Käes on käbe hoidistamise aeg, sest kõik, mis kevadel mulda pistetud ja eriti sel suvel hoolega ka kastetud, kannab nüüd vilja ja ootab kas ära söömist või siis säilitamist või hoidistamist. Ehk siis vääramatu jõuga on kätte jõudnud hoidiste tegemise aeg.

Kui mõnel aastal tabab meid seeneuputus, siis selleaastane kuiv ja kuum suvi on tulemuseks andnud üsna nigela seenesaagi. Samas tahaks ju ka sel aastal pisut seenehoidiseid nautida. Sellisel napi seenesaagiga aastal on heaks nipiks köögiviljadega seenesalati valmistamine. Seentele tulevad seltsi ja maitselisa andma erinevad köögiviljad ja tulemuseks on mõnus segasumma seenesalat, mida saab sättida kas röstsaiale või niisama maiustamiseks pidulauale või praekõrvaseks tõsta. Seenesalatisse vajaminevad tomatipastat ja kõiki muid komponente leiab sügiseselt Keskturult. Tomatipastat tasub otsima minna turuhoonesse, kus juustumüüjate juures on ka lahtiselt müüdav õige hästi kontsentreeritud maitsega tomatipasta. Maitseainena kasutasin mina soola asemel Svaani soola, mis on Gruusiast pärit vürtsikas ja küüslauguse maitsega aromaatne maitsesool. Sellega võib paljudes toitudes asendada tavalise soola ja seda leiab Keskturult turuhoonest trepi kõrvalt, kus alati esinduslik valik erinevaid põnevaid vürtse kaaluga müügil.

Purkitehtud tomatine seenesalat

Aeg kokku 29 minutes
Portsjonit 1 liitrit

Koostisosad

  • 500 g kukeseeni või segaseeni
  • 2 sibulat hakituna
  • 2 porgandit riivituna
  • 2 suuremat küpset tomatit tükeldatuna
  • 200 g tomatipastat
  • 1 dl õli
  • 1.5-2 tl soola võimalusel kasuts Svaani soola
  • 1.5-2 sl suhkrut
  • 1 tl sinepiseemneid
  • 1 sl 30%-list äädikat
  • Hakitud värsket tilli
  • Värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

  • Kuumuta poti põhjas keskmisel kuumusel õli ning hauta selles hakitud sibulat ja riivitud porgandit kümmekond minutit. Lisa pannile seened, tomat ja tomatipasta, õli ning maitseained ja ürdid (v.a äädikas). Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja lase vaiksel tulel vähemalt 20 minutit keeda.
  • Vala juurde äädikas, sega läbi ja kontrolli maitseid. Vajadusel lisa suhkrut või soola, et tomatine maitse tasakaalus oleks. Tõsta steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe. Säilita jahedas.

Kindlasti on palju neid, kellel mingil hetkel suvikõrvitsataimed kontrolli alt väljuvad ja saabub taas see aeg, kus menüüs on sada toitu suvikõrvitsast. Ikka vahel juhtub nii, ja siis tuleb ette võtta suvikõrvitsast mõnusa vürtsika salati tegemine. See suvikõrvitsast tehtud salat on saanud meil lausa kohustuslikuks igal suvikõrvitsahooajal. Mõnusalt krehvtine suutäis, mida hea vahel ka sõpradele kingituseks viia. Maitseb reeglina kõigile köögiviljasõpradele ja lisaks saab sinna ära kasutada sügisest saagist erinevaid vilju. Tomatipasta leiad taas Keskturult, kus turuhoones lahtisena müüakse head tummise kontsentreeritud maitsega tomatipastat, mis on selle hoidise puhul võtmerollis maitsete kokku sulatajana.

Kabatšoki ikra ehk krehvtine suvikõrvitsasalat

Aeg kokku 50 minutes
Portsjonit 3 liitrit

Koostisosad

  • 3 kg suvikõrvitsaid riivituna
  • 300-500 g tomatipastat
  • 2 dl suhkrut
  • 1-1,5 dl õli mina panin vähem
  • 2 sl soola
  • 5-6 tšillipipra kauna hakituna
  • 2 küüslaugupead riivituna või hakituna
  • Tilli ja/või peterselli hakituna
  • 1 sl 30%-list äädikat
  • 1 tl jahvatatud musta pipart.

Valmistamine

  • Riivi suvikõrvitsad ning keeda neid umbes 15 minutit, siis lisa tomatipasta, küüslauk, sool, suhkur, õli, hakitud ja seemnetest puhastatud tšillipipar. Soovi korral ka äädikas. Keeda vaiksel tulel ca 20-30 minutit. Lisa veel jahvatatud must pipar ning soovi korral endale meelepäraseid ürte. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa veel soola-suhkrut-haput. Kalla steriliseeritud purkidesse ning kaaneta. Säilita jahedas.

Veel üks väga mõnus baklažaanihoidis sai purki pandud. Kes baklažaane armastab, see võiks kindlasti ka baklažaanihoidiseid valmistada. Baklažaan on tänuväärne köögivili, millel on omadus maitseid enda sisse tõmmata nagu käsn. Seega saab baklažaanist väga eriilmelisi ja -maitselisi hoidiseid teha. Siin on tegemist üsna vürtsika ja küüslauguse mõnusa baklažaanisalatiga.

Terav baklažaanihoidis tomatiga

Aeg kokku 50 minutes
Portsjonit 1 liitrit

Koostisosad

  • 1,5 kg baklažaane tükeldatuna
  • 1 kg tomateid tükeldatuna
  • 2-3 tšillipipart tükeldatuna
  • 2 küüslaugupead koorituna ja tükeldatuna
  • 1 tl musta pipra terasid
  • 2 loorberilehte
  • 1,5 dl õli
  • 2-3 sl suhkrut
  • 1,5 sl soola
  • 2 sl 30%-list äädikat

Valmistamine

  • Tõsta tomatid, tšillipipar ja küüslauk purustajasse ja töötle ühtlaseks. Kalla potti või pannile. Lisa ka sool, suhkur, musta pipra terad, loorberilehed ja õli. Lase keema tõusta ja keeda saadud tomati-küüslaugukastet vaiksel tulel ca 20 minutit. Lisa siis tükeldatud baklažaan kastme sisse ja hauta vaiksel tulel aeg ajalt segades 20-25 minutit. Lisa siis äädikas ja hauta veel kümmekond minutit. Kontrollil maitseid, vajadusel lisa soola, suhkrut või haput. Tõsta steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Säilita jahedas.

Postitus sündis koostöös Keskturuga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.