Suvisel ajal isutab ikka aeg-ajalt koogi järele ning kui põõsastel suvemarjad valmis saavad, siis tuleb neid kindlasti ka koogi sisse sättida. Seni võib aga sedasama kooki teha praeguse kuuma käes kiirelt valmivatest maasikatest, millele võib seltsi sättida särtsakalt haput rabarberit. Lühidalt, tegu on hästi universaalse retseptiga, mis aitab kogu suvise koogimure lahendada ja lisatavad marjad-puuviljad võivad olla just need, mis hetkel metsas ja aias valmis on saanud.

Kaerahelvestest põhi teeb selle koogi mõnusalt krõbedaks ja maitse sümpaatselt maalähedaseks. Kondenspiimast täidis on samas kreemine ja hõrk raamistus hapukasmagusatele suvemarjadele.

Hapukoore-kondenspiimakattega marjakook kaerahelbepõhjal

Aeg kokku 1 hour
Portsjonit 8

Koostisosad

Koogipõhi

 • 70 g toasooja võid
 • 1 dl suhkrut
 • 1 muna
 • Näpuotsaga soola
 • 1,5 dl kaerahelbeid
 • 1,5 dl speltajahu või nisujahu
 • 1 tl küpsetuspulbrit

Hapukoore-kondenspiimakiht

 • 200 g hapukoort
 • 150 g kondenspiima
 • 1 tl vanillisuhkrut
 • 2 muna
 • 1-2 sl tärklist
 • 300 g suvemarju vaarikaid, mustikaid, maasikaid, sõstraid jm
 • 2 tl vaniljesuhkrut

Valmistamine

 • Koogipõhja jaoks vahusta toasoe või suhkruga. Lisa muna ja näpuotsatäis soola ning sega kõik läbi. Lisa siis kaerahelbed, jahu ja küpsetuspulber ning sega kõik ühtlaseks. Tõsta tainas 30 minutiks kuni tunniks majapidamiskilega kaetult jahedasse. Suru siis tainas küpsetusvormi (24 cm läbimõõduga) põhjale ja külgedele.
 • Sega marjad tärklisega ja kalla koogipõhjale. Sega omavahel hapukoor, kondenspiim, vanillisuhkur ja munad. Kalla segu marjadele. Tõsta kook ahju 180-200 kraadi juurde ja küpseta ca 40-50 minutit või kuni kook on pealt kuldne ja täidis liigutades liialt ei võbele. Tõsta ahjust välja ja jahuta. Liiga soojalt võib koogitäidis liiga pehme olla. Kui tahad korrektset tükki lõigata, võid koogi külmkapis täiesti maha jahutada.

Retsept ilmus ajakirja Toit&Trend suvises numbris.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.