Küpsed ja kuldsete põskedega aprikoosid on poodidesse ja turgudele jõudnud. Pehmepõsised ja suvisel ajal mesimagusad viljad sobivad hästi erinevates kookides kasutamiseks.
Siin koogis küpsevad aprikoosid külluslikus mandlitäidises, mis on pisut särtsu ingverilt saanud. Mandlijahust täidis meenutab oma olemuselt martsipani ja magusmõrkjad aprikoosid sobituvad sinna maitsekooskõlla suurepäraselt. Kui aga aprikoose käepärast ei ole, võid sama kooki meisterdada näiteks rabarberiga, vaarikate või ka õuntega.
Ingverimaitseline aprikoosi-mandlikook
Portsjonit 8
Koostisosad
Koogipõhi
- 200 g jahu võid kasutada speltajahu
- 100 g võid külmana ja tükeldatuna
- Näpuotsatäis soola
- 3 sl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
- 1 tl DanSukkeri vanillisuhkrut
- 1 munakollane
- 1-2 sl külma vett
Mandlitäidis
- 100 g võid toasoojana
- 1 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
- 2 muna
- 140 g mandlijahu või peeneks jahvatatud mandleid
- 2 sl jahu
- Pöidlasuurune jupp ingverit peenelt riivituna
- 8 aprikoosi
- DanSukkeri heledat siirupit
Valmistamine
- Koogipõhja jaoks töötle võikuubikud, jahu ja sool köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa suhkur ja vanillisuhkur ning munakollane, töötle ühtlaseks ja lisa siis nii palju vett, et moodustuks tainapall. Kummuta tainas ca 22 cm läbimõõduga koogivormi ja suru näppude abil koogivormi põhjale ja külgedele.
- Mandlitäidise jaoks töötle toasoe või koos suhkruga mikseri abil kohevaks ja heledaks. Lisa ühekaupa munad (võid sinna ära kasutada ka koogipõhjast üle jäänud munavalge). Järgmisena lisa mandlijahu või purustatud mandlid, riivitud ingver ja jahu. Kalla täidis koogipõhjale ja silu ühtlaseks. Suru otsapidi täidise sisse sektoriteks lõigatud aprikoosid. Tõsta kook ahju 170-180 kraadi juurde ja küpseta 40-50 minutit või seni, kuni kook on pealt kuldne. Pintselda kooki pealt suhrkusiirupiga ja lase veidi jahtuda enne kui koogi lahti lõikad.
Postitus sündis koostöös DanSukkeriga.
Vasta