See kook on meie pere jaoks tõeliseks klassikaks saanud. Need kümned sünnipäevad, kus just seda kooki tellitud on ja lõputud korrad, kus olen pidanud seda retsepti jagama. Tihti peetakse seda kooki hästi keeruliseks. Et kui ikka kolm kihti, siis tuleb kindlasti tunde ja tunde köögis mässata ja niikuinii ei tule välja ka.
Selle koogi võlu ongi just selles, et tegemist on pigem väga lihtsate kookide kategooriasse liigituva maiusega. Eriti mugav on kooki teha siis, kui sul on olmas tõhus köögiabiline. Minul on selleks Bosch MUM5 köögikombain ja piltlikult ei ole vaja abilist kasutades isegi näppe jahuseks teha. Vaja on kahte otsikut – üht taina segamiseks ja teist munavalge vahustamiseks. Eriti nauditav on minu jaoks võimsa mootoriga köögikombaini abil beseekihi valmistamine. Natuke asjalikku urisemist ja tulemuseks on siidine, läikiv ja kohev beseekiht.
Samamoodi on mugav taina valmistamine. Kui muidu tuleks see näppude vahel valmis mudida, siis tainakonksu abil sõtkub köögikombain koostisained tainapalliks loetud sekundite jooksul.
Ainuke tegevus, kus oma randme jõudu tuleb kasutada, on sidrunikiht. See tuleb pliidil kuumutades valmis segada. Samas ei ole ka selles midagi keerulist ja kui oled veel kahtleval seisukohal sidruni- või ka pisarakoogi valmistamisel olnud, siis proovi kindlasti järele. Võid suure tõenäosusega uue lemmiku avastada.
Sidruni-beseekook
Koostisosad
- 100 g võid toasoojana
- 2,5 dl jahu
- 2 sl suhkrut
- ½ tl küpsetuspulbrit
- 2 sl vett
Sidrunitäidis
- 1-1,5 dl vett
- 1,5 dl suhkrut
- 2 sl jahu või maisitärklist
- 30 g võid
- 2 mahesidruni mahl ja riivitud koor
- 4 munakollast
Besee
- 4 munavalget
- 1-1,5 dl suhkrut mina kasutan tuhksuhkrut
- Näpuotsaga soola
Valmistamine
- Sega köögikombainis tainaotsikut kasutades pehme või ülejäänud ainetega. Lisa veidi vett, kuni moodustub ühtlane tainas ja töötle köögikombainiga tainas ühtlaseks. Ilma köögikombainita näpi kausis lihtsalt koostisained ühtlaseks tainaks.
- Kata 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja vooderda vormi põhi ja küljed 2-3 cm kõrguselt tainaga. Pane koogipõhi umbes 15 minutiks külma tahenema. Torka tainas kahvli või tikuga läbi ja küpseta põhja eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures umbes 10-15 minutit kuni tainapind on kuiv ja hakkab äärtest kergelt pruunistuma. Tõsta koogipõhi ahjust.
- Seni kuni koogipõhi küpseb, mõõda sidrunitäidise ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab kergelt mullitama. Kalla sidrunitäidis eelküpsetatud koogipõhjale.
- Vahusta köögikombainis munavalged näpuotsatäise soolaga kergelt vahule. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur. Vahusta, kuni tulemuseks on tugev ja tihe munavalgevaht. Määri või pritsi besee sidrunitäidise peale. Tõsta kook ahju 150 kraadi juurde ja küpseta veel 25-30 minutit, kuni besee on parajalt pruuniks tõmmanud. Keera kuumus maha ja jäta kook lahtise ahjuuksega ahju.
- Jahuta kook ja lõika tükid eelnevalt vette kastetud noaga.
Postitus sündis koostöös Boschiga.
Vasta