See õunakook on tegelikult mul mingist igiammusest ajast blogis olemas ja kardetavasti ka parajalt paksu tolmukihi all. Nüüd ühel hetkel tuli meelde, et kunagi sai kirja pandud ühe rohkem kui 300-aastase ajalooga ja Inglismaalt pärit õunakoogi retsept, mis maitses väga hästi ja suutis oma ootamatu maitsekoosluse – juust õunakoogis – tõttu meeldivalt üllatada. Kuna omaaegsed pildid on nagu on, siis sai kook ise ka ümber pildistatud ja olgu siis väike värskenduskuur koos tolmust puhtakskloppimisega sellele väärt koogile tehtud.

Tegelikult leiab seda õunakoogi-juustu kombot päris mitmes variatsioonis. On ka võimalus juustuviil õunakoogile peale panna (hmm, see tundub küll veider) ja õunatäidisele enne ahjupanekut juustu peale riivida. Minu õunakoogis on juust riivitud taina sisse ja see annab tainale hästi mõnusa krõbeda oleku ja kergelt soolaka maitse.

Mina eelistan juustuviilu asemel koogile ikka klassikalist vaniljekastet peale sättida

See õunakook peaks meeldima kõigile neile, kes liiga magusaid kooke ei armasta. Kooki läheb suhkrut pigem tagasihoidlikult ja seda vähestki aitab tainasse lisatud juust kergelt soolaka nüansiga vaos hoida. Nii et selline mõnusalt vähemagus ja seetõttu ka kaasaja kaanonitega ilusti sobituv kook. Hea on veel koogi puhul see, et õunu kulub sinna päris palju ehk siis kõik, kellel on õunauputus, salvestage see kook endale kättesaadavasse kohta. Minu maakodu vanad õunapuud on sel aastal küll hullunud ja õunauputus on päris korralik, nii et õunakoogid on sel sügisel igati päevakohane teema.

Õunapirukas Cheddar juustuga

Portsjonit 10

Koostisosad

Muretainas Cheddar juustuga

  • 300 g jahu
  • näpuotsaga soola
  • 150 g riivitud Cheddarit või Goudat
  • 150 g külma võid
  • 50 ml jääkülma vett

Täidis

  • 1 kg õunu sobivad pehmemad ja magusamad söögiõunad
  • 3-4 sl suhkrut
  • 30 g võid
  • 1 sidruni riivitud koor ja paar spl mahla

Valmistamine

  • Taina valmistamiseks sega sool, jahu ja külm riivitud juust. Lisa hakitud külm või ning töötle kiirelt näppude vahel tainas ühtlaseks puruks. Lisa külm vesi, suru tainapall kokku ning aseta külma vähemalt 30 minutiks.
  • Samal ajal valmista täidis. Selle jaoks koori ja lõika sektoriteks 1 kg õunu. Sulata pannil või, lisa suhkur, sidrunimahl ning -koor ning kuumuta õunaviilud läbi nii, et nad oleksid kõik seguga kaetud.
  • Rulli 2/3 tainast koogivormi põhjast veidi suuremaks. Selle piruka jaoks sobib kõige paremini ca 26 cm läbimõõduga vorm. Hästi mugav on tainas lahti rullida küpsetuspaberil, siis saab hiljem koos küpsetuspaberiga tainaketta paigale tõsta.
  • Lahtirullitud põhjale aseta õunad. Teine osa tainast rulli samuti lahti ning sellest moodusta piruka pealmine osa. Tõsta ka see küpsetuspaberi abil pirukale. Voldi taina ääred alumisel ja ülemisel kihil kokku, torka kahvli või noaga pealmisele kihile augud õhu väljapääsemiseks sisse, puista kõige peale veel veidi suhkrut ning aseta eelsoojendatud ahju 200 kraadi juurde. 15 minuti pärast lülita kuumus 180 kraadi peale ning küpseta veel ca 25 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun.
  • Viimiste tuhksuhkruga ja paku juurde vaniljekastet.

Siin õunakoogis võib kasutada ära ka SELLE purkitehtud õunakoogitäidise, nii on pirukategu veel eriti lihtne ja kiire.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.