Lähenevad jõulud viivad mõtted vältimatult jõululaua planeerimisele. Tahaks ju parimat ja samas ei tahaks end ka päevadeks kööki sulgeda, et siis jõuluõhtul ettavalmistamisest kurnatuna piltlikult köögist kurnatuna välja minestada. Nutikas oleks seega planeerida pisut ette ja kombineerida lauale lihtsaid ja samas maitsvaid kooslusi, mille ettevalmistamisega ei pea päris hulluks minema.

Mõned lihtsad ja toimivad ideed leiad loodetavasti edasi lugedes. Piltidel olevate pidulaudade pearoaks on siin Oskar Lihatööstuse eelküpsetatud lambaliha ja peekonirull, mis mõlemad vajavad vaid lihtsalt ahjus valmis küpsetamist. Juurde sobib siis sättida erinevaid jõululauale sobivaid lisandeid ja pidulik laud ongi üsna minimaalse vaevaga kaetud.

Siin pildil olev Oskari eelküpsetatud lambapraad on hea ja mugav võimalus, kuidas lihtsa vaevaga külluslik pidulaud katta. Lambapraad on küpsetatud lamba tagaosast sous vide meetodil ehk pikalt madalal temperatuuril küpsetades. Lambapraad on pakendis koos praeleemega, millest saab valmistada lihale seltsiks maitsva kastme.

Lambapraele võib lisandina seltsiks sättida seente ja karamelliste sibulatega odrakruupidest orsotot. Maalähedased maitsed sobituvad kokku üsna ideaalilähedaselt. Värskust võib lisada veel värvikireva ja magusa alatooniga hurmaa-granaatõunasalatiga, kuhu sätitud pisut ka soolakata fetajuustu.

Seente ja karamelliste sibulatega orsoto

Aeg kokku 1 hour
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 pakk Oskari lambapraadi

Karamellised sibulad

  • 2-3 punast sibulat õhukeste poolratastena
  • 2-3 sl oliiviõli
  • Soola

Orsoto

  • 4 dl odrakruupe
  • 1 sibul hakituna
  • 2-3 küüslauguküünt hakituna
  • 8 dl kana- või veisepuljongit
  • 1 dl valget veini
  • 400 g seeni tükeldatuna
  • Värsket tüümiani hakituna
  • Serveerimiseks rukolat
  • Oliiviõli
  • Soola ja pipart
  • Tubli sorts trühvliõli soovi korral

Valmistamine

  • Karamelliste sibulate jaoks kuumuta pannil vaiksel kuumusel õli ning prae sibulaid nõrgal tulel umbes 30 minutit, kuni nad on karamellistunud. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Kuumuta teisel pannil keskmisel kuumusel oliiviõli ning prae pannil seeni koos mõne tüümianioksaga. Prae kuni seened on läbi küpsenud. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta kõrvale.
  • Orsoto valmistamise jaoks loputa esmalt odrakruubid külma vee all. Nõruta sõelal. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Prae sibulat umbes 7-8 minutit, lisa siis küüslauk ja hauta need koos läbi. Lisa pannile sõelal kuivemaks nõrutatud odrakruubid ja kuumuta õli sees korraks läbi. Kalla siis pannile vein ja lase korraks keema tõusta. Lisa puljong, lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja hauta siis vaiksel kuumusel kaane all umbes 30-40 minutit, kuni kruubid on soovitud pehmusega. Lisa pool eelnevalt praetud seentest, sega läbi ja hauta veel veidi. Maitsesta orsoto soola ja pipraga. Serveerides tõsta orsoto taldrikule või vaagnale, lisa ülejäänud seened, karaemellised sibulad ja rukola. Nirista soovi korral üle veel trühvliõliga või tavalise oliiviõliga ja serveeri koos lambalihaga.

Lisaks orsotole sobib siia kooslusesse sobitada kergemat ja veidi magusa alatooniga hurmaa ja fetajuustu salatit.

