Need vanakooli lihapirukad on täpselt sellise maitse ja olemisega, mida mäletad ka vanaema tehtud lihapirukate peale mõeldes. Ei midagi liigset ega ühtegi uue aja moodsat trendimaitset, vaid kõik vanad head ausad maitsed.
Tuleb tunnistada, et just nii on nad maailma parimad!
Selle retsepti näppasin Oma Maitse Liha eri jaoks Tõstamaal tegutsevast Anu Pagarist. Need pirukaid küpsetatakse valmis varahommikuti, et siis päeval saaksid kõik pirukasõbrad värskete ja kui hästi läheb, siis ka soojade saiadega maiustada. Nii harjusingi suvel sättima oma poeskäike just nendele päevadele, kui oli lootust Anu Pagari värskeid pirukaid poest osta. Lihapirukad olid alati need, mida pirukavalikust lasin endale kaasa pakkida. Hea kiirel päeval haarata, kui lõunasöögi valmistamiseks mahti ei jää või siis hoopis külaliste ootamiseks lauale sättida.
Anu Pagari vanakooli lihapirukad
Koostisosad
Pärmitainas
- 500 g jahu
- 2 sl suhkrut
- 2 tl soola
- 60 g võid toasoojana
- 25 g presspärmi
- 3 dl käesooja vett või piima
- Muna lahtiklopituna määrimiseks
Täidis
- 300 g segahakkliha
- 2 muna keedetuna
- 2 sibulat
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Pärmitaina valmistamiseks lahusta pärm väheses käesoojas vees või piimas. Sega juurde ülejäänud vesi või piim. Sega omavahel jahu, suhkur ja sool ning ühenda siis pärmivedelikuga. Sega juurde toasoe või ja sõtku siis tainast seni, kuni see on läikiv ja lööb kausi küljest lahti. Jäta rätiga kaetult sooja kohta vähemalt tunniks kerkima. Taina mass peaks selle jooksul kahekordistama.
- Täidise valmistamise jaoks keeda hakkliha soolaga maitsestatud vees ca 10-15 minutit. Kurna sõelal. Aja läbi hakklihamasina koos tükeldatud sibulaga ja lisa siis tükeldatud keedumuna. Maitsesta mass soola ja pipraga. Võid hakkliha peenestada ka köögikombaini abil.
- Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal laiali ja lõika tainast ca 10×10 cm ruudud. Aseta igale ruudule umbes supilusikatäis lihatäidist ja keera siis tainas täidise ümber. Tõsta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt munaga ja küpseta siis eelkuumutatud ahjus 220-230 kraadi juures ca 10-15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldsed.
Anu Pagari toimetamistega saad end kurssi viia SIIN ja kui satud Tõstamaa kandis liikuma, siis tasub selle pagaritöökoja toodangut kindlasti kaasa osta. Sealtsamast saab ka tellida torte ja kringleid.
Vasta