See retsept sündis üsna spontaanselt ja peamiseks põhjuseks oli see, et olles taas nädalavahetusel metsast seeni kokku ahnitsenud, vaatas mulle pesukausitäis kupatatud riisikaid ja pilvikuid vastu ja tundus, et marineeritud seente limiit on selleks hooajaks täis saanud. Teiselt riiulilt põrnitses mind üks pisut ülekasvanud suvikõrvits, mis ootas samamoodi ärategemist ja nii tekkiski mõte katsetada siin blogis juba legendaarseks saanud suvikõrvitsa ikrad hoopis seenesalati vormis valmistada. Katsetused osutusid igati asjakohaseks ja kokku tuli väga maitsev ja mõnus segasalat, mis sobib hästi nii salatiks, aga miks mitte ka pirukakatteks või supipõhjaks. Taaskord on siin hoidises kasutatud tomatipastat, mida tasub turgudelt otsima minna. Minu tomatipasta oli pärit Keskturult ja tegemist on sellise paksu tumepunase mõginaga, mis on hästi kontsentreeritud maitsega. Tavaline tomatikaste seda efekti ei anna. Kui oled vürtsika toidu sõber, pane tšillipipart siia salatisse kohe julgesti ja küüslaugukogust võib ka sujuvalt suurendada. Kui suvikõrvits on väga vesine, lase ilma kaaneta keetes salatil pikemalt keeda, nii aurustub üleliigne vedelik.

Siin on kaks sel aastal katsetamisele tulnud salatit ehk siis esiplaanil seene-suvikõrvitsa salat ja tagapool on SEE tomatine porgandi-sibulasalat

Seened tuleks enne salatisse lisamist kupatada. Minul läksid sinna sisse kupatamist vajavad riisikad ja pilvikud, mis olid liiga suured marineerimiseks. Seente kupatamiseks tuleks puhastatud seeni rohkes vees mõned minutid keeta, siis kurnata ja külmas vees veel mõnda aega leotada. Tegelikult sobivad sinna salatisse ka kupatamist mittevajavad seened, mis on enne pannilt läbi käinud, et liigne vedelik välja aurutada.

Vürtsikas seene-suvikõrvitsa-tomati salat

Aeg kokku 40 minutes
Portsjonit 3 liitrit

Koostisosad

  • 2 kg suvikõrvitsaid riivituna
  • 1 kg kupatatud ja tükeldatud seeni
  • 1 kg tomateid koorituna ja tükeldatuna
  • 200-300 g tomatipastat
  • 1 dl suhkrut
  • 1 dl õli
  • 1 sl soola
  • 2 tšillipipra kauna
  • 7-8 küüslauguküünt hakituna või riivituna
  • 1 sl äädikat 30%-list
  • 1 tl jahvatatud musta pipart.
  • Tilli või peterselli hakituna

Valmistamine

  • Tee tomatite seljale terava noaga ristlõige ja tõsta nad siis mõnekümneks sekundiks keevasse vette. Tõsta veest välja, jahuta veidi ja tõmba siis lahtilöönud koor ära. Tükelda tomatid. Riivi suvikõrvitsad ning keeda neid umbes 15 minutit, siis lisa tükeldatud seened, tomatipasta, küüslauk, sool, suhkur, hakitud ja seemnetest puhastatud tšillipipar. Soovi korral lisa ka äädikas. Keeda ca 20-30 minutit. Lisa veel jahvatatud must pipar ning soovi korral endale meelepäraseid ürte. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa veel soola-suhkrut-haput.
  • Kalla steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.