Tunnistan, et olen lootusetu kalasõber ja kui on valida, kas liha või kala, siis on minu valik alati kala poole kaldu. Eriline lemmik on aga kodumaine värske kala. Eks mängib oma rolli ka see, et kasvasin üles ülimalt kalalembeses kodus, kus kala oli alati au sees. Olgu selleks siis kalamehest onu poolt Pärnu jõest püütud värske kala või lapsepõlvekodu kõrval olevast kalapoest toodud hooajaline kala. Kahjuks ei ole mul õnnestunud oma kalalembust lastele täiel määral edasi anda ja üheks põhjuseks, miks kala peale vahel nina kirtsutatakse, on see, et kalasöömine on kalaluude tõttu vahel päris tülikas. See on mõneti isegi kummaline, sest minu meelest on vahel isegi mõnus see kala kallal nokitsemine. Selline pisut süvenemist nõudev tegevus, mistõttu ei saa kala ka liialt kiirelt alla kugistada. Lastel on mul aga teine arvamus ja vahel olen pidanud nägema ka taldrikuservale lükatud kala, mille söömisega ei ole nad just luude tõttu viitsinud tegeleda. Hmmm….

Kalakotlet on ühes nipiks, kuidas tüütuid kalaluid vältida

Mis seal siis ikka, kui on probleem, siis tuleb leida lahendus. Üks variant on eelistada väheluiste kalade fileesid, aga teiseks võimaluseks on kalast hoopis kalakotletti valmistada. Kalakotleti puhul on plussiks see, et sellestsamast luisest kalalihast saab teha hakkliha ja koos kalalihaga saavad purustatud ka tüütud kalaluud. Eriti sobib selline lahendus neile kaladele, mis millel on palju väikeseid luid. Üks sellistes tüütutest kaladest on näiteks haug, mille liha on mahe ja maitsev, kuid liha on täis pisikesi tüütuid luid.

Haugikotleti valmistamisel tuleb appi vanakooli hakklihamasinat meenutava lisaga Bosch MUM5 köögikombain

Kalast hakkliha valmistamine on eriti mugav, kui kasutada vana kooli stiilis hakklihamasinat. Bosch MUM5 köögikombainil on selline hakkliha valmistamise otsik juba baasvarustuses. Selline tugev ja korralik, metallist ja täpselt vanaema hakkliha masinat meenutava konstruktsiooniga. Erinevuseks on ainult see, et hakkliha käsitsi valmisväntamise asemel teeb seda köögikombaini võimas mootor vaikselt urisedes. Toimib! Kusjuures sellisel moel hakkliha valmistamine on puhas rõõm ja nauding ning igati nauditav toimetamine. Selline tegevus meeldib hästi ka lastele ja nii võibki pere noorimaid hakkliha valmistamise ajal appi kutsuda. Pärast hakklihamasinast liha läbiajamist on tulemuseks mõnusa konsistentsiga ja ilma tuntavate luudeta kala hakkmass, millest saab teha väga-väga maitsvaid kalakotlette. Suvisel ajal sobib seltsi sättida veel külma hapukoorekastet ja noori kartuleid ning midagi maitsvamat on keeruline ette kujutada. Kuivemale ja rasvavaesemale kalalihale võib lisada pisut peekonit, mis aitab neid kotlette mahlasemaks ja ka maitseküllasemaks muuta. Sibula võib pannil koos peekoniga läbi praadida. Nii jääb tulemus mahlasem ja mahedam. Muidu on aga tegemist üsna klassikaliste kalakotlettidega, mille puhul on kõige olulisem tingimus see, et kalaliha peab olema värske.

Nendest komponentidest saabki valmistada maitsvaid kalakotlette
Jump to Recipe

Haugikotletid

Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 500 g haugi või muu valge kala fileed
  • 1 sibul hakituna
  • 3-4 viilu peekonit tükeldatuna
  • 1 muna
  • 3 sl riivsaia
  • 3-4 sl hapukoort
  • Värsket hakitud tilli
  • Soola ja pipart
  • Sidrunimahla
  • Võid praadimiseks

Valmistamine

  • Peenesta kalaliha hakklihamasinas ja tõsta hakkliha kaussi. Hauta pannil keskmisel kuumusel sibul ja peekon läbi, kuni sibul on klaasjas. Lisa kauss kalahakkliha juurde. Lisa sinna ka muna, riivsai, hapukoor ja till. Maitsesta segu soola, pipra ja sidrunimahlaga. Vormi käte abil parajad pätsikesed ning prae keskmisel kuumusel või (või siis õli ja või) sees mõlemalt poolt kuldseks. Paku juurde külma hapukoore- või kodujuustukastet.
Kodujuustu- või hapukoorekastmega on need kotletid imelised!

Postitus sündis koostöös Boschiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.