Värske salat hurmaa, granaatõunaseemnete ja fetajuustuga

Küpsetusaeg 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 100 g beebispinatit
  • 1 hurmaa viilutatuna
  • 1 punane sibul poolratastena
  • 1 granaatõuna seemned
  • 100 g fetajuustu
  • Soola ja pipart

Salatikaste

  • 2 sl sidrunimahla
  • 1 tl mett
  • 3-4 sl oliiviõli
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Sega esmalt kokku salatikastme ained. Sega beebispinat osa salatikastmega. Laota spinat salativaagnale. Säti sinna peale hurmaaviilud, punase sibula poolrattad, väiksemaks murendatud fetajuust ja granaatõunaseemned. Nirista peale ülejäänud salatikaste. Serveeri kohe.

Oskari peekonirull krõbedate sinepi-küüslaugu kartulilapikute ja peekonisse mässitud spargliga

Oskari peekonirull on sea kondita ja kamarata küljeliha, mida on maitsetaimedega marineeritud ja siis rulli keeratud. Et liha küpsetamisel vormis püsimiseks, on rull nööriga kinni seotud. Liharull tuleks lihtsalt ahjus valmis küpsetada kuni liha on küps ja pealispind krõbe. Sinna juurde sobib sättida ahjus krõbedaks küpsetatud sinepi-küüslaugu kartulilapikuid ja peekonisse keeratud sparglit.

Lapikuks surutud ahjukartulid on mõnus vaheldus tavapärastele ahjukartulitele. Sinepist ja küüslaugust maitselisa saanud kartulid on maitsvad ka niisama süües, kuid sobivad hästi ka kõrvalroaks liha juurde. Kasuta enam-vähem ühesuuruseid väiksemaid kartuleid. Väga efektsed jäävad ka punase koorega kartulid.

Krõbedad sinepi-küüslaugu kartulilapikud

Aeg kokku 55 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 kg soovitavalt ühesuuruseid väiksemaid kartuleid
  • 2 sl oliiviõli
  • 2 sl täisterasinepit
  • 3 küüslauguküünt peenestatuna
  • 2 tl mett
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Keeda soolaga maitsestatud vees kartuleid umbes 15 minutit, kuni nad on peaaegu pehmed. Kurna ja jahuta veidi. Sega kausis kokku oliiviõli, sinepi, küüslauk, mesi ja tüümian. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kartulid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajuta kas kööginoa küljega või kartulinuiaga lamedaks. Piserda igat kartulilapikud sinepi-küüslaugukastmega. Tõsta eelkuumutatud ahju 200 kraadi juurde ja küpseta umbkaudu 15-20 minutit, kuni kartulite pind on kuldne ja krõbe. Soovi korral võid küpsemise lõpuosas kartulitele peale puistata ka riivitud parmesani juustu. Tõsta ahjust ja serveeri kohe.

Sparglid peekonis on hästi lihtne ja mõnus lisand, kus särtsakasroheline spargel saab endale selga soolaka peekonikuue. Koos peekoniga küpseb spargel mõnusalt mahlaseks ja peekoni soolakas maitse aitab ka sparglist parima välja tuua.

Sparglid peekonis

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 400 g värskeid spargleid
  • 100 g Oskari toorsuitsupeekonit
  • Soola ja pipart
  • Oliiviõli
  • Sidrunimahla

Valmistamine

  • Puhasta sparglid ja vajadusel koori alumine puitunud osa kartulikoorimisnoaga. Keera iga spargli ümber üks viil Oskari toorsuitsupeekonit. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel oliiviõli ja prae siis pannil peekonisse keeratud spargel mõne minut jooksul mõlemalt poolt kergelt läbi. Maitsesta soola, pipra ja tibakese sidrunimahlaga. Serveeri kohe.

Loodetavasti saab siit mõned ideed, mida õnnestub ka jõululauale sättida ning tänu millele saab veidi pealetükkivat jõulustressi vaigistada.

Postitus sündis koostöös Oskar Lihatööstusega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.