Eesti Vabariigi aastapäev läheneb ja kilu ning kama on sel
päeval aukohal kõikidel pidulaudadel. Traditsiooniline kiluvõileib musta leiva
ja munaga on loomulikult ületamatu kooslus. See on peaaegu et püha roog, mille
maitse on meie geneetilisse koodi talletunud ja mille järele kaugel elavad
eestlased valulikku igatsust tunnevad.
Uuemal ajal on kiluleiba hakatud sobitama ka magusmaheda
hernekreemiga. Kilu ja hernes on samuti väga mõnus kooslus, mis lisaks maitseuuendusele
aitab ka silmailu pakkuda oma erkrohelise värviga. Kui juurde veel muna sättida, siis harmoneerub kirgasroheline muna erkkollase
kooslusega. Kiluvõileiva uuemast ja vanemast variandist inspireerituna saigi kokku komponeeritud kihiline leivatort, kus kokku neli erivärvilist korrust –
must leib, kollane munavõi, roheline hernekreem ja valge kodujuustu-kiluvaht.
Kõik mõnusad kodused toorained ja suurepäraselt kokku hakkavad maitsekooslused.
Vaatamata sellele, et tort on mitmekihiline, ei ole selle valmistamine liiga
keeruline. Koostisained peaksid olema ka suurema vaevata leitavad. Eriti siis,
kui kasutada Barbora veebipoodi, kus boonusena tuuakse kott vajalike koostisainetega
sulle ukse taha ja koogitegu võibki alata. 
Kihiline kilutort musta leiva, munavõi, hernekreemi ja kodujuustuga
Kogus: 8-10-le (22-cm
läbimõõduga koogivorm)

Tordipõhi mustast
leivast:
75 g taluvõid, sulatatuna
Munavõi:
100 g taluvõid, toasoojana
Soola
Veidi majoneesi
Hernekreem:
300 g rohelisi herneid (sügavkülmutatuna)
100 g Farmi toorjuustu, toasoojana
Soola
Kilu-kodujuustuvaht:
200 g Farmi kodujuustu (vajadusel nõruta pisut kuivemaks)
2 dl 35%-list koort, vahustatuna
2-3 lehte želatiini
100-150 g kilufileesid, tükeldatuna (sõltub, kui tugevat kilumaitset soovid)
Kaunistamiseks kilufileesid, keedetud vutimune, hakitud
murulauku jm
Valmista esmalt mustast leivast tordipõhi. Selleks jahvata
köögikombainis must leib peeneks puruks. Sega sulatatud võiga ja küüslaugupulbriga.
Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi
põhjale.
Munavõi jaoks keeda mune ca 8 minutit, jahuta kiirelt külma
vee all, koori ja sega tükeldatud võiga. Maitsesta soolaga. Kui munavõi tundub
liiga kuiv, lisa ka veidi majoneesi. Laota mustast leivast tordipõhjale.
Hernekreemi jaoks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud
vesi keemiseni. Kalla sinna sisse rohelised herned ja lase keema tõusta. Keeda
ca 3-5 minutit, jahuta siis sõelal külma vee all. Töötle köögikombainis koos
toorjuustu ja tilliga ühtlaseks kreemiks. Maitsesta vajadusel soolaga ja kui
segu tundub liiga paks, võid veidi rapsiõli lisada. Laota munavõikihile.
Viimase, kilu-kodujuustukihi jaoks, vahusta esmalt koor.
Võid kodujuustu köögikombainis peenemaks töödelda, kui eelistad peenema
struktuuriga kihti. Võid kasutada ka teralist kodujuustu. Sega kodujuust
vahustatud koore, tükeldatud kilufileede ja hakitud rohelise sibulaga.
Maitsesta soolaga ja sidrunimahlaga. Tõsta želatiinilehed külma vette ligunema.
Kuumuta potis veidi koort või piima ja tõsta sinna sisse nõrutatud
želatiinilehed. Sega kuni želatiin on lahustunud. Tõsta paar lusikatäit
kodujuustu-kiluvahtu kastrulisse lahustunud želatiinimassi sisse ja sega
kiirelt läbi (see järk-järguline segude ühendamine aitab ennetada želatiini
klompitõmbamist). Kalla nüüd želatiinisegu kodujuustu-kiluvahu juurde ja sega
kõik ühtlaseks. Kalla saadud mass hernekreemi peale. Tõsta tort jahedasse
vähemalt kolmeks-neljaks tunniks, kuni pealmine kiht on tarretunud.
Kaunista keedetud vutimunadega, kilufileede ja murulauguga.
Vutimune keetes on tark kasutada taimerit. Keevasse vette tõstetud vutimunad
keevad parajaks 2 minuti ja 40 sekundiga. Jahuta munad kohe jääkülma vee all, koori ja kasuta tordi kaunistamiseks. 

Postitus sündis koostöös Barboraga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.