Lasanje on kindlasti paljude jaoks üheks lemmikuks. Kihiline ja külluslik vormiroog on küll paras kaloripomm, kuid samas maitsev ning kõhtu täitev kooslus. Võtad tüki, mõnuled süües ja hiljem nendid pool päevasest kaloraažist ongi saavutatud 🙂
Oluliselt kalorivaesem kapsalasanje on leevenduseks ja lahenduseks neile, kes liigseid kaloreid pisut pelgavad või siis nisugluteeniga või süsivesikutega liialt ei sõbrusta. Kõik eelpool mainitud patud on selles lasanjes lahendatud, sest süsivesikuterohke pasta roll on siin vormiroas kapsalehtede kanda.
Hetkel tuleb lasanjeplaatidena kasutada talviselt tugevate lehtedega kapsaid, kuid ootan juba pikisilmi, kui kevade poole müügile saabuvad noored erkrohelised kapsad. Kindlasti tuleb see roog sellise õrna ja noore kapsaga valmistatult võrratult mõnus ja hoopis teistmoodi. Samuti tasub siis lühendada ka küpsetamisaega, sest noor kapsas vajab oluliselt vähem kuumtöötlemist. Seniks aga tuleb kihid valmis lappida talvise kapsapea tugeva ihuga lehtedest.
Kapsalasanje veisehakklihaga
Koostisosad
- 1 kapsapea lehed eraldatuna
- 1 sibul hakituna
- 2 küüslauguküünt hakituna
- 500 g veisehakkliha (nt Liivimaa Lihaveise hakk
- 400 g purk purustatud tomateid
- 1 sl palsamiveiniäädikat
- Värsket basiilikut
- 250 g mozzarella juustu riivituna
- 200 g juustu riivituna
- Soola ja pipart
- Veidi suhkrut
- Oliiviõli
Valmistamine
- Eralda kapsajuurika kohalt lahti lõigates ükshaaval kapsalehed. Kui kapsalehed rebenevad, ei ole sellest midagi, sest vormiroas saab need üksteise peale lappida. Jämedamad kapsarootsud võid välja lõigata. Kuumuta suuremas potis soolaga maitsestatud vesi ja tõsta sinna sisse kapsalehed. Keeda paar minutit (vajadusel osade kaupa) ja tõsta siis sõelale nõrguma.
- Kuumuta pannil veidi õli ning hauta sibulat ja küüslauku keskmisel kuumusel 7-10 minutit. Lisa pannile siis veisehakkliha, haruta peenemaks ja prae, kuni liha on värvi muutnud. Lisa pannile purustatud tomatid ja palsamiveiniäädikas. Maitsesta soola, pipra ja tibakese suhkruga. Lisa kastmele ka veidi peenemaks rebitud basiilikulehti.
- Laota ahjuvormi põhjale osa tomatikastmest. Sellele säti kiht kapsalehti ja kapselehtedele laota osa riivitud mozzarellast ja juustust. Sinna peale laota taas kapsalehed ja korda siis kõike uuesti. Viimaseks kihiks peaks jääma juustuga kaetud kapsas.
- Tõsta eelkuumutatud ahju ja küpseta 170-180 kraadises ahjus ca 45 minutit, kuni juust on kuldne ja sulanud. Võid alguses küpsetada vormi küpsetuspaberi ja fooliumiga kaetult ja siis poole pealt katte eemaldada. Nii väldid pealispinna liigset pruunistumist ja tagad vormi ühtlase läbiküpsemise.
- Serveerimisel lisa täiendavalt värsket basiilikut.
Vasta