Hetkel, kui pered kõik kodus koos lastega päevi õhtusse veeretavad, on kindlasti paljudel võimendunud see igapäevane peavalu ehk küsimus sellest, mida süüa teha. Kolm korda päevas perele toitu pakkuda ja eelnevalt ka poenimekirju koostada on kohati täiskohaga töö. Ilmselgelt on eelistatud need retseptid, mille puhul saab kiirelt ja lihtsa vaevaga kogu perele sobiva toidu valmis. Kana-klimbisupp, karjase pirukas ja boršisupp on meil ikka aeg-ajalt menüüs just selle tõttu, et nii saab vähemalt ühe toidukorra kohale linnukese tõmmata ja korraks toidumure ühele poole. Vahel rakendan ka pere teisi liikmeid ja delegeerin mõne toidukorra neile. Annab igati vahvaid tulemusi. Aga kui jälle järjekord minuni jõuab, siis üheks selliseks tagatasku kiireks lihtsaks retseptiks on koorene lõhesupp.
See lõhesupp on võluv oma lihtsuses ja maitsetäiuses. Kooreses leemes kergelt läbiküpsenud mahlane lõhe koos köögiviljadega moodustab igati nauditava maitsetäiuse. Supi köögivilju võid vastavalt hooajale kombineerida. Siia supi sisse sobib hästi ka näiteks roheline hernes. Lõhetükid võid lisada supi sisse siis, kui oled poti tulelt juba ära tõstnud. Kuuma leeme sees küpsevad need parajalt läbi ja samas puudub oht neid üle keeta.
Koorene lõhesupp köögiviljadega
Koostisosad
- Ca 10 cm jupp porru valget või helerohelist osa tükeldatuna
- 2 keskmise suurusega porgandit tükeldatuna
- 1 l kalapuljongit nt FS Goodsi kalapuljongit
- 2 keskmise suurusega kartulit tükeldatuna
- 1 väikesem brokoli õisikutena
- 300 g lõhefileed tükeldatuna
- 150 g toorjuustu
- Soola ja pipart
- Värsket tilli hakituna
- Veidi võid ja õli
Valmistamine
- Kuumuta poti põhjas keskmisel kuumusel õli ja või ning hauta siis porrut ja porgandit rasvaines minutijagu. Nii muutub porru maitse mõnusamaks ja porgandis sisalduv karoteen muutub meie keha jaoks paremini omastatavaks. Väldi pruunistamist. Lisa siis potti puljong ja tükeldatud kartul. Lase keema tõusta, keeda mõned minutid ja lisa siis toorjuust ning brokoli. Sega, kuni toorjuust on sulanud. Keeda veel paar minutit ja tõsta siis pott tulelt ja lisa tükeldatud lõhe. Kata pott kaanega ja lase kalal järelkuumuses küpseda. Lisa supile ohtralt värsket hakitud tilli ja maitsesta vajadusel soola ja pipraga.
Retsept sündis koostöös Barboraga.
Vasta