Peale tühjaks uuristatud kõrvitsate pidu on kindlasti paljudel kodus vastu vaatamas õõnsate silmaaukudega ja hõreda hambumisega pirakas kõrvitsaline, keda ei raatsiks päris prügikasti poole ka nügida. Halloween peab aga ruumi tegema hingedepäeva ja sealt järgnevatele Martidele-Kadridele. Üheks kõrvitsale uue elu andmise võimaluseks on mahlane, kihiline ja külluslik kõrvitsa toorjuustukook karamellise kattega. Sobib hästi ka eelseisva nädalavahetuse väärindamiseks. 

Siidise sisuga kreemine külluslik kõrvitsakook on selline
suutäis, mis suudab ka tavalise halli argipäeva kuldseks ja pidulikuks muuta.
Kõrvitsapüreega toorjuustune vahekiht koos mahedate soojade vürtsidega on
üllatavalt maitsev kooslus. Kui sinna juurde lisada veel ingverist pisut särtsu
saanud krõbe põhi, vahukoorene pealiskiht ning karamelline kaste kogu sellele
küllusele lõppviimistluse andmiseks, on tulemuseks hõrk sügisvärviline maitsetest
pungil kook. Nüansirohke, nagu sügis ise.
Vürtsikas kõrvitsa
toorjuustu kook karamellise kattega
Põhi:
150 g Digestive küpsiseid, purustatuna
50 g võid
0,5 dl SanSukkeri demerara suhkrut
1 tl jahvatatud ingverit
Toorjuustukiht:
2,5 dl kõrvitsapüreed*
1,5 dl suhkrut DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
400 g toorjuustu
2 dl Kreeka jogurtit
4 muna
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
2 sl tärklist
Vahukoorekate:
2 dl  35%-list
koort
2 sl DanSukkeri tuhksuhkrut
1 tl DanSukkeri vanillisuhkrut
Karamellikaste**:
1 dl suhkrut
2 dl piima või koort
1 sl maisitärklist
näpuotsaga soola
Põhja valmistamiseks purusta küpsised, sega sulavõi,
suhkru ja ingveriga ning suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva ca 24-cm
läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Küpseta umbes 8 minutit 180 kraadi
juures.
Toorjuustukihi valmistamise jaoks mikserda toorjuust koos jogurti
ja  suhkruga ühtlaseks, lisa ükshaaval
munad, kõrvitsapüree, vürtsid ning tärklis. Kalla täidis eelküpsetatud põhjale
ja pane ahju 180 kraadi juurde küpsema. Küpsemisaeg peaks olema vähemalt 45-50
minutit. Kui kook hakkab liiga kiiresti pruunistuma, alanda kuumust. Liiga vara
ahjus välja võetud kook võib olla seest liiga vedel. Tõsta kook ahjust ja
jahuta.
Vahukoorekatte jaoks vahusta koor koos suhkru ja
vanillisuhkruga kohevaks vahuks. Määri jahutatud toorjuustukihile.

Karamellikastme valmistamiseks pruunista suhkur pannil,
lisa kuum piim ja keeda, kuni suhkur on lahustunud. Lisa vähese külma piimaga
segatud tärklis, kuumuta segades keemiseni ja lase veidi aega keeda. Maitsesta
näpuotsatäie soolaga. Jahuta ja nirista siis jahtunud koogile vahukoorekihi
peale. 
*kõrvitsapüree valmistamiseks puhasta kõrvits koorest ja
seemnetest. Tõsta ahjuplaadile ning küpseta ahjus, kuni kõrvits on pehme.
Püreesta.
**lihtsama vaevada saad karamellikastme nii, et kuumutad
karamelli kondenspiima mõne lusikatäie koorega. Sega kõik ühtlaseks ja lase
jahtuda.



Postitus sündis koostöös DanSukkeriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.