Käes on jõulud. See on aeg, kus jõulutuled ja -küünlad aitavad rasket ja pimedat aega valgustada ja üle elada. Paratamatult kipud sel ajal pisut härdamaks ja emotsionaalsemaks muutuma. Natuke võtad kokku oma lõppema hakkavat aastat ja teed pisut ka järgmiseks aastaks plaane. Proovid leida aega oma kallite jaoks ning mõelda ka nende peale, keda enam meiega koos ei ole. Üritad hellitada oma peret ja külalisi ka pisut hõrgumate roogadega, kui muidu igapäevaselt kombeks.
Hiljuti üllatas Tallink mind hästi vahva pakikesega, kuhu oli komponeeritud erinevaid hõrgutisi nende jõulubufee laualt. Valik oli rikkalik ja põnev ja seetõttu võtsin südame rindu ja küsisin mõne nende hittroa retsepte. Minu suureks rõõmuks ja üllatuseks nad mulle neid retsepte ka jagasid. Kõik head lihtsad teha ja samas igati peolaua väärilised. Kuna pidude hooaeg on nüüd ametlikult alanud ja pikad jõulupühad ees ootamas, siis jagan neid maitsvaid ja mõnusaid kooslusi hea meelega ka oma blogi vahendusel. Kui soovid neid ja lisaks veel paljusid-paljusid maitsvaid roogi laevadel nautida, siis seda on võimalik teha kuni detsembri lõpuni. Ole valmis selleks, et Tallinki jõulubufee valikus on 150 erinevat rooga alates teada-tuntud traditsioonilistest jõulutoitudest kuni uute põnevate kooslusteni välja.
Mina katsetasin läbi kaks veganitele sobivat rooga – porkkala ehk taimse lõhe ja päevalilleseemnetega röstitud peedi ning rootslaste ajatu jõululaua klassiku kreveti skageni.
Minu üheks suureks lemmikuks on juba aastaid skagen. Kreveti skagen või siis skagenröra. Piinlikult lihtsa valmistuskäiguga valmiv roog on alati pidulaua staariks.
KREVETI-SKAGEN
Koostisosad
- 500 g kooritud krevette
- 300 g majoneesi
- Hakitud värsket tilli
- Soola ja pipart
- sidrunimahla
Valmistamine
- Tükelda kooritud krevetid väiksemaks. Lisa majonees, tükeldatud till ja sidrunimahl, sega läbi ja maitsesta soola ja pipraga. Valmis rooga serveerida rukkileival, näkileival või röstitud saial.
Üllatajaks olid päevalilleseemnetega ahjus röstitud peet. Samuti väga lihtne retsept ja tulemuseks oli peedid, mis maitsesid lihtsalt niii hästi! Retseptis ettenähtud vahtrasiirupi asendasin meie oma kodumaise kasesiirupiga. Siirupine magushapu maitse harmoneerub peedi maalähedase maitsega ideaalselt. Sellist ahjupeeti võib pakkuda jõuluprae lisandiks või siis väikese edasiarenduse käigus peet hoopis salativormistusse sättida. Mulle meeldis hästi see, kuidas magushapu peet hakkas tööle kitsejuustuga kombineeritult.
RÖSTITUD PUNAPEET PÄEVALILLESEEMNETEGA
Koostisosad
- 500 g keedetud- või ahjupeedi sektoreid
- 3-4 sl päevalilleseemneid
- 3 sl kase- või vahtrasiirupit
- 2 sl balsamico veiniäädikat
- Värsket rosmariini hakituna
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Sega kõik koostisosad omavahel. Tõsta ahjuplaadile ja rösti ahjus 180 C juures umbes 25 minutit.
- Kui soovida salatina serveerida, piserda rukolat oliiviõliga ja laota salatitaldrikule. Tõsta sinna peale röstitud peet koos päevalilleseemnetega. Võid lisada ka kitse- või fetajuustu, mis sobib sinna kooslusesse imehästi.
Hästi põnev toit oli suitsumaitseline porgand, mis aimab järgi suitsulõhet. Suitsumaitseline porgand on hästi mõnus amps, mida sobib nautida nii vegantoitujatel, aga ka kõigil neil, kes lihtsalt põnevaid maitseid hindavad.
PORKKALA ehk taimne „lõhe“
Koostisosad
- 3-4 suuremat porgandit
Marinaad
- 2 tl Liquid Smoke maitsevedelikku
- 1 sl sl valge veini äädikat
- Soola
- 1 dl rapsiõli
Valmistamine
- Tõmba porgandist kartulikoorimisnoaga õhukesed laastud. Sega marinaadiained ja kalla marinaad porgandilaastudele. Tõsta kõik vaakkumkotti ja küpseta veeaurus 90 kraadi juures 5-10 minutit. Jahuta.
Vasta