Mõned kooslused on tulnud, et ajaproovile vastu pidada. Üheks selliseks võib kindlasti nimetada magusa toorjuustu-valge šokolaadi koostöös tekkinud kreemist vahekihti, millele omapoolset maitsevastust andmas särtsakalt hapukas ja külluslik jõuluvürtsidega pohlakiht. Selline küpsetamata kook sobib nii jõuludeks, aastavahetuse tähistamiseks, aga, miks mitte, ka kodumaa sünnipäeva puhul lauale sättimiseks. Meie metsarubiin pohl suudab selles koogis tõeliselt nauditava etteaste teha ja tõenäoliselt on keeruline ainult ühe tükiga piirduda.

Väike mänguruum on seda kooki valmistades nii koogipõhja valmistades – jõulude ajal kasuta piparkooke, muul ajal kas kaeraküpsist või klassikalist Digestive küpsist. Samamoodi võib mängida ka pohlase pealiskihiga – maitseküllust ja pidulikkust saad lisada Vana Tallinna likööri lisades, samas kui laua ääres on ka lapsi, lisa lihtsalt veidi akoholivaba glögi või siis tooretest pohladest tehtud pohlapüreed, kuhu lisa ka parajalt suhkrut.

Siidine toorjuustu-valge šokolaadi kook jõuluvürtsise pohlakattega

Koogi valmistamiseks sobib 20-22 cm läbimõõduga vorm
Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 10 inimesele

Koostisosad

Koogipõhi:

  • 150 g piparkooke purustatuna (võid kasutada ka kaeraküpsiseid, šokolaadiküpsiseid või Digestive küpsiseid)
  • 50 g sarapuupähkleid purustatuna
  • 50 g võid sulatatuna
  • Veidi kaneeli

Toorjuustu-valge šokolaadi kiht:

  • 500 g Farmi köögi toorjuustu toasoojana
  • 200 g valget šokolaadi tükeldatuna
  • Poole sidruni mahl ja riivitud sidrunikoor
  • 1,5 dl 35%-list koort
  • 1-2 tl vanillisuhkrut

Pohlakate:

  • 2 dl pohlamahla või -siirupit
  • 1-2 sl Vana Tallinna likööri soovi korral
  • 1-2 kardemonitera ja tähtaniisi soovi korral kui soovid jõulusemat maitset
  • 2 lehte želatiini

Valmistamine

  • Põhja valmistamiseks purusta köögikombainis küpsised ja pähklid. Sega need sulatatud võiga ja suru siis küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud 22-24 cm lahtikäiva koogivormi põhjale.
  • Toorjuustukihi valmistamiseks tõsta esmalt tükeldatud valge šokolaad vesivanni sulama. Ole ettevaatlik, liiga kuumas võib valge šokolaad tükki tõmmata. Sega toasoe toorjuust kreemjaks ja lisa toorjuustule sidrunimahl ja -koor ning vanillisuhkur. Vahusta koor. Kui šokolaad on sulanud, sega esmalt paar lusikatäit toorjuustusegu valge šokolaadi sisse ja ühenda siis ülejäänud toorjuust ja valge šokolaad. Sega juurde ka vahustatud koor ja kalla saadud segu küpsisepõhjale. Tõsta jahedasse tunniks-paariks tahenema.
  • Pohlakihi jaoks mõõda välja 2 dl vedelikku. Kuumuta seda potis koos vürtsidega, kui soovid jõulusemat maitset. Samal ajal tõsta külma vee sisse umbes viieks minutiks ligunema želatiinilehed. Sulata želatiinilehed kuumas pohlamahlas kuni need on täielikult sulanud. Soovi korral maitsesta segu likööriga. Jahuta veidi ja kalla siis vaikselt toorjuustu-valge šokolaadi kihile. Tõsta jahedasse vähemalt neljaks tunniks kuni üle öö.
  • Serveerides kaunista soovi korral meelepäraste kaunistustega.

Pealmiseks kihiks võid kasutada ka pohlamoosi, millele segad juurde hõõgveini või punast mahla ja sõelud siis vajaliku koguse vedelikku välja või siis värskelt purustatud pohli, millele on suhkrut lisatud ja sõelal vedelik välja pigistatud. Pea ainult silmas, et vedeliku üldkogus peaks järgima valemit, et 1 dl tarretamiseks on vaja 1 želatiinileht

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.