Õunakook, mis valmib koogivormita ja mis on just selline mahlase sisu ja krõbedaks küpsenud võiga tainaga see kõige õunakoogimaid maitseid endasse koondav mõnus küpsetis.
Valmistamine ei ole üldse keeruline ja koostisained on ka pigem lihtsad ja kättesaadavad. Kooki valmistades tuleks ainult paari nippi silmas pidada.
Esmalt on see, et krõbeda taina küpsemise jaoks oleks nutikas koogitainast enne ahju pistmist nii palju külmas hoida kui võimalik. Just see tagab, et koogipõhi küpseb krõbedaks ja mõnusalt muredaks. Kasuta siin koogis kindlasti võid, sest kogu selle lihtsuse taga on õiged ja päris maitsed ja võile konkurenti hea mureda taina valmistamisel ei ole.
Üks nipp on veel see, et tainale tuleks õunte alla pisut jahu raputada. Nii aitab see koogipõhjal krõbedaks jääda, mitte õuntest liialt läbi vettida. Ja siis on nipiks ka see, et õunad tuleb segada tibakese sulavõi ja pruuni suhkruga, mis aitab neil küpsedes karamellistuda. Ahjust välja võttes võid täidise aprikoosimoosiseguga üle pintseldada, see aitab lisada nii mahlasust kui ka mõnusalt mõrkjashapukat maitset.
Vabakäeline rustikaalne Prantuse õunakook
Koostisosad
Koogipõhi:
- 3,5 dl jahu + tainale puistamiseks
- ½ tl soola
- 2 sl suhkrut
- 150 g hästi külma võid tükeldatuna
- Veidi hästi külma vett
- Määrimiseks muna
Koogitäidis:
- 2 suuremat tugevama ihuga õuna
- 2-3 sl pruuni suhkrut
- 1 tl kaneeli
- 1 tl vanillisuhkrut
- 30 g võid sulatatuna
- 1-2 sl aprikoosimoosi soovi korral
Valmistamine
- Valmista koogitainas. Selleks sega omavahel jahu, sool ja suhkur. Kasuta köögikombaini või purustajat ja lisa siis jahusegule tükeldatud või. Töötle mõned sekundid, kuni tulemuseks on ühtlane puru. Lisa siis vähehaaval külma vette ja lase köögikombaini teradel veidi töötada, et moodustuks tainapall. Kalla tainapall jahusele tööpinnale ja vormi käte vahel esmalt palliks ja siis lapikuks kettaks. Puista vajadusel tööpinnale veel täiendavalt jahu, puista jahu ka tainale ja rulli see siis ca 28 cm läbimõõduga ühtlaseks tainakettaks. Võid rullimist teha juba küpsetuspaberil, nii saad taina koos selle esmalt külmkappi ja hiljem ahjuplaadile tõsta. Tõsta tainas täidise valmistamise ajaks külmkappi.
- Õunatäidise valmistamise jaoks viiluta õunad õhukesteks viiludeks. Võid õuna ka koorida, aga eriti kodumaiste õunte puhul ei ole see kohustuslik. Tõsta õunad suuremasse kaussi ja lisa siis suhkur, kaneel, vanillisuhkur ning sulatatud või. Sega käte vahel läbi, et maitseained ühtlaselt jaotuksid.
- Tõsta tainas külmast ja puista taina keskele veidi jahu. Lükka see kätega laiali ja jäta paar sentimeetrit äärtest jahuga üle puistamata ehk siis jahu peab jääma vaid õunte alla. Laota tainale puistatud jahule õunad ja säti siis taina served õuntele. Kook ei pea jääma täiuslikult ümar ja ühtlane.
- Klopi lahti üks muna ja määri üle õunte keeratud tainakihtidele muna. Kui tahad eriti krõbedat tulemust, võid nüüd veel koogi 10-15 minutiks kas külmkappi või jahedal ajal ka õue tõsta. Kuumuta ahi 170-180 kraadini ja tõsta kook eelkuumutatud ahju ja küpseta 50-60 minutit, kuni tainas on kuldne ja õunad pehmeks küpsenud. Tõsta kook ahjust välja ja soovi korral võid õunad veel tilgakese veega vedelamaks segatud aprikoosimoosiga veel üle pintseldada.
- Kook on parim veidi jahtununa, siis on koogipõhi kõige krõbedam. Seistes on kook samuti maitsev, aga see võluv krõbedus kipub pisut kaotsi minema.
Seda kooki võid serveerida ahjusoojalt ja siis jääb väga mõnus külm vanillijäätis, mida sobib siia kooslusesse ülihästi. Samamoodi sobib juurde pakkuda vanillikastet või ka vanillipudingit, mis täidab vanillikastme rolli suurepäraselt.
Mõnusat maiustamist ja õunakoogihooaja jätku!
Vasta