Pühad on kohe ukse ees ja vaatamata eriolukorrale saab oma koduses ringis pühi tähistada küll. Ja mis pühad need oleks, kui lauale pühadetoite ei sätitaks. Kindlasti jäävad seekordsed lihavõtted kauaks meelde, nagu ka kogu see kevad, mis oma ulmelise stsenaariumiga tekitab vahel tunde, et oled mingisse veidrasse filmi sattunud.

Samas, päevad pikenevad, lindude sädistamine muutub järjest häälekamaks ja päike käib aina kõrgemalt. Tähistagem siis oma pere ringis lihavõtteid väärikalt, sest tegemist on külluse ja maitsete pühaga nii neile, kes vana kombe kohaselt on eelnevalt kasinama perioodi paastumise näol lõpetanud, aga ka neile, kes lihtsalt kevade saabumist pühitseda soovivad. Nüüd on õige aeg lauale sättida värvikirevaid ja värskusest pakatavaid toite, mis paitavad nii silma kui kõhtu ning aitavad hallist nukrast aastaajast välja tulla, karantiini nauditavamaks muuta ning ootusärevusest pakatavat saabuvat kevadet nautida.

Šoti munad ehk krõbeda koorikuga lihaümbrises küpsenud vutimunad on tõeline maiuspala kõikidele liha- ja munasõpradele. Kui klassikalised Šoti munad on valmistatud kanamunaga, siis vutimuna on siin väga nutikaks asenduseks. Nii saab endale isegi mitu muna põske pista kartmata, et kõht kohe täis saab. Selliseid Šoti mune võib serveerida nii soojalt kui ka külma suupistena.

Šoti munad vutimunaga

Aeg kokku 45 minutes

Koostisosad

  • 12 vutimuna
  • 300 g hakkliha
  • 1 tl küüslaugupulbrit
  • Soola ja pipart
  • 2 sl hakitud värsket peterselli
  • 1 dl hästi peenelt riivitud parmesani juustu
  • 2 kanamuna lahtiklopituna
  • 1-1,5 dl panko paneeringut või riivsaia
  • Õli friteerimiseks

Valmistamine

  • Tõsta esmalt vutimunad keevasse vette ja keeda 2 minutit ja 30 sekundit. Keemise ajal pane valmis kauss jääkülma veega. Kohe kui aeg on täis, tõsta munad külma vette. Keetmise täpse aja mõõtmiseks kasuta taimerit, nii jäävad vutimunade kollane mõnusalt poolvedel. Koori jahtunud munad.
  • Sega hakkliha küüslaugupulbri ja soola-pipraga. Jaga hakkliha 12-ks osaks ja vormi igast osast lapik ühtlase paksusega ketas. Puista sinna peale hakitud peterselli, tõsta keskele keedetud vutimuna ja vormi siis munale ühtlane hakklihakiht ümber. Püherda hakklihapalli esmalt riivitud parmesani juustus, siis lahtiklopitud munas ja siis panko paneeringus või riivsaias. Kuumuta kastrulis õli kuumaks (kuumust võid kontrollida õli sisse visatud saiatükiga, see peab koheselt mullitades küpsema hakkama). Tõsta šoti munad kuuma õli sisse ja friteeri igast küljest kuldseks. Tõsta vahukulbiga õli seest välja majapidamispaberile nõrguma. Serveeri kas soojalt või külmalt.

Mõned lahendused on nii lihtsad ja samas geniaalsed. Just selliseks võib nimetada lihtsa vaevaga valmistatud kelmikalt purpurse raamistusega pühademune, mis iga pidulaua särama löövad. Juurde paku kas meelepärast majoneesi – muna majoneesiga on ju teada-tuntud maitseklassika, või siis erkrohelist petersellipestot. Võid neid kirkavärvilisi mune ka enda lemmikusse rohelisse salatisse sättida.

Värvilised peedimahlas kümmelnud pühademunad

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4 kanamuna
  • 3 dl peedimahla
  • Meelepärast majoneesi

Petersellipesto

  • Suur punt peterselli
  • 1,5 dl õli
  • 1-2 küüslauguküünt
  • Peotäis päevalilleseemneid
  • 50 g riivitud juustu
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Keeda mune soolaga maitsestatud vees 8-10 minutit. Jahuta kiirelt külma vee all ja koori. Tõsta munad peedimahla sisse nii, et nad oleksid üleni kaetud ja jäta umbes kaheks tunniks seisma. Ära liiga pikalt mune värvi, sest muidu imbub punane värv munakollaseni välja.
  • Sel ajal kui munad peedimahlas kümblevad, valmista petersellipesto. Selleks tõsta kõik pesto koostisosad köögikombaini või purustajasse ja töötle ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Poolita munad, säti vaagale ja serveeri koos petersellipesto ja majoneesiga.

Retseptid ilmusid kevadises Toit&Trend ajakirjas.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.