Aeg on nüüd küll juba niikaugel, et tuleb hakata mõtteid vaikselt jõulusemaks sättida. Juba järgmisel nädalal ongi see tähtis päev ja õhtu, kus omade seltsis piduliku jõululaua taha istuda ja ärevil meelel kingituste jagamist ootama jääda. Ja peale kingituste jagamist üks mõnus kook lahti lõigata.

See lihtne ja samas parajalt külluslik kook sobib hästi nii pühadelauale sättimiseks kui ka lihtsalt siis valmistamiseks, kui koogiisu painama kipub. Koogipõhi on mõnusalt hapuka alatooniga, millesse sidrun ja jõhvikad oma panuse annavad. Koogitaignas kasutatud taimne Kreeka pähkli jook aitab koogile mõnusat pähklist maitsenüanssi lisada. Rasvainena kasutatud kookosõli annab omalt poolt veel veidi troopilist värvingut. Glasuurimiseks kasuta valge šokolaadi ja Kreeka pähkli joogist tehtud glasuuri, mis mõjub tõeliselt luksusliku viimistlusena. Kaunistamiseks sobivad aga hästi granaatõunaseemnetest rubiinid, mille võid asendada ka värskete või kuivatatud pohlade või jõhvikatega.

Jõhvikatäpiline sidrunikook valge šokolaadi glasuuriga

Aeg kokku 1 hour 10 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 4 dl spelta- või nisujahu
  • ½ tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 dl rafineerimata roosuhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 sidruni koor riivituna
  • 1 sidruni mahl
  • 2 dl Borgese Kreeka pähkli jooki
  • 100 g kookosõli
  • 2 muna
  • 2-3 peotäit kuivatatud jõhvikaid
  • Granaatõunaseemneid
  • Valge šokolaadi ja kreeka pähkli joogi glasuur:
  • 150 g valget šokolaadi hakituna
  • 1 dl kreeka pähkli jooki

Valmistamine

  • Sega omavahel jahu, sool, küpsetuspulber, suhkur, vanillisuhkur ja sidrunikoor. Teises kausis sega sidrunimahl, Kreeka pähkli jook, sulatatud kookosõli ja munad. Sega läbi ja ühenda siis segud omavahel. Sega ühtlaseks ja lisa kuivatatud jõhvikad.
  • Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud 24-26-cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja küpseta 180 kraadi juures 50-60 minutit. Jahuta.
  • Valge šokolaadi glasuuri valmistamiseks haki esmalt šokolaad. Kuumuta kreeka pähkli jook vaikselt kuni keemiseni ja siis kalla hakitud šokolaadi hulka. Sega ühtlaseks kuni šokolaad on täiesti sulanud. Jahuta veidi ja tõsta siis 10-15 minutiks külmikusse tahenema. Tahenenud glasuur kalla või määri koogile ja lisa sinna ka granaatõunaseemneid ja tõsta jahedasse tahenema.

Borgese riisi ja Kreeka pähkli jook on mõnusalt koorese olemisega kergelt pruunika värvusega jook, mis maitseb tummisemalt kui mitmed teised taimsed piimad. Väga hästi maitseb see jook ka kohvi peal ja soovi korral saab seda ka enne kohvile lisamist vahustada.

Seda kreemist Kreeka pähkli jooki võid leida Tallinna ja Tartu Kaubamajasat, Stockmannist, Keila Rõõmu Kaubamajast, Saue Kauplusest, Rakvere Maksimarketist, Solarisest ning Viimsi ja Pärnu Delice poest.

Postitus sündis koostöös Borgesega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.