Nagu igal aastal, on jõuludele eelnev aeg kiirete toimetamiste päralt ja kogu aeg on tunne, et üks päev jääb ikka puudu, et kõigega valmis jõuda. Õnneks on sel aastal jõulud kohe peale nädalavahetust, mis laseb unistada sellest, et nädalavahetusega saab suurema kiirustamisega ühele poole ja jõuab rahulikult hoo maha võtta. Et siis rahulikult nautida jõuluõhtut, olla koos omade ja armsatega, teha ekraanipaastu ja mängida koos näiteks lauamänge. Vahel ei olegi midagi muud vaja. Kõigil on järsku kõigi jaoks aega ja suudame omavahel suheldes laused lõpetada ja mõttega teiste juttu kuulata.

Ilmselgelt on aga jõulude ajal teemaks pidulaua katmine. Ühest küljest on hinnas kõik vanad head traditsioonilised toidud, kuigi vahel tahaks ka midagi pisut erilisemat. Need toortatrajahust pätsikesed on just sellised, mis ei kuulu küll traditsiooniliste jõulutoitude hulka, kuid on samas oma olemuselt ja maitsekombinatsioonilt sellised, mis ei tohiks samas kellegi jaoks liiga uudne ja ootamatu olla ehk siis ka vanaisa pistab selle mõnuga põske, kui talle seda pühade ajal pakkuda.

Nende puhvikeste valmistuskäik on sarnane tuuletaskute valmistamisele ehk siis taina valmistamise jaoks tuleb esmalt vesi keema lasta koos võiga, hiljem munad, jahu ja juust sisse segada ja alles siis saab puhvikesi küpsetama hakata. Hästi mõnusad on need ka niisama suhu pistmiseks, kuid peolauale võib sättida neid soolaka kreemjuustu-suitsulõhe täidisega, mis annab eriti rikkaliku ja mõnusa maitsekombinatsiooni. Toortatrajahust valmistades ei kerki nad küll nii kohevaks kui nisujahuga valmistades, samas ikkagi piisavalt kohevaks selleks, et sinna sisse väike tasku tekitada, kuhu siis lõhekreemi ja pisut ka kalamarja vahele sättida. Ja maitse puhul on minu isiklik eelistus küll toortatrajahust valmistatud pätsikeste poolel. Võrreldes nisujahuga variandiga on need palju maitserikkamad. Tervislikumad niikuinii ning tänu toortatrajahu kasutamisele ka gluteenivabad.

Seega, tasub pidulaua menüüplaanidesse võtta küll.

Juustupätsikesed toortatrajahu ja lõhekreemiga

Aeg kokku 50 minutes

Koostisosad

Juustupuhvid

  • 100 g võid
  • 2,5 dl vett
  • ½ tl soola
  • 2,5 dl toortatrajahu
  • 4 suuremat muna
  • 100 g riivitud juustu
  • Värsket tüümiani hakituna
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Kaunistamiseks kalamarja soovi korral

Lõhekreem:

  • 300 g kreemjuustu toasoojana
  • Veidi majoneesi
  • 200 g kuumsuitsulõhet tükeldatuna
  • Värsket tilli hakituna
  • Soola pipart
  • sidrunimahla

Valmistamine

  • Kalla potti vesi, lisa või ja sool ning lase keema tõusta. Alanda kuumust keskmiseni ning lisa toortatrajahu. Sega puulusikaga, kuni tainast vormub pall, mis lööb anuma külgedelt lahti. Sega edasi keskmisel kuumusel paari minuti jooksul. Tõsta pott või pann tulelt ja jahuta tainast paari minuti jooksul seda pidevalt segades. Kui tainas on soe ja mitte enam kuum, lisa ükshaaval munad. Iga järgmine muna lisa siis, kui eelmine muna on korralikult taina sisse segatud. Kui munad on taina sisse segatud, lisa riivitud juust, hakitud värske tüümian ja paar keerdu musta pipart pipraveskist. Vormi tainast teelusika abil või käte vahel väikesed pallikesed ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Eelkuumuta ahi 220-210 kraadini, aseta juustupallid ahju ja küpseta 10 minutit. Alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta veel ca 15-20 minutit, kuni juustupallid on kuldsed.
  • Täidise valmistamise jaoks sega kreemjuust koos majoneesiga ühtlaseks kreemiks. Lisa väiksemaks rebitud lõhetükid ja maitsesta soola, pipra, sidrunimahla ja värske hakitud tilliga.
  • Lõika juustupätsikestelt „kaas“ pealt ära ja tõsta sinna sisse lusikatäis kreemi. Puista peale värsket tilli, soovi korral lisa ka veidi kalamarja ja tõsta „kaas“ tagasi peale. Serveeri kohe.

Kui sind aga kiusab veel jõulukingimure, siis üheks ideeks on kinkida mett, aga mitte niisama mett, vaid tatraõie mett. Mina leidsin enda jaoks tatramee pooljuhuslikult, kui väikeses Tõstamaa alevis asuvas aiapoes avastasin tumeda värvusega meepurgi. Lähedalasuva mesiniku poolt purki sätitud mesi osutus nii maitsvaks, et ostsin endale kohe mitu purki varuks ja kõigile, kes meie juurde suvel sattusid, tegin ka reklaami. Tatramesi on nimelt lisaks tumedamale värvusele ka oluliselt maitserikkam. Mee maitse on mõrkjalt karamelline ja hoopiski vähem lääge, kui tavaline mesi.

Asja veidi uurides selgus, et tatramett peetakse kõige kasulikumaks meeks, kuna tatramesi sisaldab võrreldes heledate meesortidega palju rohkem vitamiine ja mikroelemente. Oma mikroelementide koostiselt on tatramesi sarnane vereseerumile. Tatramee raviomadused on võimsamad kui tavalisel heledal meel, aidates toetada nii vereringet kui närvisüsteemi, soodustades seedimist ja aidates kõrvaldada põletikke. Omalt poolt võin lisada, et minu meelest on tatramesi oma kergelt mõrkja karamellise maitsega ka kõige maitsvam mesi heledate ja läägemate meesortide kõrval. Tatramett igast poest paraku ei leia, samas on RemedyWay tatramett siiski mitmes poes saadaval ja kui poest ei leia, siis saab ka kodulehelt tellida. Mina olen igal juhul juba mõnda aega täiesti tatramee usku pööranud.

Tatramett müüakse järgmistes poodides: suurtes Selverites (gurmeeletis), kõigis Prisma Peremarketid, suurtes Rimi EestiMaxima Eesti ja Coop Eesti Konsumites, Maksimarketites, StockmannKaubamaja Toidumaailmas, Delice & Solaris toidupoedLõunakeskuse TaluturgPärnu Keskuse TaluturgPromenaadi TalupoodGardest, ja e-poes: https://remedyway.ee/product/pid/688/bid/15765

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.