Tõenäoliselt on igaüks valmistanud või vähemalt söönud pannile lahti särisema löödud muna või grillinud kuumadel sütel vardasse aetud liha, kuid grillitud või praetud juust ei pruugi olla seni veel kõigile tuttav. Tunnistust annab sellest kasvõi napp praejuustude valik meie poodides ja vahel tuleb mitu kauplust enne läbi sõita, kui praejuustu lõpuks kätte saad. Nüüdseks on olukord siiski paremaks muutunud ja igati väärt kodumaist päritolu praejuustu leiab nüüd Mo Saaremaa märgi alt.

Siin on praejuust nii tomati-baklažaanihautisega koos serveerituna kui ka kinoaga salatisse sätituna
Selline mõnus praejuust võiks olla igal jaaniõhtusel peolaual. Kipub kiiremini otsa saama, kui muu kraam 😉

Mo Saaremaa prae- ja grilljuust on inspireeritud Kreeka ja Küprose päritolu kefalotyri tüüpi juustust, mis on tuntud oma soolaka intensiivse maitse ja hamba all kergelt kriuksuva oleku järgi. Seda tüüpi juustud on hästi levinud paljudes Vahemerega piirnevates riikides. Juust erineb tavalisest võileivajuustust seetõttu, et tema sulamispunkt on kõrgem ja seetõttu on võimalik teda praadida või grillida ilma, et ta pannil lihtsalt laiali sulaks. Samas võib sedasama juustu edukalt ka praadimata süüa või võileivale sättida, sest maitse on tal väga hea ka ilma kuumtöötlemata, kuigi tõeliselt särama lööb see pärl ikkagi värskelt pannilt või grillilt serveerituna, kui krõbe kuldne koorik hakkab sulanud kreemise sisuga flirtima.

Üheks võimaluseks on sobitada praetud juustule seltsi mõnus maguhapukas ja parajalt vürtsikas baklažaani-tomatihautis, mida võib siis krõbedaks grillitud saiaviilule tõsta ja sinna peale praetud või grillitud juustu viilu troonima sättida. Väga maitsev kooslus nii suupistena serveerituna või siis grillilauale sätituna, kus igaüks saab endale baklažaanihautist koos juustuga ise taldrikule tõsta.

Baklažaani-tomatihautis Mo Saaremaa praejuustuga

Aeg kokku 1 hour 10 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 2 pakki ehk 400 g Mo Saaremaa prae- ja grilljuustu 1-1,5 cm paksusteks viiludeks lõigatuna
  • 2 baklažaani
  • 4-5 sl oliiviõli
  • 4 küüslauguküünt hakituna
  • 1 tšillipipar hakituna
  • 3 hästi küpset tomatit hakituna või 300 g purustatud tomati konservi
  • 2 sl tomatipastat
  • 1-2 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 2 tl jahvatatud paprika pulbrit väga mõnus jääb ka suitsutatud paprika pulber
  • 1 loorberileht
  • Suhkrut maitse järgi
  • Soola ja pipart
  • Sidrunimahla
  • Värsket hakitud koriandrit tilli, peterselli või basiilikut
  • Ciabattat või lavašši viilutatuna ja krõbedaks grillituna

Valmistamine

  • Torgi baklažaanile kas noa või kahvliga augud sisse ja aseta tervena kas grillile või ahju. Grillil küpsetades keera baklažaani nii, et ta saaks igast küljest küpseda. Nahk võib ka kõrbema minna, sest hiljem tuleb see niikuinii ära koorida. Grilli seni, kuni vilja sisu on pehme. Ahjus küpseta baklažaani umbes tund aega paar korda keerates, kuni vili on üleni pehme. Tõsta ahjust või grillilt, jahuta ja koori. Haki baklažaani sisu peeneks.
  • Kuumuta pannil õli ning hauta küüslauku, kuni see on läbipaistvaks muutunud. Lisa hakitud tšillipipar, tükeldatud tomat, tomaptipasta, vürtsköömned, paprikapulber ja loorberileht. Lisa ka soola, pipart ja suhkrut ning 1 dl vett. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust, kata pann kaanega ja hauta 10-12 minutit aeg-ajalt segades. Lisa nüüd tükeldatud baklažaan. Sega läbi ja hauta koos baklažaaniga veel 10-15 minutit. Kontrolli maitseid ja vajadusel lisa ka soola, pipart või suhkrut. Lisa maitseks veel sidrunimahla ja hakitud värskeid ürte.
  • Kuumuta pannil pisut õli ja prae juustu ning saia kuuma õli sees mõned minutid, kuni need on kuldsed. Võid need ka grillil valmistada.
  • Serveerides tõsta saiale tomati-baklažaanihautist ja lisa sinna grillitud juust. Söö kohe.

Köögiviljahautisele võib lisaks pakkuda praejuustuga salatit, kus krõbeda koorikuga juustule täiendust andmas päikesekuivatatud tomatid ja kinoa. See on mõnus lihtne salat, mida on hea tavapärastele kartuli- ja tomatisalatitele vahelduseks serveerida. Lisa juust salatile vahetult enne serveerimist. Nii jääb juust kõige maitsvam ja juustu koorik nauditavalt krõbe.

Salat praejuustu, päikesekuivatatud tomati ja kinoaga

Aeg kokku 25 minutes
Portsjonit 2

Koostisosad

  • 200 g Mo Saaremaa grill- ja praejuustu 1-1,5 cm paksuste viiludena
  • 100 g rukolat või muud salatirohelist
  • 1 dl kinoad
  • 7-8 päikesekuivatatud tomatit õlis tükeldatuna
  • Peotäis päevalilleseemneid kergelt röstituna
  • 3-4 sl oliiviõli
  • veidi sidrunimahla
  • veidi vedelat mett
  • soola ja pipart

Valmistamine

  • Keeda esmalt kinoa. Selleks kalla 1 dl kinoad potti või kastrulisse ja lisa ca 2 dl vett ja veidi soola. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust, kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni vesi on imendunud. Töötle kinoa kohevaks.
  • Sega kokku salatikaste oliiviõlist, sidrunimahlast, tibakesest meest ja soolast-piprast.
  • Sega rukola koos kinoa ja päikesekuivatatud tomatitega salatikastmega käte abil läbi ja tõsta salatitaldrikule
  • Kuumuta pannil õli ja prae juustukange mõlemalt poolt mõned minutid, kuni juust on kuldne. Tõsta salatile. Puista salatile peale päevalilleseemneid, vajadusel nirista veel veidi oliiviõli ja serveeri kohe.

Praejuust tasub igal juhul avastamist ja tegelikult on igati hea mõte ka jaaniõhtul liha osaliselt praejuustuga asendada. Maitsva kõhutäie pärast ei pea kohe kindlasti seda valmistades muretsema.

Postitus sündis koostöö Saaremaa Piimatööstusega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.