuse mekiga suitsukanafilee, mille asemel võid kasutada ka lihtsalt suitsusinki. Supileemeks on Nopri talu hapupiim,
mida võib soovi korral mulliveega parajaks timmida. Võib aga ka teha paksu tummise olemisega supi ja mullivesi hoopis lisamata jätta. Juurde sobib aga krõbistada Kaarli talu valmiskujul müüdavast
seemnekrõbuskijahust tehtud krõbedaid õhukesi näkileibasid. Nii saadki tulemuseks igati suvise ja maitsva söögikorra, mis aitab kuumal päeval
veidi jahutust leida ja loomulikult ka kõhtu täita.
Külm hapupiimasupp suitsukanafilee ja ohtra maitserohelisega. Seltsiks rukki-seemnekrõbuskid
Koostisosad
- 1 l Nopri hapupiima võid asendada ka keefiri või petiga
- 1 Rebaseonu suitsutatud kanafilee hakituna
- 2-3 tk keedetud kartulit hakituna
- 3 tk keedetud muna koorituna ja hakituna
- 4-5 tk redist hakituna
- 1 tk väike värkse kurk hakituna
- 1-2 tk värsket soolakurki hakituna
- ohtralt maitserohelist tilli, rohelist sibulat, murulauku, peterselli
- 1 sl mädarõigast soovi korral või sinepit
- soola ja pipart soovi korral ka suhkrut
- Mullivett lahjendamiseks soovi korral
Rukki-seemnekrõbuskid (1 ahjuplaaditäis)
- 1/2 pk Kaarli talu rukkiseemnekrõbuskite jahu 210 g
- 1,5 dl vett
- 2 sl sl rapsiõli
Valmistamine
- Supi valmistamiseks sega kõik supi koostisaosad. Maitsesta soola, pipra, mädarõika ja suhkruga. Lisa nii supi sisse kui ka supi peale ohtralt maitserohelist. Kui tahad vedelamat suppi, sega juurde veidi mullivett, see aitab suppi kergemaks muuta ja lisab pisut kihisevat olemist. Hoia suppi kuni serveerimiseni külmas. Hea oleks supil enne serveerimist paar tundi seista lasta, et maitsed seguneksid.
- Rukki-seemnekrõbuskite jaoks sega rukkiseemnekrõbuski jahu vee ja rapsiõliga. Jäta umbes 10-15 minutiks seisma ja laota siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota peale teine küpsetuspaber ja määri käte abil kahe küpsetuspaberi vahel tainas ühtlase õhukese kihina ahjuplaadile laiali. Küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit, kuni plaaditäis on kenasti krõbedaks küpsenud. Tõsta ahjuplaadilt jahutusrestile ja murra siis vabakäeliselt parajateks tükkideks.
Retsept sündis koostöös talunikke ja väiketootjaid ühendava Ehtne Talutoit kaubamärgiga, mida rahastatakse turuarendustoetuse abil.
Vasta